Archieven

Noam Chomsky: De politiek van de VS in Latijns Amerika

Na de coup in Honduras van 28 juni, verliepen de verkiezingen van 29 november vrijwel vlekkeloos. Het hele leger was paraat en de leugens over de opkomst werden klakkeloos overgenomen en verspreid door de media. Daarna kon ieder vrij en democratisch land het nieuwe regime van Honduras zonder gezichtsverlies erkennen. Op 15 december 2009 hield de Amerikaanse filosoof en linguist Noam Chomsky een lezing over de politiek van de VS in relatie tot Latijns Amerika. Deze gaat niet alleen over Honduras, maar plaatst de politiek van de VS in een breder historisch kader.

In het begin van deze lezing maakt Chomsky een foutje: hij spreekt per ongeluk over Haïti, terwijl hij het heeft over de ontvoering van president Zelaya. Al snel wordt hij gecorrigeerd door iemand uit de zaal, waarop hij zoiets zegt als: “Dat maakt niet uit. De politiek van de VS is overal hetzelfde.” Hij doe het af als een grap, maar wel een grap met een dubbele bodem, want in de politiek van de VS ten opzichte van Latijns Amerika zit inderdaad een duidelijk patroon. Deze strategie wordt door Chomsky vlijmscherp ontleed en daarmee duidelijk blootgelegd.

De lezing van Chomsky duurt 45 minuten, maar haak niet af! Na het applaus volgt een half uur waarin hij vragen beantwoordt. Ook dit gedeelte is de moeite waard! Chomsky praat o.a. over het streven naar een katoenmonopolie van de VS in de 19e eeuw en de strijd tegen drugs in de 20e eeuw tot op heden. Hij eindigt echter met AFRICOM, oftewel met een zeer vooruitziende blik!

Noam Chomsky – History of US Rule in Latin America duurt een uur en 15 minuten.

Voor wie nog meer wil weten over de de manier waarop de VS omgaat met de landen van Latijns Amerika, volgt hier nog een lezing van Chomsky, over Haïti. Op Boublog staat reeds een serie artikelen over dat eiland in de Caraïbische Zee. Deze zijn geschreven na de aardbeving in januari 2010. De lezing van Chomsky werd gehouden in juni 2010, een half jaar na de aardbeving. Zoals van Chomsky verwacht mag worden, geeft hij een dieper inzicht in de geschiedenis van het eiland en de machtspolitiek van de VS.

Niet alleen Chavez en Zelaya werden door de CIA ontvoerd, president Aristide van Haïti overkwam hetzelfde. En ook hier hangt de politiek weer aan elkaar van leugens, stiekeme acties en dwang. Een groot deel van deze lezing gaat over de tijd onder Aristide en de onderdrukking van zijn politiek door de VS. Dat Haïti zo arm is, komt niet door de aardbeving, maar omdat de VS de economie van het eiland volkomen heeft vernietigd.

Deze lezing duurt slechts 30 minuten. Daarna volgen de vragen en antwoorden, voor de liefhebbers.

Noam Chomsky: US role in Haiti destruction duurt een uur en 27 minuten.

3 Reacties

  1. mr. drs. Bou

    ‘Monsanto seed of discord brings Latin American Spring’

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën