Archief
Artikelen

Op 28 juni 2009 werd president Zelaya van Honduras door het leger ontvoerd naar Costa Rica. De macht werd overgenomen door vicepresident Micheletti. Hoewel de internationale gemeenschap besefte dat dit een illegale coup is, deed niemand er wat aan. Er volgden geen sancties, geen resoluties van de Veiligheidsraad van de VN, laat staan “humanitaire” bombardementen. De bevolking van Honduras kwam massaal in opstand, men wilde Zelaya terug, maar het leger belette hem de terugkeer. Op maandag 21 september 2009 keerde Zelaya plotseling toch terug, hij zou zich bevinden in de Braziliaanse ambassade. Micheletti ontkende dit, maar het bericht bleek waar.

De ambassade is neutraal terrein, op grond van een verdrag van de Verenigde Naties (pdf). Het is als het ware territorium van een ander land, in dit geval Brazilië. De ambassade laten bestormen door het leger is daarom geen optie, het wordt beschouwd als een oorlogsdaad. De ambassade werd omsingeld door het leger en de politie, waardoor niemand de ambassade in of uit kon, zelfs niet om eten te halen of brengen. Water en elektriciteit in de hele buurt werden afgesloten. Ook werden er stoorzenders ingezet tegen mobiele telefoons en een geluidswapen hield iedereen in de ambassade dag en nacht uit de slaap.

Op dinsdagavond braken er ernstige rellen uit in Tegucigalpa, waarbij ook winkels werden geplunderd. Leger en politie bestookten de demonstranten met wapenstokken, waterkanonnen, traangas en talloze gewelddadige arrestaties. Alle mensenrechten werden opgeschort, alle onafhankelijke radio- en TV-zenders gesloten. Ook gold er een algemeen uitgaansverbod. De hoofdstad veranderde in een belegerde veste! In de Algemene Vergadering van de VN op woensdag zweeg Obama echter over de hele kwestie! Alleen president Lula van Brazilië zweeg niet. In Honduras waren vrijwel alle media afgesloten en Hillary Clinton noemde de terugkeer van Zelaya onverantwoordelijk, omdat dit zou leiden tot geweld. Toen kwamen er drie diplomaten uit de VS om te bemiddelen tussen Micheletti en Zelaya. Voor er op 29 november verkiezingen worden gehouden, moet dit in orde zijn.

Intussen wil de VS meer militaire bases vestigen in Columbia… Buurland Venezuela is daar beslist niet blij mee!

Zelaya’s return to Honduras met with force, 22 sept. 2009

The siege of Tegucigalpa, 24 sept. 2009

Honduran poor pay price of coup Al Jazeera – 26 sept. 2009

Resistance silenced in Honduras, 1 okt. 2009

Clock ticking in Honduras, 29 okt. 2009

U.S. and Colombia vs. Venezuela? 30 okt. 2009

Shakeups in Latin America, 30 okt. 2009

(wordt vervolgd…)

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

8 Reacties op “President Zelaya keert terug naar Honduras”

 • excellentie zwembad:

  Even een pikant detail . Dat geluidswapen is door Israël ter beschikking gesteld aan de coupplegers .

 • mr. drs. Bou:

  Dank u, excellentie! Nog een pepertje in de bonensoep: Israël was de eerste die de regering Lobo erkende!

 • mr. drs. Bou:

  “In Latijns-Amerika is Israël geen onbeschreven blad. De volkeren daar hebben een niet al te beste herinnering aan de inmenging van de joodse staat in hun continent. Vanaf zijn prille ontstaan heeft Israël steun verleend aan een hele reeks rechtse regimes en militaire dictaturen. De lijst van landen waaraan ze wapens hebben geleverd, militairen of paramilitairen hebben getraind en geadvisieerd is lang: Argentinië, Bolivia, Brazilië, Colombia, Costa Rica, de Dominicaanse Republiek, Ecuador, El Salvador, Guatemala, Haïti, Honduras, Nicaragua, Panama, Paraguay, Peru en Venezuela.”

  Dank u wel, excellentie!

 • excellentie zwembad:

  Overigens is de terugkeer van Zelaya een diplomatieke ruil geweest tussen Chavez en bondgenoten .
  Zelaya mocht terugkeren en eveneens een politieke partij oprichten in ruil daarvoor zouden de latijns-amerikaanse landen het huidige regime erkennen.
  Dat betekend dus dat Zelaya zich verkiesbaar gaat stellen en, wanneer de verkiezingen eerlijk zullen verlopen hij natuurlijk gaat winnen gezien een overgrote meerderheid achter Zelaya staat en de huidige regering ondanks dat ze nu voor de show een onderzoek doen naar de moorden etc. geen goede sier gemaakt heeft met moord en onderdrukking.
  Laten we daarom ook een optimistisch kijken.
  Zelaya was oorspronkelijk helemaal niet van plan verder te regeren want zijn termijn liep namelijk af.
  Hij wilde slechts een referendum houden of de bevolking belangstelling had om een referendum te houden over het wijzigen van de grondwet.
  Een referendum over een referendum; u leest het goed.
  Niks geen gelul dat in de kranten stond dat hij een derde termijn wilde voor zichzelf.
  In die gewijzigde grondwet stond inderdaad wel als voorstel om het mogelijk te maken de limiet van 8 jaar af te schaffen zoals gebruikelijk is in Nederland, Frankrijk etc.
  Zelaya was zelf ook niet een bijzonder extreme man . Hij kwam voort uit dezelfde rijke bestuurslaag als ieder ander die daar in de politiek zat.
  Hij deed alleen iets bijzonders voor Honduras; hij keek naar de belangen van het gehele volk en niet alleen van de rijke bovenklasse .
  Maar nu is hij een symbool en een held voor het volk geworden .
  Als hij nu de verkiezingen zal winnen zou ie meer moeten doen als ie eerder van plan was want hij kan het volk niet teleurstellen .
  Dit kan in midden-amerika waar de linkse bewegingen meer onder druk staan als in zuid-amerika voor een omslag zorgen.
  Dat zou betekenen dat uiteindelijk de VS gefaald hebben. Iets dat weer implicaties kan hebben voor grotere landen in de regio.
  Mexico waar een nare rechtse regering door fraude aan de macht is bijvoorbeeld .

 • mr. drs. Bou:

  “Zelaya mocht terugkeren en eveneens een politieke partij oprichten in ruil daarvoor zouden de latijns-amerikaanse landen het huidige regime erkennen.”
  Zwembad, dat komt nog! Houd de tijdslijn in de gaten, want Zelaya komt twee keer terug. Rare zaak!
  (wordt vervolgd…)

 • excellentie zwembad:

  ow sorry
  ik heb een spoiler geplaatst ;P

 • mr. drs. Bou:

  October 05, 2009: Democracy Now:

  Ousted Honduran President Manuel Zelaya Speaks from the Brazilian Embassy in Tegucigalpa

  http://www.democracynow.org/2009/10/5/ousted_honduran_president_manuel_zelaya_speaks

  The deposed Honduran President Manuel Zelaya remains within the Brazilian Embassy in Tegucigalpa, where he has been staying, surrounded by soldiers and riot police, since returning to his country two weeks ago. It has been nearly 100 days since President Zelaya was ousted by the Honduran military. On Friday, the Organization of American States told reporters that representatives of the deposed president and the coup government led by Roberto Micheletti will likely begin talks this week. Micheletti reportedly said he would meet with his cabinet today to consider lifting an emergency decree limiting civil liberties. [includes rush transcript]

Laat een reactie achter