Archief
Artikelen

Roberto Micheletti

Dit is het derde deel van een serie over Honduras. Twee maanden na de coup van 28 juni 2009 begon de pers zijn belangstelling te verliezen. Alle diplomatieke stappen in Washington bleken slechts voor de show. In Honduras zelf is vrijwel de hele bevolking in opstand gekomen. Men wil Zelaya terug, maar men wil vooral een nieuwe grondwet! Overal worden demonstraties gehouden, maar deze worden met grof geweld beantwoord. Het leger intimideert, martelt, verkracht en neemt mensen gevangen zonder enige aanklacht. Radio Globo en de TV-zender Channel 36 worden tijdens een popconcert aangevallen door het leger en hun zendapparatuur wordt onklaar gemaakt.

Dan belooft de regering Micheletti dat de verkiezingen in november gewoon zullen doorgaan. De oppositie staat nu voor een dilemma: onder deze omstandigheden zijn vrije verkiezingen een farce. Men besluit om de verkiezingen te boycotten met een oproep om niet te gaan stemmen. In Washington legt Zelaya intussen uit waarom de grondwet moet worden gewijzigd. Deze korte video is een absolute aanrader! Terwijl zes families vrijwel de hele economie van Honduras beheersen, leeft 75% van de bevolking onder de armoedegrens. Alleen door politieke participatie van de hele bevolking kan deze situatie volgens Zelaya veranderen.

Hoewel de coup internationaal nog steeds wordt beschouwd als illegaal en de repressie van de bevolking door het leger groteske proporties aanneemt, blijft de politiek in Washington zwijgen! En het IMF komt stilzwijgend met een geldzak voor Honduras…

Honduran resistance goes it alone, 26 aug. 2009

Mr. Zelaya goes to Washington, 6 sept. 2009

Coup inciting revolution in Honduras? 18 sept. 2009

In de VS probeert de linkse beweging de bevolking van Honduras te steunen, maar de meeste Amerikanen zijn rechts en a-politiek. De volgende video bestaat uit twee lezingen van elk 20 minuten. De journalist Shaun Joseph begint en hij praat snel, hij heeft meer te vertellen dan de tijd toestaat. Hij vertelt over de economische, politieke en juridische achtergronden van de coup. Daarna komt Miguel Luna aan het woord, hij praat langzaam en met een Spaans accent. Ik neem aan dat hij uit Honduras komt. Hij vertelt over de sociale beweging en de protesten tegen de coup. Om de demonstratie neer te slaan, heeft Micheletti o.a. experts ingehuurd uit Israël! Beide lezingen wordt geïllustreerd met beelden uit Honduras.

Shaun Joseph and Providence City Councilman Miguel Luna report back on the resistance to the coup in Honduras.
Honduras video and photos by Shaun Joseph; reporter – Miguel Luna
Filmed by Paul Hubbard at the Open Table of Christ Church in Providence RI on 19 aug. 2009
www.socialistworker.org

Eyewitness HONDURAS – Resistance to the Coup D’état duurt 41 minuten.

Toegift: Ook voor de Amerikaanse toeristenindustrie is het business as usual. Deze verrukkelijke reclamefilm voor een vakantie in dat heerlijke land werd geüpload door josemarketing op 6 sep. 2009.

Honduras The Secrets THEY Don´t Want You to Know About!

(wordt vervolgd…)

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

2 Reacties op “Honduras twee tot drie maanden na de coup”

Laat een reactie achter