Archief
Artikelen

De coup van Honduras bevat een aantal elementen die zeer herkenbaar zijn. Het begon zoals altijd met een leugen! President Manuel Zelaya van Honduras wilde een referendum houden over een hervorming van de grondwet. Deze bevat clausules die de macht van de bevolking ernstig inperken. De inhoud van het referendum van Zelaya was slechts of men deze grondwet al dan niet wilde wijzigen. In de grondwet staat echter ook dat de president voor 4 jaar wordt gekozen en dat een verlenging van deze termijn niet mogelijk is. Daarop beschuldigde het Congres Zelaya ten onrechte van een poging om deze clausule in zijn eigen voordeel te wijzigen, waarna hij door de Hoge Raad werd veroordeeld tot aftreden. Toen Zelaya dit weigerde, greep het leger in. De leugen dat Zelaya zich nogmaals verkiesbaar had willen stellen, werd verspreid door de media.

Op 28 juni juni 2009 werd Zelaya ontvoerd en op een vliegtuig naar Costa Rica gezet. Wat in 2002 in Venezuela niet was gelukt met Hugo Chavez, lukte nu wel. De macht lag daarna bij vice-president Roberto Michelletti, die beweerde dat dit alles volkomen legaal was. Internationaal werd deze coup echter gezien als een illegale staatsgreep. De regering Micheletti werd door geen enkel land erkend en de Organisatie van Amerikaanse Staten OAS besloot met algemene stemmen on Honduras uit te sluiten.

In november zouden er in Honduras verkiezingen zijn, waarbij Zelaya volgens de grondwet niet herkiesbaar was. Het voorstel van Zelaya behelsde slechts om aan deze verkiezing een referendum toe te voegen of er al dan niet een nieuwe grondwet zou moeten komen. Onder de bevolking van Honduras vond dit voorstel een brede steun. Voorstanders van dit referendum werden echter onmiddellijk na de coup met harde hand tot zwijgen gebracht en zelfs vermoord. Onder hen was ook de linkse kandidaat voor de komende verkiezingen. Zowel The Real News als Russia Today geven inzicht in de gebeurtenissen in de week die volgde op de coup.

Military coup in Honduras, 29 juni 2009

Zelaya may be returned soon, 29 juni 2009

Honduras – Obama’s maiden coup, 29 juni 2009

UN condemns Honduras coup, 30 juni 2009

Honduras under siege, 3 juli 2009

Honduran coup resistance growing, 6 juli 2009

(wordt vervolgd…)

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

1 Reactie op “De coup van Honduras in juni 2009”

 • FUBAR:

  Democratie omzeep geholpen door het leger, een totale ramp voor de bevolking.

  Gezien de angst voor communistische buurlanden heeft het leger met de hulp van de VS een sterke positie verkregen. Toen was dat nog niet zo vreselijk , gezien de heersende angst werd dit geaccepteerd. Maar het leger wil zijn autoriteit niet kwijt raken , en daar boste Zelaya mee. Ik denk dat Michelleti als niet meer dan een marionet van het leger daar zit. Of hij doet het puur vanwege dat hij het leger steunt , of hij doet vanwege eigen belang.

  Al met al is de bevolking de verliezer , inmiddels het Minchelleti het zichzelf gemakelijk gemaakt, in 2010 heeft hij zich al flink ingedekt door zichzelf immuniteit voor het leven te geven.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Roberto_Micheletti

Laat een reactie achter