Archief
Artikelen

Omar Mukhtar is in Libië alom bekend als een historische verzetsheld tegen de Italiaanse bezetting ten tijde van van Mussolini. Toen de Italianen in 1911 het land binnen vielen, was deze “Leeuw van de Woestijn” reeds een oudere leraar. Twintig jaar later werd hij door de Italianen opgehangen. Muammar Gaddafi zag in Omar Mukhtar een lichtend voorbeeld. Over zijn 20 jaar durende strijd tegen de Italiaanse fascisten werd in 1981 een film gemaakt, Lion of the Desert, die door Gaddafi werd voorgefinancierd. De vertoning van deze Hollywoodfilm, met Antony Quinn in de hoofdrol, werd in Italië verboden, tot hij in juli 2009 op de TV werd vertoond ter gelegenheid van het bezoek van Gaddafi aan het Italië van Berlusconi.

In 1878 kwamen de Europese mogendheden samen in Berlijn, om te besluiten hoe ze het Ottomaanse Rijk zouden verdelen. Libië werd toen aan Italië toegewezen. In 1911 wilde Italië dat land aan de overkant van de Middellandse Plas koloniseren. Er volgde een Italiaans/Turkse oorlog op Libisch grondgebied, als voorloper van de Grote Wereldoorlog. De Sanussi’s streden aan de kant van de Ottomanen, maar Italië maakte gebruik van moderne methoden van oorlogsvoering: tanks, machinegeweren en vliegtuigen. Het eerste luchtbombardement ter wereld vond plaats in Libië. Exact 100 jaar later deed de NATO dat nog eens dunnetjes over! In 1912 werd de “vrede” getekend, het Ottomaanse Rijk droeg Libië over aan Italië. Vrijwel heel Afrika was nu door Europa gekoloniseerd.

In 1915 kwamen de Sanussi’s in opstand tegen de Italianen, waarbij ze werden bewapend door Duitsland en het Ottomaanse Rijk. Na een totaal mislukte aanval op Egypte, dat toen van de Engelsen was, droeg generaal Ahmad ash Sharif het bevel over aan koning Idris Sanussi, die vriendschap sloot met de Engelsen. Via diplomatieke wegen kreeg hij het voor elkaar om te worden benoemd tot emir van Cyrenaica. Italië stond aan de kant van de Entente, de winnaars van WO I. Daarom bleef Libië ook na 1918 een Italiaanse kolonie, met koning Idris als gouverneur.

In 1922 kwam Mussolini in Italië aan de macht. Deze dictator besloot om Libië te bevolken met Italiaanse immigranten, maar de bevolking van Libië verzette zich tegen deze nieuwe bezetting. In 1923 kwamen de Sanussi’s weer in opstand tegen de koloniale heersers. De repressie was echter enorm, onder de generaals Pietro Badoglio and Rodolfo Graziani werd een groot deel van de bevolking van Cyrenaica opgesloten in concentratiekampen, waar ze massaal omkwamen van honger en dorst. Ook werd de woestijnstad Kufra vanuit de lucht gebombardeerd. Omar al Mukhtar leidde met succes een guerilla tegen de Italianen, tot hij in 1931 gevangen genomen werd. Op 15 september 1931 werd hij in het openbaar opgehangen, waarbij 20.000 Libiërs werden gedwongen om toe te zien.

Deze Leeuw van de Sahara, Omar al Mukhtar, is in Libië nog altijd een nationale held! Zo zal het wellicht ook Muammar Gaddafi vergaan. Hoewel men zijn stoffelijk overschot in het geheim heeft begraven, uit angst dat zijn graf een bedevaartsoord zou worden voor de bevolking, zal de geschiedenis over hem oordelen als de man die Libië welvaart bracht en Afrika onafhankelijk wilde maken van het Wilde Vrije Westen. Op YouTube staan reeds talloze filmpjes ter ere van zijn nagedachtenis.

Tribute: Muammar Gaddafi – The Prince of Water

Ook over het leven van Gaddafi zou een film kunnen worden gemaakt, maar als WO III doorgaat, dan resten ons daarna slechts stokken en stenen, waarmee zijn naam in een rots kan worden gekrast. Daarom draag ik deze film over Omar al Mukhtar op aan de nagedachtenis van Muammar Gaddafi, de Leeuw van Afrika.

Voor wie die niet de hele speelfilm wil zien, maar wel graag wil weten wie Omar al Mukhtar was, staat onder de speelfilm een documentaire.

Umar Muqtar of Libya – Lion of the Desert duurt 2 uur en 36 minuten.

De volgende documentaire bevat historisch beeldmateriaal, maar ook fragmenten uit de speelfilm over Omar al Mukhtar. Er wordt gewezen op de parallellen met de manier waarop Libië onlangs door de NATO-NTC werd bezet. Deze Arabisch gesproken Hassan Aziz film is Engels ondertiteld, maar de letters zijn klein. Aanbevolen wordt daarom om deze video op YouTube te bekijken, in een iets groter formaat. Klik daartoe op de titel.

Libya War – History Repeating Itself duurt 28 minuten.

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

6 Reacties op “Omar al Mukhtar – De Libische Leeuw van de Woestijn”

Laat een reactie achter

Recente reacties