Archief
Artikelen

Het bombardement op Guernica in april 1937 was weliswaar niet het eerste luchtbombardement, want dat vond plaats in Libië, maar dank zij het schilderij van Picasso werd de verwoesting van Guernica diep verankerd in ons geheugen. De boodschap van Picasso luidt: nooit meer doen! Maar de geschiedenis blijft zich herhalen. Stalingrad, Dresden, Hiroshima, Nagasaki, Fallujah, Sirte… Het is ontzettend! In Sirte, een moderne stad van 75.000 tot 100.000 inwoners, woont niemand meer. Het is een spookstad, verwoest en geplunderd, verlaten en onherbergzaam. Wie niet werd gedood door de NATO-bombardementen of vermoord door de “vrijheidsstrijders” van Al Qaida, is nu dakloos en berooid. Hoewel het aantal doden in de Libische “burgeroorlog” van de NATO tegen het sociale Gaddafi-beleid wordt geschat op 30.000 tot 100.000, is het aantal slachtoffers vele malen groter! Alleen al in Sirte is iedereen alles kwijt!

Sirte a ghost town, Completely Ruined & Looted

Hoewel deze misdaden worden gepleegd door mensen die zich verheven voelen boven het dierenrijk, omdat zij begiftigd zouden zijn met verstand, zou iedere giraf daarop neerkijken en denken: wat een hyena’s, wat een aasgieren, wat een stupide manier van communiceren, wat een waanzinnig en zinloos geweld!

Iedere oorlog gaat gepaard met leugens en propaganda. Wat was de reden van de “humanitaire” NATO-bombardementen op Libië? Men noemt het een “bevrijding”, maar het was een openlijke moordaanslag op een land en een leider! Het was ook niet de eerste keer dat men Gaddafi probeerde te vermoorden. Men beweert dat Gaddafi een wrede dictator was die de bevolking onderdrukte en terroristische aanslagen pleegde, maar dat blijkt een leugen. Gaddafi weigerde om de rijkdom van zijn land te verkwanselen aan het “Vrije Westen”, dat “democratisch” wordt geregeerd door de IMF en de Wereldbank. Dank zij de sociale politiek van de door Gaddafi ingestelde Jamahiriya kwam de rijkdom van Libië ten goede aan de bevolking, onder andere in de vorm van gratis onderwijs, gezondheidszorg en huisvesting. Daarom heeft de NATO de hele bevolking van Libië beroofd en daarbij desnoods vermoord!

The Assassination of Gaddafi

Deze roofmoord op een land van ruim 6 miljoen inwoners plus ongeveer 2,5 miljoen gastarbeiders, gaat gepaard met leugens waar men misselijk van wordt. “Operation Unified Protector” is volgens de NATO een groot succes! Volgens mij is het ontzettend!

Libya mission great success, says NATO chief

Wat is het verschil tussen Sirte en Guernica? De ligging, het jaartal, het aantal doden, de stand van de techniek? Basken of Libiërs, is er ook maar enig verschil? En wat zijn de overeenkomsten? Fascisme, oorlog, victorie, verwoesting, gruwel en dood! Deze Franse film uit 1950 (met Spaanse en Engelse ondertitels) gaat over Guernica. De ontzetting is hetzelfde, daarom draag ik hem op aan de slachtoffers van de bombardementen op Sirte.

Guernica (1950) – Alain Resnais & Robert Hessens

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

7 Reacties op “Bou is ontzet van Guernica tot Sirte!”

 • Chris:

  Ongelofelijk wat er de laatste maanden met Libië is gebeurt.
  Ik schaam me om westerling te zijn, het is een vies woord geworden.
  Zo brengen we alleen dood en verderf. En toch belasting blijven afdragen om deze centen om te laten toveren in bommen en andere controle technologie.
  Tegen beter weten in toch belasting blijven afdragen. Hoe kan het zo zijn dat ik dit blijf doen?

 • mr. drs. BOU:

  Dank je wel, Chris.

  “Hoe kan het zo zijn dat ik dit blijf doen?”

  Je moet wel, maar je kunt altijd minderen !!! Bezet jezelf !!!

 • En dan lees je opeens in de Telegraaf van dinsdag 2 nov. dat tot schrik van de NAVO-coalitie de Al-Qaeda-vlag wappert in Libië.

  Wat jullie al eerder schreven komen ze nu pas achter, maar toen ik het vertelde aan vrienden en kennissen toentertijd werd ik voor gek verklaard en dat tegen de NAVO ben!
  Het volk geloofd alles wat de media zegt.

  Het is afschuwelijk wat daar in Libiè gebeurd, Christenen en Ghedaffi getrouwen die massaal vermoord worden, maar dat interesseerd de wereld niet, het land is immers zogenaamd bevrijd van een dictator!

 • Ida:

  Dit land is niet bevrijd,dit land is onder de knoet gekomen.
  Er staat daar nog heel wat te gebeuren.

 • mrpettjo:

  Franse en andere westerse ondernemers konden nauwelijks wachten om de nieuwe markt binnen te vallen nadat de weg letterlijk was geeffend door de maandenlange NAVO bombardementen..:
  http://www.activistpost.com/2011/11/western-mercenaries-and-corporations.html

 • mr. drs. BOU:

  Goede link, mrpettjo. Mijn dank! 🙂

  “The bodies of the dead had not yet been buried in Sirte, the seaside city virtually leveled by months of NATO bombing – and where all of the citizens’ vehicles were stolen by riotous rebel gunmen – before trade delegations from France and Britain began descending on Tripoli. The French, who were so eager to be first in aggressive, unprovoked war, made sure they were also first in line to get a piece of the spoils. A delegation of businessmen from 80 French companies arrived a whole week before their Libyan hosts’ gunmen butchered Col. Gaddafi and scores of other prisoners. We’re sure the French raised glasses of champagne to mark the occasion.

  Of course, foreigners and their money were all over Tripoli before the Europeans and Americans decided that a Shock and Awe assault on Libya would put them in a better position to deal with the uncertainties of the Arab Spring. Foreign investment in Libya increased 25-fold between 2002 and 2010. Gaddafi, by all accounts, had come to an accommodation with foreign capital. European and Asian corporations were transforming the face of Tripoli. Corporate logos on countless construction sites testified to Gaddafi’s determination to “normalize” relations with the imperial powers and the world in general. In recent years, he released from prison hundreds of Islamic fighters, as part of that “normalization.” It would be his undoing.”

  De NATO is ditmaal te ver gegaan, véél te ver !!!

 • ankie:

  Open letter to Aisha Gaddafi:
  I had a dream…
  http://www.mathaba.net/news/?x=629407

Laat een reactie achter

Recente reacties