Selecteer een pagina

Archieven

De stinkende schuldenlast van Afrika

Vrijwel heel Afrika staat diep in het krijt bij het IMF en de Wereldbank. Jaarlijks gaat er een groot bedrag aan rente naar het “Vrije Westen”. De grote uitzondering was Libië. De Jamahiriya weigerde geld te lenen, Libië had dan ook geen schulden, maar zelfs een goed gevulde staatskas. Deze “miljarden van Gaddafi” zijn nu geroofd door de NATO-NTC, maar de rest van Afrika wordt al heel lang op een veel slimmere manier leeggeroofd. Dank zij de leningen van de bankiers is het een voortdurende aderlating zonder zichtbaar bloedvergieten. Er vallen weliswaar soms miljoenen doden, maar dat komt door de honger die voortvloeit uit deze bloedloze broodroof. Gelukkig hebben de bankiers ook daar iets slims op gevonden: Giro 555.

Africa’s Odious Debts: How Foreign Loans and Capital Flight Bled a Continent gaat over deze schuldenproblematiek. Het is geschreven door twee professoren in de economie: James K. Boyce en Léonce Ndikumana. Zij maken duidelijk dat onder het internationale recht al deze leningen eigenlijk ongeldig zijn, omdat ze zijn afgesloten door een dictator en niet ten goede kwamen aan de bevolking. Dat zou betekenen dat Afrika deze schulden niet hoeft te betalen.

In een interview met Paul Jay van The Real News verklaren zij dat nader. Afrika is een rijk continent (zoals ook al bleek uit het succesverhaal van Libië onder de Jamahiriya), maar de rijkdom vloeit middels Westerse juridische constructies weg naar het “Vrije Westen”. Naast alle rente die naar het IMF gaat, is er namelijk ook sprake van een gigantische kapitaalvlucht. Alle rijkdom verdwijnt daardoor naar Europa en de VS, terwijl de bevolking in bittere armoede leeft.

Aan deze extreme vorm van uitbuiting en slavernij moet een einde komen! Maar hoe? Daarover kunnen we de heren professoren beter zelf aan het woord laten.

The Real News: Africas-Odious-Debts bestaat uit drie delen en duurt 45 minuten.

Het eerste deel gaat over de manier waarop deze schulden ontstaan. Corrupte dictators, gesteund door de VS, sloten leningen waarvan iedereen wist dat het land die nimmer kon terugbetalen. Het geld verdween vrijwel net zo snel weer uit Afrika. Ook kocht het land er wapens voor waarmee de dictator de bevolking kon onderdrukken. De banken spelen daarbij een grote rol! De wapenfabrikant doet vaak zaken met dezelfde bank die de lening verstrekt. Dat is dus vestzak-broekzak voor de bankiers. Ook betaalt iedereen bij het sluiten van een lening een provisie aan de bank. Daarom lenen de banken zo graag geld uit, ook al weten ze dat iemand (of een land) het niet kan terugbetalen.

Het tweede deel gaat over de gevolgen die dit heeft voor de bevolking van Afrika. De rente en aflossing van deze schulden gaat ten koste van de gezondheidszorg, het onderwijs en andere sociale programma’s. Boyce en Ndikumana hebben berekend dat door het gebrek aan gezondheidszorg dat ontstaat door deze schuldenlast jaarlijks 75.000 kinderen sterven. En dat is dan nog maar het topje van deze ijsberg.

Het derde deel gaat over de vraag waarom Afrikaanse landen dergelijke leningen niet hoeven terugbetalen. In een vredesverdrag tussen de VS en Spanje in 1898 werd Cuba door Spanje afgestaan aan de VS, maar Cuba had schulden bij Europese banken. Daarbij werd bepaald dat Cuba, en dus de VS, deze schuld niet hoefde te betalen, omdat de leningen tot stand waren gekomen zonder de instemming van de Cubaanse bevolking en dat deze leningen de bevolking ook niet ten goede waren gekomen. Zo begon de Doctrine van de Stinkende Schuld. De jurisprudentie gaat verder, ook in Irak 2003 werd de staatsschuld tot Stinkende Schuld verklaard. De vraag is dan hoe dit Afrika nu kan helpen. De politieke wil daartoe ontbreekt bij de Afrikaanse dictators en de banken. Deze zal dus moeten komen van de bevolking, ook die van het “Vrije Westen”. We zijn immers allemaal het slachtoffer van dit criminele bankiers-systeem.

Should Africa Repay its ‘Odious’ Debts?

The Human Cost of Africa’s Odious Debt

The Legal Basis to Reject Odious Debt

4 Reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

20 − tien =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën