Archief
Artikelen

Na de succesvolle bevrijding van Libië heeft president Obama besloten om troepen naar Oeganda sturen. Ook dat land zal binnenkort dan wel door de NATO worden bevrijd van zijn grondstoffen. Volgens de Nederlandse Wikipedia ligt Oeganda op de evenaar en er zijn grote natuurparken. Het land ligt prettig centraal, voor wie het hart van Afrika wil veroveren. De Engelse Wikipedia vertelt wat er te halen valt: het land is vruchtbaar, er groeit o.a. koffie. Er is koper en kobalt, maar er zijn ook onontgonnen voorraden aardolie en aardgas. Tot 1962 was Oeganda een Engelse kolonie, de grenzen zijn in de 19e eeuw in Berlijn op de kaart gezet. Voordien bestond Oeganda uit minstens zes verschillende koninkrijken.

Hoewel Oeganda rijk is aan grond en delfstoffen, is de bevolking straatarm. Ruim 80% van hen is Christen, waarvan de helft Rooms Katholiek en de andere helft Anglicaans. Daarnaast zijn er minderheden van Moslims en Joden. Er worden meer dan 40 verschillende talen gesproken, maar de officiële voertaal is Engels. Na de bevrijding van 1962 werd de geschiedenis al snel nogal bloedig, vooral onder de beruchte dictator Idi Amin. De huidige president, Yoweri Museveni, is al sinds 1986 aan de macht en deze dictator is goed bevriend met het “Vrije Westen”.

Met de mensenrechten is het in Oeganda slecht gesteld. In het noorden wonen de Acholi, zij zijn Rooms Katholiek en onder hen is een groep fanatieke, bijgelovige en gewelddadige Christenen actief, de Lord’s Resistance Army. Zij overvallen dorpen en ontvoeren kinderen, die worden ingezet als soldaten. Na 9/11 werden zij door de VS bestempeld tot een te bestrijden terroristische organisatie. Om de Acholi tegen deze terroristen te beschermen, heeft Museveni de vrouwen en kinderen opgesloten in kampen, waar ze verder aan hun lot werden overgelaten! Volgens het officiële verhaal gaan de Amerikaanse veiligheidstroepen Oeganda nu bevrijden van deze terroristen en volgens Al Jazeera zijn de mensen daar wel blij mee, maar de NATO komt eigenlijk 20 jaar te laat!

Uganda: US help against rebels overdue

We kennen Al Jazeera nu wel een beetje. Deze zender uit Qatar staat volkomen aan de kant van de NATO. Onder de oppervlakte is deze NATO-actie echter een nieuwe “Scramble for Africa“.

Pepe Escobar: Oil behind US nose poking in Uganda

Colonialism in 10 Minutes: The Scramble For Africa

Deze korte video maakt deel uit van een lange documentaire over de moderne geschiedenis van Oeganda: Uganda Rising uit 2006. De regisseur is Pete McCormack en de verteller is Kavan Smith, beiden uit Canada. WAARSCHUWING: Deze documentaire bevat schokkende beelden van wat zich afspeelt in het bloedende hart van Afrika. Bedenk echter dat het afhakken van handen en het afsnijden van oren, neuzen en lippen van oorsprong geen Afrikaans gebruik is. Het werd geïntroduceerd door de koloniale machten, net als de Rooms Katholieke religie met zijn bijgeloof. De reinigingsceremonie die de kindsoldaten zuivert van hun bloedschuld, waarna ze weer worden opgenomen in de maatschappij, is echter een Afrikaans gebruik.

Dit is de hele afspeellijst.

Uganda Rising duurt anderhalf uur.

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

3 Reacties op “NATO naar Oeganda in het hart van Afrika”

Laat een reactie achter