Archief
Artikelen

Gisteren, vrijdag 14 oktober, werd er in Tripoli gevochten tussen de aanhangers van de Jamahiriya en de rebellen van het NTC. Rond middernacht berichtte het NOS-journaal:

In de Libische hoofdstad Tripoli is het weer rustig, nadat er gisteren een vuurgevecht was uitgebroken tussen aanhangers van kolonel Kadhafi en troepen van de Nationale Overgangsraad. Het was de eerste grote schietpartij tussen voor- en tegenstanders van Kadhafi sinds zijn verdrijving uit Tripoli, twee maanden geleden.

Het gevecht brak uit na het vrijdagmiddaggebed, in een wijk die bekend staat als een pro-Kadhafi-bolwerk. Tientallen van zijn aanhangers gingen de straat op en zwaaiden met de groene vlag van het oude regime. Toen troepen van de overgangsraad hen probeerden te arresteren, werd er geschoten. Daarbij zouden 9 gewonden zijn gevallen.

In het bevrijde Tripoli is zwaaien met een groene vlag nu verboden! Tot zover de nieuwe democratie, maar er is meer aan de hand.

We beginnen maar weer met Morris. Een Nederlandse vertaling van zijn bijdrage van gisteren staat bij Nico de Geit. Dank je wel, Nico! Dit zegt Morris vandaag:

Libyan News Update Oct 15 – Very Early Morning

En dit zegt EuroNews, dus dan zal het wel waar zijn:

Libya: fighting breaks out again in Tripoli

En dit zegt Al Jazeera:

James bay update report on clashes in Abu Salim neighbourhood, tripoli 16.20GMT 14/10/2011

James Bay: Situation now under control in Abu Salim Neighbourhood, tripoli 17.20GMT 14/10/2011

Dit filmpje leidt tot vragen over de juiste datum, plaats en tijd:

UGRENT: LIBYE TRIPOLI ALLAH AKBAR
Geüpload door RAI31DZ op 13 okt 2011

Mainstream Media’s Coverage of Libya Disturbing

Niet alleen heeft de “bevrijding door rebellen” geleid tot een humanitaire crisis in het welvarende Libië, ook de meedogenloze aanslag op negers zou onder Gaddafi niet mogelijk zijn geweest. Jesse Jackson Jr. heeft het Internationale Strafhof gevraagd om een onderzoek in te stellen naar de gerapporteerde moorden op zwarte Libiërs in de stad Tawergha. Volgens de kleine berichten is er echter nog meer aan de hand. De Soennieten zijn de strijd aangegaan tegen de heiligdommen van de Shi’itische Sufi’s. De Soennieten hebben hun wortels in de Arabische cultuur, de Sufi’s waren voornamelijk Berbers. Zie voor deze etnische achtergronden ook de Geschiedenis van Libië):

Islamic hard-liners attack rival shrines in Libya

Islamic hard-liners have attacked about a half-dozen shrines in and around Tripoli belonging to Muslim sects whose practices they see as sacrilegious, raising religious tensions as Libya struggles to define its identity after Moammar Gadhafi’s ouster.

The vandalism has drawn concern at the highest levels as Libya’s new rulers seek to reassure the international community that extremists will not gain influence in the North African nation.

Mustafa Abdul-Jalil, head of the governing National Transitional Council, reacted with alarm to reports that graves were being desecrated and appealed to a top Muslim cleric, al-Sadek al-Gheriani, to issue a fatwa, or religious ruling, on the issue.

He also called for restraint. “I ask those destroying these mosques to stop doing that because this is not the time to do that,” Abdul-Jalil said Tuesday at a news conference. “What they did is not on the side of the revolution.”

The campaign appears to be aimed mainly at shrines revered by Sufis, a mystical order whose members often pray over the tombs of revered saints and ask for blessings or intervention to bring success, marriage or other desired outcomes. Hard-line Sunnis deem the practice offensive because they consider worshipping over graves to be idolatry.

NTC Chief Alarmed at Vandalism on Graves in Tripoli Mosque

In one case, witnesses said dozens of armed, bearded men wearing military uniforms ransacked a Sufi shrine in Tripoli early in the week, burning relics and carrying away the remains of two imams for reburial elsewhere.

The assailants had arrived in pickup trucks mounted with heavy weapons. They stormed the gate to the compound housing the shrine, then dug up the two imams, identified as Abdul-Rahman al-Masri and Salem Abu Seif, and took the remains to be buried in a cemetery..

Witnesses offered conflicting details, with some saying the attackers were heavily armed and came from other parts of the city, while others said it was a small group of unarmed locals.

According to one of the witnesses, the presence of the bodies had prevented people from the neighbourhood from praying there. He claimed it was a small group of some 20 people that exhumed the bodies.

Dirt and rocks were piled high around the empty graves that had been dug in the floor of Tripoli’s al-Masri neighbourhood.

Blackened piles of ash and pieces of pottery were in the courtyard outside after the attackers burned relics and other items from the shrine, which sits next to a Quranic school in the same compound.

The attackers then jumped back into their vehicles and drove to another neighbourhood where they dug up the grave of a man who had built a mosque there and was buried inside.

Nader Omrani, who oversees religious affairs for the Tripoli local council, said three or four incidents had been reported in Tripoli and one in the town of Janzour, 10 kilometres to the west of the capital.

Voorlopig is het in Tripoli dus ongeveer net zo rustig als sinds 2003 in Bagdad! In Sirte gaan de gevechten ook gewoon door:

In the chaos of Sirte, anti-Gaddafi fighters are killing each other

Entrenched loyalists still holding out in Sirte

Libyan fighters pound Kadhafi loyalists in Sirte

Kadhafi loyalists hit back in Sirte

Tony Birtley’s update report on the battle for Sirte 11.20GMT 14/10/2011

Telesur waarschuwt nog steeds voor een humanitaire ramp:

Humanitarian crisis in Libya deepens because of clashes

In Bani Walid is alles ook heel rustig:

Video Essay: At the Front in Libya’s Revolution

En dan nu even naar de buurlanden, eerst naar Egypte, waar de Christelijke Kopten worden aangevallen door militante Soennitische moslims en het leger:

Egypt Revolt 2.0? ‘Militant Islamists feel free to destroy Cairo’
Russia Today, 10 oktober

Sherine Tadros updates on the latest from Egypt clashes
Al Jazeera, 10 oktober

Sectarian Chaos: ‘New forces emerge in Egyptian power vacuum’
Russia Today, 11 oktober

Egyptian activists accuse military of killing Christian protesters
Al Jazeera, 13 oktober

En dan naar Tunesië, waar het na de Arabische Lente ook “weer rustig” is:

Tunisian police use tear gas on Islamist protesters

Tunisia police teargas ‘blasphemous’ TV protest
AFP, 14 oktober

Police fire tear gas at hundreds of people demonstrating against a private television station accused of blasphemy for airing a film with an image of God.

Jendouba – 14-10-2011 (Arabisch, bron onbekend)

In Algerije is alles rustig, maar ook daar gist het:

Social discontent simmers in Algeria as teachers strike

Zawahiri calls for Algerian uprising

Zawahiri calls for Algeria revolution

Al-Qaeda leader Ayman al-Zawahiri called on Algerians to overthrow the government of President Abdelaziz Bouteflika, and praised Libyan rebels for seizing Tripoli, in a new video released on Tuesday. Osama bin Laden’s successor Zawahiri urged Libyans to adopt sharia law as they rebuild the country after the NATO-backed rebels’ ouster of longtime leader Muammar Gaddafi.

“The first thing that this NATO will ask of you is to relinquish your Islam,” Zawahiri said according to a translation provided by US monitoring service SITE, dismissing the military alliance as a “Western gang”.

… …

“And if I congratulated our people in Libya for their victory over the tyrant, I call upon our people in Algeria to follow their footsteps,” Zawahiri said in the video. “Here are your brothers in Tunisia and then in Libya having thrown out the two tyrants to the trash can of history, so why don’t you revolt against your tyrant?”

Bouteflika’s government has faced protests resembling those that ousted neighbouring Tunisia’s dictator Zine El Abidine Ben Ali, but the protest movement has been successfully contained by security forces.

De Arabische Lente werd in Tunesië onderdrukt door het leger. Zo gaat dat nou eenmaal in een dictatuur. Dat de Arabische Lente in Libië niet aansloeg, komt omdat Gaddafi de macht had overgedragen aan de Jamahiriya, het bestuur van het volk door het volk. Voor een dictator is dat wel een wonderlijke beslissing! Heb daarom nog even de slotwoorden van een Grote Dictator: Charly Chaplin!

The Great Dictator (Nederlands ondertiteld)

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

1 Reactie op “Libië leugens: in Tripoli is het weer rustig”

 • mr. drs. BOU:

  Op Zaplog staat een artikel, vertaald door Benb, dat een heel ander verhaal vertelt over de toestand in Tripoli:

  Libië: de nacht die een einde maakte aan alle leugens

  http://zaplog.nl/zaplog/article/libie_de_nacht_die_een_einde_maakte_aan_alle_leugens

  Het grootste deel van Tripoli is bevrijd, Sirte is standvastig, Bani Walid, Sabah, Zliten, en talloze andere steden zijn vrij. S’ochtends kwamen de berichten binnen over een nieuwe fase in de Libische Bevrijding. Terwijl Libiërs rouwen om de dood van de gevallenen in de strijd voor de bevrijding, rouwen de TNC en de navo om enorme verliezen van grondgebied, troepen, en vertrouwen. De navo en de TNC verloor meer dan 1.000 strijders, en meer dan 1.500 gewonden. Hun grootste slachtoffer zijn de Leugens over Libië, die tot zwijgen gebracht werden door de nieuwe fase in de Bevrijding van Libië

  Het origineel staat hier:

  http://nsnbc.wordpress.com/2011/10/15/14-10-2011/

  Of het allemaal waar is, weet ik niet, maar de tijd zal het leren!

Laat een reactie achter

Recente reacties