Archief
Artikelen

Toen Afghanistan 10 jaar geleden werd veroverd door de NATO, was het land reeds verwoest door een ruim 10 jaar durende oorlog tegen de Sovjet Unie, een daarop volgende burgeroorlog en de extremistische Islam-regering van de Taliban. Dat de NATO het land bevrijdde van de Taliban, zou vooral ook ten goede komen aan de vrouwen en meisjes, die onder de Taliban nauwelijks nog op straat mochten komen. De meisjes mochten ook niet meer naar school en ga zo maar door…

Tien jaar na dato is er van de bevrijding van de Afghaanse vrouwen weinig tot niets terecht gekomen. De Afghaanse strijdster voor vrede en vrijheid, Malalai Joya, verzoekt de Westerse troepen dan ook dringend om het land te verlaten. De Afghanen kunnen dan hun eigen zaken regelen volgens hun eigen cultuur, tradities gebruiken.

Malalai Joya’s Message on the Tenth Anniversary of NATO’s War and the Occupation of Afghanistan

De volgende documentaire is gemaakt door de filmster en actrice Yassamin Maleknasr uit Iran. In 2002, vlak na de inval van de NATO in Afghanistan, maakte zij een rondreis van een half jaar door haar buurland. Ze spreekt de taal en ze praat onderweg met veel vrouwen. Men was toen nog hoopvol dat de komst van het “Vrije Westen” gepaard zou gaan met werkelijke vrijheid. In deze docu spreken de vrouwen zich uit over hun verleden en hun dromen voor de toekomst. De docu geeft een ook een mooi beeld van de cultuur van Afghanistan, van het landschap, de muziek, de architectuur, de diversiteit en de tradities. Maar de focus ligt toch vooral op de vrouwen. Uit de gesprekken met hen blijkt dat zij voor de oorlog tegen de Russen meer vrijheid hadden dan nu onder de NATO!

Afghanistan The lost Truth duurt 52 minuten.

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

Laat een reactie achter