Archief
Artikelen

Volgens de laatste update van Morris winnen de Loyalisten overal terrein, maar volgens de media hebben de groene legers zich verschanst in het Ouagadougou Conference Centre in Sirte. Dit ligt ten zuiden van de stad, zie Google Earth. Veel zuidelijker ligt het vliegveld dat in handen zou zijn van de NTC-rebellen. Sirte blijkt nogal uitgestrekt, met veel ruimte tussen de huizen en grote parken. De buitenwijken bestaan uit olijfboomgaarden en boerderijen. Sinds 15 september zijn de rebellen nog niet erg opgeschoten, als ze de stad naderen worden ze neergeschoten. Op de volgende luchtfoto staat het conferentiecentrum als een complex van witte blokjes rechts onder de stad en in de hoek staat het universiteits-complex.

CCTV News: Libyan NTC troops begin final offensive – 8 oktober

CCTV News Update: Battle For Sirte – 8 oktober

Na zeven maanden van luchtbombardementen (no fly zone!), een zeeblokkade (defensie vloot!) en zwaar bewapende rebellen (freedom fighters!) rijzen de kosten de pan uit. In Engeland maakt men zich daarover zorgen:

According to the figures compiled by Defense Analysis editor Francis Tusa, the war has cost around £1.75 billion so far. This cautious estimate for extra military expenditures in Libya up to the end of August is seven times greater than the figure stated by Defence Secretary Liam Fox this summer.

De inkomsten uit de gaswinning in de Noordzee beginnen echter tegen te vallen en de economische groei stagneert. Engeland is geen Euro-land en staat op de rand van een nieuwe Bail Out voor de banken. Men is daarom van plan om weer wat extra miljarden ponden bij te drukken. Deze financiële diarree leidt echter onvermijdelijk tot inflatie.

London Falling: Like a man eating his own leg

Terug naar Libië waar een wanhopige Zina Khodr in dienst van Al Jazeera nog steeds achter de rebellen aanloopt. Die arme meid lijkt dringend toe aan een burn-out vakantie van minstens 6 maanden!

Al Jazeera: NTC fighters intensify assault on Sirte – 7 oktober

Al Jazeera: Gaddafi loyalists continue to fight – 7 oktober

Al Jazeera: Zeina Khodr reports from the outskirts of Sirte – 8 oktober

Al Jazeera: Zeina Khodr reports from Sirte – 8 oktober

Al Jazeera: Fighting rages in Libya’s Sirte – 8 oktober

Zoals uit de beelden blijkt, wordt deze moderne stad van 75.000 inwoners grondig kapot geschoten en onbewoonbaar gemaakt. De toegang tot de stad is geblokkeerd, de NATO heeft voedselopslagplaatsen, ziekenhuizen, elektriciteitscentrales en andere militaire doelen gebombardeerd. De bewoners mogen soms even vluchten, wat betekent dat ze eigenlijk worden verjaagd. Deze humanitaire NATO-missie ter bescherming van de bevolking gaat dan ook niet over mensenrechten, vrijheid en democratie, maar over de grondstoffen van Afrika. Een artikel op Global Research van Mahdi Darius Nazemroaya en Julien Teil vertelt over het geo-strategische belang van deze humanitaire NATO-interventie. Voor wie Engels leest is dit een MUST READ.

America’s Conquest of Africa: The Roles of France and Israel Introduction by Cynthia McKinney

Dit gedegen artikel gaat over de militaire organisatie van het NATO-empire, de aanwezigheid van Israël in Afrika, het Franse leger als deel van de NATO en zo voort. De Mediterrane Unie van alle landen rond de Middellandse Zee, waaronder Israël, werd gepromoot door het Frankrijk van Sarkozy. Libië richtte zich echter liever op het versterken van de Afrikaanse Unie! Zoals ooit bij de kolonisatie van Afrika, organiseerde men ook ditmaal eerst de missie. De Amerikaanse National Endowment for Democracy (NED) en de Franse International Federation of Human Rights (FIDH) zorgden voor de ideologische saus van Mensenrechten, Vrijheid en Democratie (in de Naam van de Vader!!!).

The partnerships between the FIDH and the NED are mostly based in Africa and the intersecting Arab World. These partnerships operate in a zone that covers countries like Côte d’Ivoire (Ivory Coast), Niger, and the Democratic Republic of Congo.

North Africa, which includes Libya and Algeria, has been a specific area of focus for the FIDH, where Washington, Paris, and NATO clearly have major ambitions.

The FIDH, which is directly implicated in launching the war on Libya, has also received direct funding, in the form of grants, from the National Endowment for Democracy for its programs in Africa. In 2010, a NED grant of $140,186 (U.S.) was one of the latest amounts given to the FIDH for its work in Africa. The NED was also one of the first signatories, along with the Libyan League for Human Rights (LLHR) and U.N. Watch, demanding international intervention against the Libyan Arab Jamahiriya.

AFRICOM and the Post-9/11 Road Towards Conquering Africa

AFRICOM, EUCOM en CENTCOM zijn onderdelen van het Pentagon, het hoofdkwartier van de NATO, die echter officieel in Brussel zetelt. AFRICOM zetelt ook niet in Afrika, maar in Stuttgard, net als EUROCOM. Als ik me niet vergis, gaat men AFRICOM nu naar Italië verplaatsen, iets dichter bij Afrika. Deze militaire NATO-organisatie is in Afrika nog steeds niet erg welkom. Gaddafi was altijd een felle tegenstander van AFRICOM, dat aan alle buurlanden van Libië zijn militaire diensten aanbood.

In 2002, the Pentagon started major operations aimed at controlling Africa militarily. This was in the form of the Pan-Sahel Initiative, which was launched by the U.S. European Command (EUCOM) and U.S. Central Command (CENTCOM). Under the banner of this project, the U.S. military would train troops from Mali, Chad, Mauritania, and Niger. The plans to establish the Pan-Sahel Initiative, however, date back to 2001, when the initiative for Africa was actually launched after the tragic events of September 11, 2001 (9/11).

The Sahel and Sahara: The U.S. Clearly Adopts France’s Old Colonial Projects in Africa

“Fighting terrorism” and executing “humanitarian missions” are just façades or smokescreens for Washington and its allies.
… …
The map used by Washington for combating terrorism under the Pan-Sahel Initiative says a lot. The range or area of activity for the terrorists, within the borders of Algeria, Libya, Niger, Chad, Mali, and Mauritania according to Washington’s designation, is very similar to the boundaries or borders of the colonial territorial entity which France attempted to sustain in Africa in 1957. Paris had planned to prop up this African entity in the western central Sahara as a French department (province) directly tied to France, along with coastal Algeria.
… …
Washington clearly had this energy-rich and resource-rich area in mind when it drew the areas of Africa that need to be cleansed of alleged terrorist cells and gangs. The French Institute of Foreign Relations (Institut français des relations internationals, IFRI) has even openly discussed this tie between the terrorists and energy-rich areas in a March 2011 report. It is also in this context that the amalgamation of Franco-German and Anglo-American interests and companies has allowed France to become an integrated part of the U.S. system of global empire with common interests.

Deze kaartjes zeggen genoeg: De Westelijke Sahara en Sahel was officieel een kolonie van Frankrijk, maar de bevolking verzette zich tegen de Franse overheersers. Zelfs het Vreemdelingenlegioen kon de Sahara niet de baas! Na 1958 trok Frankrijk zich terug uit dit gebied, maar nu komt men terug onder het mom van de strijd tegen het terrorisme.

The “Long War” Enters Africa: The Gate into Africa has been Opened

US Africa Command (AFRICOM) is meant to “manage Africa” on Washington’s behalf. It consists in creating an African version of NATO with a view to carrying out the occupation of Africa. In this regard, the U.S. and its allies have already established a budget to fight the very terrorist organizations which they have created and supported (including military aid and weapons) across the map of Africa from Somalia, Sudan, Libya, and Mali to Mauritania, Niger, Algeria, and Nigeria.

Somalië en Soedan zijn reeds ten slachtoffer gevallen aan dit plan. Nu moet eerst Libië van de kaart geveegd, want de Jamahiriya en die gekke Gaddafi stonden deze plannen ernstig in de weg. Hoe humanitair deze plannen zijn, blijkt uit het volgende verslagje uit Somalië: veel mensen zijn daar na 20 jaar van burgeroorlog, hongersnood en onzekerheid krankzinnig geworden van angst en verdriet! Het is hartverscheurend. De NATO is zo meedogenloos! Wie niet begrijpt wat er in Somalië gaande is, verwijs ik naar deze oude Boublog!

Mental illness ‘rampant’ in Somalia

Tot slot T. West van AfriSynergy over de toestand in de wereld:

October 6, 2011 – Libya, Syria and Somalia

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

2 Reacties op “Libië update: de strijd om de rijkdom van Afrika”

 • mr. drs. BOU:

  Pepe Escobar: Gaddafi gold to boost Libya resistance

  RussiaToday op 9 okt 2011

  Fierce fighting for Gaddafi’s hometown of Sirte continues in Libya, where revolutionary forces claim they’ve seized the convention centre – the main base of the Colonel’s loyalists. For over two days now, Libya’s interim rulers have been waging one of the biggest assaults yet on the most-important remaining stronghold of the ousted leader. Revolutionary forces claim they control most of the town that’s been under siege for three weeks now. Libya’s interim leaders say failure to take Sirte is the only thing keeping them from formally declaring liberation and scheduling elections.

 • Joeri:

  ik dacht dat sirte een grootte stad was en mede daarom dat het zo lastig was om in te nemen. blijkt dat sirte niet eens zo groot is. doen de gadaffi strijders dus goed hun werk.

Laat een reactie achter