Archief
Artikelen

Nadat de NATO-NTC op 22 augustus Tripoli zo zwaar had gebombardeerd en “bevreid”, kreeg Sirte het bevel om zich over te geven. Het ultimatum eindigde rond 5 september, na het Suikerfeest. Het antwoord van de Jamahiriya was echter: “NEE”. Het regeringsleger van Libië weigert om zich over te geven en de bevolking van Sirte staat achter de Gaddafi’s. Op 16 september begon de aanval van de NATO en NTC rebellen op de stad. Ruim drie weken later ligt de stad vrijwel in puin, maar de NTC-rebellen komen er niet in. Ook elders lijkt het verzet tegen de NATO-NTC-bezetting alleen maar te groeien. Het nieuws wordt echter schaars, zelfs Russia Today zwijgt nu over Libië.

In deze snelle update staan de laatste berichten, te beginnen met de toestand in de stad. Hoewel de NTC beweert dat er geen burgers meer aanwezig zijn, was Sirte een stad van 75.000 inwoners. Duizenden zijn de woestijn in gevlucht, maar hoeveel duizenden bleven er achter? Volgens het Rode Kruis is het een humanitaire ramp, maar volgens de NATO-NTC-Al Qaida rebellen is er niets aan de hand, de stad is leeg op wat Gaddafi-aanhangers na. Deze week hadden zij hun ruzies even bijgelegd om gezamenlijk Sirte te veroveren, maar de week is om en Sirte is nog steeds in handen van het Groene Leger. De stad is echter terug gebombardeerd tot diep in het Stenen Tijdperk!

RaiTV: Sirte Inside, 03.10.2011

Resistance, 04/10/2011 Sirte

Uit het verslag van Morris blijkt dat het verzet niet alleen in Sirte plaatsvindt. In Tripoli is het nu even rustig, daar waren de rebellen deze week slaags geraakt met elkaar. Hun Al Qaida militaire leider zou door een kogel gewond zijn geraakt (hoewel dit bericht onbevestigd blijft), het schieten is daarna voorlopig gestopt. Op andere plaatsen gaat de strijd echter gewoon door.

Morris: Libya News Update Oct 7

Voor zover de media nog over Libië berichten, gaat het over de strijd om Sirte. Telesur, uit Venezuela, doet een menselijk verslag van deze vreselijke oorlog. Er vloeit bloed, er vallen talloze doden en veel gewone burgers zijn het slachtoffer van deze NATO-terreur.

Telesur: Civilians in Sirte about to suffer a bloody attack – 5 oktober

Telesur: NTC prepares a military incursion into Sirte for tommorrow – 5 oktober

Telesur: Rebels without control of Sirte preparing “final assault” – 6 oktober

Telesur: NTC continues attacks to control Sirte – 6 oktober

Telesur: Gaddafi urged Libyans to don’t recognize the NTC – 6 oktober

Telesur: NTC forces attack Gaddafi fighters in Sirte – 7 oktober

CCTV uit China blijft ons ook op de hoogte houden. Hun verslaggeving is zakelijk en vrij objectief.

CCTV News: Libya´s NTC to capture Sirte soon: spokesman – 6 oktober

CCTV News: Libya´s NTC maintains pressure on Sirte – 7 oktober

CCTV News: Libyan NTC fighters keep up assault on Sirte – 7 oktober

CCTV News: Casualties mount in battle for Sirte – 7 oktober

CCTV News: Gaddafi: Libyan conditions unbearable – 7 oktober

EuroNews doet alsof hun neus bloedt. Zij praten kennelijk voornamelijk met woordvoerders van de nieuwe “democratische” regering van Libië, de door vele landen en de VN erkende NTC van de NATO-CIA-Al Qaida rebellen.

EuroNews: Libyan govt forces claim to control half of Sirte – 5 oktober

EuroNews: Final push for Sirte – 7 oktober

EuroNews: UN Libya envoy calls for no revenge in Sirte – 8 oktober

Al Jazeera heeft nog steeds een verslaggeefster aan het front. Zij loopt al maanden achter de rebellen aan en je ziet die lieve meid met de dag wanhopiger worden. Sirte is nog altijd niet veroverd!

Al Jazeera: NTC fighters intensify assault on Sirte – 7 oktober

Al Jazeera: Gaddafi loyalists continue to fight – 7 oktober

Al Jazeera: Zeina Khodr reports from the outskirts of Sirte – 8 oktober

Tot slot nog wat (amateur) beelden van het Groene Leger:

Victory in eastern Sirte – Libyan army – green freedom fighters – 07/10/2011

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

3 Reacties op “Libië update: Sirte verwoest, niet veroverd door NATO-NTC”

Laat een reactie achter