Archief
Artikelen

Moussa Ibrahim, de woordvoerder van de Libische regering, is gevangen genomen, maar dat is niet waar. Hij heeft een verklaring gegeven aan Rai-TV, een transcript staat hier. In Sirte gebruikt het Libische leger de inwoners als een menselijk schild, maar ook dat is gelogen. Een staakt-het-vuren van twee dagen, waarin de inwoners de gelegenheid kregen om de stad te verlaten, eindigde op zondagavond. De rebellen zeggen dat ze de burgers willen sparen, maar ook dat is een leugen. Na drie weken van omsingeling, zware NATO-bombardementen en beschietingen van de stad door de rebellen, heerst er in Sirte gebrek aan alles, ook aan militaire doelen, maar de stad is nog steeds in handen van de Jamahiriya.

Op vele plaatsen wordt nu gevochten tegen de NTC-rebellen, die zware verliezen lijden. Vanuit het zuiden zouden 15.000 Tuaregs zijn gearriveerd, die aan de kant van de Jamahiriya vechten. Tripoli is nu voor 80% bevrijd van NTC-rebellen, zelfs in Benghazi zouden sommige buurten vrij zijn van rebellen en in Misrata zijn de rebellen onderling slaags geraakt. Maar de media melden dit niet, de NATO moet nu eenmaal altijd winnen en Nederland doet daar aan mee!

Latest News From Libya
Geüpload door 108morris108 op 2 okt 2011

Almost all news from Libya is sourced by telephone

Breaking News October 1, 2011 – Libya
Geüpload door AfriSynergy op 2 okt 2011

This has triggered fights in several areas of Tripoli and even in Misrata. There are “Clashes between units of the rebels’ Misrata Brigades” and the Benghazi Brigades. The report is that all kinds of automatic weapons, grenade launchers, and mortars are being used. Also adding to the infighting among the NATO rebels is the formation of an anti deserters brigade which will shoot all deserters who retreat from the battlefield near Sirte, or attempt in any way not to participate in battle.

Ach ja, die alternatieve media op YouTube. Helemaal te vertrouwen zijn ze natuurlijk niet, al blijken ze achteraf vaak wel gelijk te hebben. Maar wat zeggen de Main Stream Media? We beginnen met China Central Television CCTV.

Battles drag on in Gaddafi hometown, Sirte

Gaddafi´s spokesman denies arrest reports

Battles rage in Gaddafi´s hometown: Libya
Geüpload door cctvnewschannel op 2 okt 2011

TRIPOLI/SANAA, Oct. 2 (Xinhua) — Fighters from Libya’s ruling National Transitional Council (NTC) continued their battles Saturday with the remnant forces of Muammar Gaddafi in Sirte, the fallen leader’s hometown, causing casualties on both sides as well as to the civilians. (Zelfs dat staakt-het-vuren was dus gelogen!)

Red Cross enters Sirte to give medical aid

Libya NTC´s ceasefire in Sirte ends

Dan naar Al Jazeera, dat aan de kant van de rebellen staat:

NTC fighters ‘seal off’ Gaddafi’s hometown

Tribal skepticism stalls Libyan politics

Civilians fleeing Sirte describe desperate situation

Jibril pledges to resign from Libya’s NTC
Prime minister of interim government says he will step down once the country is wholly liberated.

AlArabiya staat ook vanaf het begin aan de kant van de rebellen.

Interpol Calls for Saadi Qaddafi’s Arrest

Caricatures of Qaddafi on Display

Fighting Rages On in Sirte

The Battle for Sirte Rages On

Russia Today zegt heel voorzichtig dat de rebellen in Tripoli worden verjaagd:

Sons of Guns: Tripoli wants revolution out of town

De situatie in Libië is zeer chaotisch. Het wachten is nu nog slechts op de Blauwhelmen van de Verenigde Naties. Die hebben natuurlijk boter op hun hoofd. In de Algemene Vergadering van de VN hebben verscheidene landen reeds kritiek geuit op de No-Fly zone en de R2P in Libië. Een ander punt van kritiek is het veto dat de VS heeft uitgesproken over de erkenning van Palestina als zelfstandige staat. Het vaste programma Cross Talk van RT gaat ditmaal over de VN.

CrossTalk: UN Epic Fail duurt 26 minuten.

CrossTalking with Ruth Wedgwood, Anas Altikriti and Thomas Weiss.

Cuba Speech in General Assembly UN On Libya and the power of the Rich Nations (Sept 26, 2011)

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

10 Reacties op “Libië update: snelle leugens en zware verliezen”

 • Fleur:

  Voorspelbaar is dat Libië een járenlange stammen-oorlog tegemoet gaat.
  Gadaffi wist de rust in zijn complexe land te handhaven waarbij de bevolking in behoorlijke welstand leefde met zeer goede sociale voorzieningen.
  De Navo-criminelen menen t.z.t moeiteloos de grondstoffen van het land waaronder olie te kunnen exploiteren.
  M.i vergissen zij zich hier schromelijk in.
  De genocide die de Navo pleegt veroorzaakt natuurlijk onder de Libische bevolking een enorme toename van haatgevoelens tegen deze criminelen.
  Permanente obstructie (aanslagen) zullen de westerse landen ondervinden bij het jatten van de Libische grondstoffen.
  Daarbij zal er nog een hoop gedonder komen tussen China&Rusland versus de westerse landen t.a.v de verdeling van o.a de olie.
  Kortom al met wordt het niet meer dan een “pyrrusoverwinning” voor de Navo, precies waarvoor Gadaffi heeft gewaarschuwd!

 • Lodewijk Langeweg:

  Het laatste nieuws in het Frans over Libië vanuit buurland Algerije:
  http://www.algeria-isp.com/

 • Lodewijk Langeweg:

  Het laatste nieuws in het Frans over Libië vanuit buurland Algerije:
  http://www.algeria-isp.com/

 • Lodewijk Langeweg:

  Sorry voor dubbele post. De ‘verstuur’ knop springt op en neer in m’n Opera browser als ik m’n cursor er op zet, en ik moet hem raken als een bewegende schietschijf.

  Ik zie dat dit niet gebeurt in Firefox waarin ik dit nu post. Zal Opera dit rariteitje wel even doorgeven.

 • mr. drs. BOU:

  Prima link, Lodewijk! Dank je wel en dat moet dan maar dubbel blijven. Ik ben nu te moe voor nog meer Libië, ik heb mijn dagelijkse portie wel gehad. Morgen ga ik mijn Frans weer een beetje ophalen. Eheu, lees je mee?

 • Eheu:

  Zal ik zeker doen, beste Bou. Dan hoor je het wel.
  Maar ik voor mij heb mijn portie koptelefoon vandaag wel gehad. Dus let’s call it a day en ‘now for something completely different’ : BIER!
  Proost! en tot gauw dus.
  Eheu

 • mr. drs. BOU:

  Eheu, ik lust geen bier. Ik drink rode wijn. 🙂 🙂 🙂
  Maar niet teveel, hè! Want dat is wel goed voor de spijsvertering, maar slecht voor de nachtrust. 😉

 • Eheu:

  Goed, ik heb net naar de link van Lodewijk gekeken.
  Het lijkt me niet echt nodig om dat te vertalen. Die Tunesische website meldt op 5 oktober jl samengevat:
  dat de officiële media een volslagen verkeerd beeld geven van de situatie in Libië, omdat ze wat er gaande is verslaan als zou het een heroïsche strijd van de rebellen en de Navo (en de CNT) gaan die ze intussen al lang in hun voordeel beslist hebben, terwijl de realiteit ter plekke zou zijn dat die rebellen vrnm. een zooitje ongeregeld zijn die zich schuldig maakt aan misdaden tegen de bevolking en aan terreur, en dat ze ook onderling bezig zijn elkaar te bevechten, terwijl de grootste steden nog steeds niet door de rebellen/Navo gecontroleerd worden. Daarvan zou in de gewone media helemaal niets blijken.
  In feite zou 50% van het grondgebied van Libië nog steeds in handen van Ghadaffi zijn. Dat die oorlog nu al 8 maanden duurt zonder dat ze beslist is, zou volgens de verslaggever duidelijk moeten maken dat die strijd nooit door de rebellen/Nato gewonnen kan worden.
  De site roept Tunesiërs op om hun ‘broeders’ in Libië te steunen.
  Het artikel eindigt met een film fragment van een toespraak van Ghadaffi op het Groene Plein (uitgezonden door France 24, een Franse internationale tv zender vergelijkbaar met CNN of BBC-World die 24 per dag uitzendt, er staat geen datum bij waarop die toespraak gefilmd zou zijn).
  Ghadaffi roept het publiek op om zich niet te laten neerslaan (zowel letterlijk als figuurlijk) maar om stand te houden, trots en waardig te blijven, en te ‘dansen en te zingen’. Hij besluit met te zeggen dat hij net als zijn toehoorders slechts een ‘eenvoudige burger’ is die voor dezelfde zaak strijdt als zij.

  Groeten

  Eheu

  • Eheu:

   Ah sorry, het blijkt dus een Algerijnse site te zijn. Hoe dan ook zag ik er bericht dat gericht was aan Tunesiers en waarin gevraagd werd de Libische loyalisten te steunen.

   Het probleem is een beetje dat ik het hele verhaal van de oorlog in Libië absoluut niet gevolgd heb. Maar ik heb begrepen dat de MSM een totaal vertekend beeld van de situatie daar geven. Dus ik kan me voorstellen dat jullie die op het Net met die gebeurtenissen bezig zijn, behoefte hebben aan info. En speciaal aan info over bepaalde details. Daar wil ik met mijn kennis van het Spaans en Frans allicht graag bij helpen, alleen zul je me dan wel moeten vragen over welke details je graag wil weten wat er in dit of dat artikel of beeldmateriaal (of op een bepaalde site) gezegd wordt.
   Anders loop je het risico dat ik het bij het lezen/beluisteren en ev vertalen/samenvatten over het hoofd zie.

   Groeten

   Eheu

 • mr. drs. BOU:

  Beste Eheu,

  Die Algerijnse site geeft in korte berichten de werkelijke toestand in Libië weer. Gaddafi heeft ook in Algerije veel aanhangers. Maar je hoeft het niet voor me te vertalen, ik versta zelf een beetje Frans. Het zijn ook vaak Arabische YouTubes, niet handig voor BOUblog.

  De strijd in Libië is volgens mij op dit moment cruciaal voor het verdere verloop van de Derde Wereld Oorlog, oftewel de voortdurende oorlog tegen de Derde Wereld. Dat moet stoppen en Gaddafi wilde dat ook stoppen! Maar dan krijgt het “Vrije Westen” geen goedkope grondstoffen meer…

Laat een reactie achter