Selecteer een pagina

Archieven

Thorium, voorbij Peak Oil en Fukushima?

Thorium is een radioactief chemisch element dat overal ter wereld in ruime mate voorkomt. Het atoomnummer van Thorium (symbool Th) is 90 en de valentie van dit zeldzame aardmetaal is 4. Het element werd ontdekt in 1928 en het is radioactief. Het vervalt langzaam tot radium, waarbij het een alfadeeltje uitzendt. De halveringstijd is ongeveer 14,05 miljard jaar. Thorium heeft al vele toepassingen gevonden, maar de meeste zijn achterhaald. Bij het winnen van andere zeldzame aardmetalen, die in de moderne technologie vele toepassingen vinden, komt altijd ook Thorium vrij als bijproduct. Omdat dit zowel onbruikbaar als radioactief is, slaat men het hier en daar maar op in containers. Sommige wetenschappers zeggen echter dat Thorium kan worden gebruikt als duurzame energiebron.

Een van hen is Kirk Sorensen, een nucleaire wetenschapper die werkte bij Teledyne Brown Engineering in Huntsville, Alabama, maar die in mei van dit jaar een eigen bedrijf is begonnen. Hij wil schone en duurzame energie opwekken met een liquid-fluoride thorium reactor (LFTR). Omdat ik niet voldoende van scheikunde weet om te beoordelen of dit mogelijk is, maar wel de hoop koester dat Fukushima en Chernobyl voorgoed tot de verleden tijd behoren en dat Peak-Oil niet zal leiden tot nog meer oorlogen om aardolie (na Libië, Irak en zo voort), laat ik Kirk Sorenson graag zelf aan het woord. RU besteedde vorig jaar november al even aandacht aan energie uit Thorium:

Thorium Revolt: Mineral to replace uranium as nuclear power source?

Niet alle wetenschappers denken dat het mogelijk is. Misschien is de wens hier wel de vader van de gedachte. Maar misschien is Thorium ook wel de enige hoop voor de toekomst! In elk geval gelooft Sorensen er in.

Kirk Sorensen – Thorium duurt 10 minuten.

2 Reacties

 1. ibrahim

  Thorium is inderdaad inzetbaar als energiebron.
  De chinezen gebruikte het in de vorige eeuw om hun eerste atoombom samen te stellen omdat ze toen niet vanwege de boycot aan genoeg uranium konden komen.
  Je hebt wel meer kilo’s nodig om hetzelfde effect te bereiken als uranium.

  Antwoord
 2. mr.drs.Bou

  Beste mensen, ik zet het maar even hier neer. Ik zou graag wat meer weten van die thorium-energie, maar ik ontving de link naar een nieuw artikel op CourtFool. Deze artikelen zijn altijd de moeite waard! Het gaat over groene stroom en de manier waarop we daarmee genept worden.

  Groene stroom

  Het artikel verwijst naar Arjan Lubach:

  Groene stroom – Zondag met Lubach (S08) duurt 13 minuten.

  Zie voor meer milieubewustzijn bij Arjan Lubach deze YouTubes

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vier × vier =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën