Archieven

9/11 en de spionage-fabriek van de NSA

The Spy Factory is een aflevering uit 2009 van NOVA, een programma van de onafhankelijke Amerikaanse zender PBS. The Spy Factory gaat over de rol van de National Security Agency NSA in de aanslagen van 11 september. In het 9/11 Commission Report komt de NSA niet voor. Toch heeft deze instantie, die gespecialiseerd is in het afluisteren van communicatie over de hele wereld, de aanslagen niet kunnen voorkomen. Deze documentaire laat wel zien wat er allemaal mis ging bij de NSA, maar verwijst daarbij voortdurend naar het dwaze complot van de 19 vliegende plofmoslims.

De NSA werd uitgeschakeld door de Amerikaanse wetgeving enerzijds, want deze verbood toen nog het afluisteren van Amerikaanse gesprekken, en door de CIA anderzijds, die de informatie van de NSA niet wilde koppelen aan hun eigen informatie. Dat de zogenaamde kapers werden geholpen door krachten binnen de regering van de VS blijkt volstrekt niet uit deze docu. Wel blijkt duidelijk hoe de NSA te werk gaat. Na 11 september kreeg de NSA toestemming om ook alle gesprekken binnen de VS af te luisteren. Zowel het budget als het aantal werknemers is daarna verdubbeld. De belangrijkste conclusie is echter dat al die inlichtingen de wereld echt niet veiliger maken!

Deze Amerikaanse docu is overgenomen door Arte, Frans nagesynchroniseerd en daarna door Eheu Nederlands ondertiteld. Waarom dergelijke reportages niet op de Nederlandse tv komen, is me een raadsel!

De Duistere Rol van de NSA in het 9/11-Verhaal is Nederlands ondertiteld en duurt 50 minuten. Een groter formaat staat op Vimeo.

De Duistere Rol van de NSA in het 9/11-Verhaal from Eheu on Vimeo.

Originele versie staat in 4 afleveringen op YouTube:

Nova – The Spy Factory

23 Reacties

 1. Patrick

  Bedankt Bou voor deze interessante documentaire, ik kan het wel begrijpen waarom het hier niet in Nederland wordt uitgezonden: Het is te onthullend en anders gaan mensen hier nog nadenken en dat moeten we niet hebben!

  Antwoord
 2. Eheu

  Je neemt me vast niet kwalijk beste Bou dat ik deze ene keer vind dat je commentaar niet helemaal recht doet aan de film.
  Sta me daarom toe ajb om ter aanvulling op jouw begeleidende tekst mijn eigen commentaar bij deze docu dat ik op Anarchiel heb geplaatst hier te posten.
  Dank.
  Eheu
  —–
  Mijn Nederlandse vertaling van en ondertitels bij de door de Franse-Duitse tv-zender Arte bewerkte documentaire ‘The Spy Factory’ uit 2009, gebaseerd op het onthullende boek van de Amerikaanse onderzoeksjournalist James Bamford over de rol van de NSA die door haar (wrschl. doelbewuste) nalatigheid bij het uitoefenen van haar taken, een beslissende bijdrage heeft geleverd aan de verwezenlijking van het ‘terroristische complot’ rondom 9/11.
  Omdat men over alle nodige info en juridische middelen beschikte om die aanslagen te kunnen verijdelen. In feite zouden volgens deze documentaire -een agent van de FBI getuigt daarover in de film en genoemde onderzoeksjournalist James Bamford ondersteunt diens beweringen met concrete bewijzen- de aanslagen van 9-11 eenvoudig voorkomen hebben kunnen worden, als men de normale voorgeschreven procedures voor de inlichtingen en opsporingsdiensten en de wettelijke middelen die in verband daarmee voorhanden waren, had toegepast en gebruikt.
  Dat werpt uiteraard vragen op w.b. de motieven van deze en gene die zo schandalig hun plicht hebben verzaakt.
  Iig kon daardoor na 9/11 de wetgeving in de VS zodanig aangepast worden dat we vandaag de dag -wereldwijd- meer en meer leven in een technologisch geïmplementeerde politie-staat.
  Op zijn minst kan uit deze film geconcludeerd worden dat zo’n ontwikkeling uitstekend aansluit bij de paranoïde en criminele ideologie van geweld en exploitatie en bij de werkwijze die de NSA als bondgenoot en instrument van het militair-industriële complex vanuit de VS al jaren lang tot de ‘officiële godsdienst’ van de ‘globalised’ wereld mee helpt promoten.

  Eheu
  ———–

  Eheu

  Antwoord
 3. mr. drs. BOU

  Beste Eheu,

  Natuurlijk heb je gelijk dat het een goede docu is. Maar ik zoek altijd eerst naar de bron. Deze blijkt de onafhankelijke Amerikaanse TV-zender PBS. Mijn vraag is dan waarom je de Franse nagesynchroniseerde versie neemt om te vertalen. Waarom niet de Engelse versie ondertiteld?

  Dat ik er toch nog een artikel aan heb gewijd, heeft te maken met de hoge kwaliteit van de docu en met het feit dat het vandaag toch katten en honden regende. Aldus had ik geen zin in een wandeling. Het regende hier ook hagelstenen, dus wandelen kwam pas van pas toen het weer opklaarde. Mooi was het toen wel! 🙂

  Intussen heb ik vandaag ook Libië weer een beetje verslagen en achter de schermen speelt Baybasin, maar er speelt nog zo veel meer. Als je weer een docu vertaalt, zoek dan eerst naar de bron. Vertalingen zijn zeer en zeer welkom! Maar waarom uit het Frans als de bron toch Engels is?

  Antwoord
 4. Eheu

  Ja, Bou. Da’s vrij simpel. Ik had er nog nooit over gehoord, over die film. En ik trof hem aan op een Franse website met docu’s waar de originele titel niet genoemd wordt, terwijl de Franse titel nogal behoorlijk afwijkt van de Engelse, terwijl die Engelse titel in de film zelf pas helemaal op het eind in beeld komt, terwijl ik bij het vertalen uiteraard vooral op de audio let.
  Dat alles maakte dus dat ik er helemaal niet op verdacht was dat het een Am. docu was, maar dat ik dacht dat het net als die film over Edmonds, een Franse remake van een de docu was. En daarom heb ik de titel ook in eerste instantie spontaan als The Shadow Office vertaald, wat de Engelse vertaling van de Franse titel ‘L’Agence de L’Ombre’ is. Later heb ik dat in mijn postings gecorrigeerd.

  Sorry dus, maar misschien maakt dat het enigszins duidelijk.

  Verder is het zo dat ik nu eenmaal vlotter Frans dan Engels versta, zodat het vertalen van de Engelse versie me zeker meer tijd had gekost.

  Keep up the good work! Ik doe mee, dus binnenkort weer een nieuwe premiere in dit theater.

  Groet

  Eheu aka ‘Ach!’

  Antwoord
 5. mr. drs. BOU

  Beste Eheu,

  Zelf heb ik de Engelse versie bekeken, want een Engelse docu met Frans er doorheen en dan Nederlands ondertiteld, leidt bij mij tot verwarring. Drie talen door elkaar! Maar er zijn ook mensen die geen Engels verstaan. Daarom ben ik toch blij met je ondertiteling.

  Verder viel het me gisteren op dat deze docu is verwijderd van de website van PBS. Hij stond gelukkig nog wel op YouTube. Als hij daar ook zou verdwijnen, dan hebben we gelukkig de Franse versie nog. 🙂

  Antwoord
  • Eheu

   Ah ja Bou, dat van die verdwijning van die video, is merkwaardig. Maar het zal toch niet makkelijk zijn om al die video’s weg te krijgen, want mensen zoals ik die vertalingen en ondertitels maken of die interessante info publiceren via het Net, hebben al lang geleerd dat je van alles een back-up moet maken. Het is onmogelijk om te voorkomen dat die terug blijven komen allicht.
   Wat dat betreft heb ik misschien nog wel een goeie tip (hij zal vast wel al door anderen gesuggereerd zijn): het lijkt me een goed idee om zoveel mogelijk info van de reguliere media te kopieren en op het net te zetten (er is ICT technologie waarmee dat zowel direct met MSM-media uitzendingen als met de sporen daarvan die door die zelfde media op het Net worden achtergelaten) . Globaal gezien zijn die MSM natuurlijk een grote hype-nose show, maar er zitten onvermijdelijk fragmenten tussen die interessant zijn. En bovendien ben ik er van overtuigd dat ook bij de MSM mensen zitten die oprecht in goede journalistiek geloven, maar die om allerlei redenen nogal voorzichtig moeten zijn.
   Mensen die goed kunnen zoeken op het Net (zeg maar ‘nerds’) zouden de goeie zaak lijkt mij ook een grote dienst bewijzen, en die goedbedoelende journalisten ihb, als ze zoveel mogelijk materiaal op het net verzamelen in allerlei talen.

   Dan kunnen mensen zoals ik daar weer een keuze uit maken en dat materiaal zoveel mogelijk vertalen en weer opnieuw doorgeven op het Net aan mensen die er vanuit hun specifieke interesse weer meer mee kunnen.
   Zo krijg je lijkt me een soort filter wat die ‘fragmentatie’ van de MSM enigszins kan verhelpen en dienen als een instrument om tot een meer compleet plaatje of verhaal te komen over eea. Zeg maar een gefundeerde manier van ‘connection the dots’, over beter misschien van ‘reconstructie’.
   En zo kan die fragmentatie en de veelheid van talen die bij deze ‘globalisering’ betrokken zijn (en dus de relatieve onwetendheid van veel mensen wegens hun onvermogen om zich breed te informeren mbv talenkennis) juist in iets positiefs worden omgezet. Die ‘globalisering’ is sowieso een feit, mede dankzij het Net allicht, het is alleen zaak om de belangen van lokale gemeenschappen en individuen die in het corporate network van multinaltionals en media ten onder dreigen te gaan daarin te verdedigen, zodat wellicht tot een ‘wereldgemeenschap’ bijgedragen kan worden die ook echt een gemeenschap is, dwz een van in vrijheid en zelfstandigheid verbonden individuen en groepen.
   En zo zou je de (goede delen van de) MSM ook kunnen helpen van hun voor een groot deel opgelegde beperkingen kunnen helpen bevrijden. Ik ben er zoals gezegd absoluut van overtuigd dat veel mensen binnen die MSM daar stilzwijgend op rekenen of hopen.

   Maar goed, dat was dus maar een tip (en sorry als hij een beetje abstract klinkt) in het geval mensen het lezen die nog niet op dat idee gekomen of gebracht waren.

   Groeten
   Eheu

   Antwoord
 6. mr. drs. BOU

  Post 9/11 Wars and Violations of Civil Liberties Continue

  Antwoord
 7. mrpettjo

  Het wordt hoog tijd dat ook deze blog aandacht besteed aan de NESARA wet ( als gevolg van de farm claims van Amerikaanse boeren die decennialanf waren bestolen door bankiers, rechters en overheidsfunctionarissen) die door Clinton nog is ondertekend en ZEER grote (positieve)gevolgen gaat hebben voor de wereldeconomie en voor de vredein de wereld. Enkele (directe) gevolgen van de inwerkingtreding van de Nationale Veiligheids- en Hervormingswet zal zijn dat de Amerikaanse troepen(inclusief wapensystemen) per directujit alle buitenlandse landen worden teruggetrokkken, de FED zal per direct ophouden te bestaan en de zittende president en vice-president zullen per direct aftreden.

  De NESARA wet zou op 11-9-2001 om 10 uur in werking treden, maar door de aanval op de Twin Towers en het Pentagon werd de – door het Amerikaanse Hooggerechtshof geeiste tot op het laatste moment geheim te houden – inwerkingtreding voorkomen..

  Dit heb ik nooit geweten. Ik werd vandaag op het spoor gezet door een aantal artikelen op de website http://www.Herstelderepubliek.nl. Over de NESARA wet wordt nooit gepubliceerd in de MSM pers maar de wet bestaat wel degelijk en zal wellicht in dit decennium alsnog in werking treden. Er is een Nederlandse website over deze wet.

  Hoe inwerkingtreding van de wet op 11-9-2001 op het allerlaatste nippertje door Bush en Cheney namens het grootkapitaal werd voorkomen:

  9/11 en NESARA.
  In augustus 2001 was er grote activiteit bij de White Knights om NESARA snel aan te kondigen; men hoopte vóór het einde van de maand. Maar in het White Knight team waren dubbelagenten, n.l. Colin Powell, gepensioneerd Generaal Schwartskopf en rechter Sandra Day O ‘Connor, die in het geheim samenwerkten met de Bush-regering om de afkondiging van NESARA te vertragen. Het Congres moest nog stemmen over NESARA en eindelijk, op
  zondag 9 september 2001, waren alle leden van de Senaat en het Huis van Afgevaardigden bijeen en in een sessie achter gesloten deuren (vanwege de geheimhoudingsplicht) werd NESARA goedgekeurd. Dat betekende dat binnen 48 uur daarna de afkondiging een feit kon zijn. Er was gezegd dat er geen afkondiging op maandag zou zijn, dus dinsdag 11 september 2001 zou de datum zijn en wel om 10 uur ‘s ochtends.
  We weten allemaal wat er op 11 september van dat jaar gebeurde om 9 uur ‘s ochtends.
  Maar wat er echt gebeurde, dat is nog steeds niet helemaal bekend, al beginnen in Amerika steeds meer feiten boven tafel te komen. Er waren wel een aantal zogenaamde “toevalligheden”, die een hele tijd later ter ore kwamen van Dove.(Dove-reports van 22 juli 2002 en van 8 augustus 2003, http://www.fourwinds10.com ) Namelijk:
  De eerste aanslag vond plaats op het World Trade Center en de explosies vernietigden een erg belangrijk computercentrum op de Eerste en Tweede Verdieping, waar een computer precies om 9 uur, direct na de afkondiging van NESARA, moest beginnen aan het downloaden van computerinformatie aan alle banken in de V.S. om daarmee het nieuwe banksysteem van de Treasury Bank te initiëren.
  De tweede aanslag was die op het Pentagon en wel uitsluitend en precies op de plek waar zich een pas gerenoveerd deel van het Marine Communicatie Centrum bevond die een belangrijke rol moest spelen in alle communicaties rond en na de afkondiging van NESARA.
  De derde aanslag vond plaats in Pennsylvanië, waar het vliegtuig de exacte locatie raakte van een ondergrondse bunker, van waaruit het nieuwe Treasury Bank Systeem zou worden opgezet. Ooggetuigen – die later door de FBI het zwijgen zijn opgelegd – hebben waargenomen dat er op de grond een duidelijk van bovenaf zichtbare kalkcirkel was getrokken, waar het toestel zich dan ook in de grond boorde. Enkele minuten na de crash waren er ook zeer snel vele FBI – agenten op de plaats van het “ongeluk”. Alsof ze het
  wisten(!)

  http://www.nesara.nl/docs/nesara-v1.pdf
  http://www.nesara.nl

  Antwoord
  • mr. drs. Bou

   Beste mrpettjo,

   Dank je wel voor de tip en ik had hier nog nooit van gehoord! Die NESARA wet zou een staatsgreep ten goede zijn! Maar er is een aspect dat ik niet begrijp: deze wet is aangenomen, maar nooit afgekondigd, daarom is hij ook nooit in werking getreden en de wet is geheim.

   Daar moet ik eerst over nadenken, voor ik er iets over schrijf…

   Antwoord
  • mr. drs. Bou

   Volgens Wikipedia is het een broodje aap!

   http://en.wikipedia.org/wiki/NESARA

   Er is wel zoiets als de NESARA beweging, maar deze monetaire hervormingen zijn nooit een wet geworden. Het afschaffen van de schuldeneconomie met rente voor de banken blijft daarom een loffelijk streven. Er zijn gelukkig nog mensen die de strijd voor een gezond en democratisch economisch systeem niet opgeven!

   http://nesara.org/main/index.htm

   Op de Nederlandstalige NESARA website staat meer over de achtergronden van dit loffelijke streven:
   http://www.nesara.nl/nl/default.asp

   Antwoord
   • mrpettjo

    Er bestaat heel veel desinformatie over deze wet. Dus de wikipedia pagina kan daarom ook vol onwaarheid inclusief bijbehorende noten staan. Het uitgangspunt zijn de claims van een aantal Californische boeren die zijn toegewezen en precedentwerking hebben gekregen voor alle frauduleuze landannexaties door Amerikaanse banken (zogenaamde farm claims).
    Ik ga hier de komende week eens goed naar kijken.

    Antwoord
 8. mr. drs. Bou

  NSA Prism program taps in to user data of Apple, Google and others

  • Top-secret Prism program claims direct access to servers of firms including Google, Apple and Facebook
  • Companies deny any knowledge of program in operation since 2007

  • Obama orders US to draw up overseas target list for cyber-attacks

  Edward Snowden: the whistleblower behind the NSA surveillance revelations

  The 29-year-old source behind the biggest intelligence leak in the NSA’s history explains his motives, his uncertain future and why he never intended on hiding in the shadows

  • Q&A with NSA whistleblower Edward Snowden: ‘I do not expect to see home again’

  De NSA klokkenluider Edward Snowden: duurt ruim 12 minuten.

  Antwoord
  • Annemail

   Het is niet verbazingwekkend Bou dat dit tappen al jaren gebeurd, dat was al publiek geheim is wat nu slechts bevestigd wordt door dit verhaal van deze man.
   Vraag mij wel eens af of zo’ n verhaal ook niet een soort van opzet is: een waarschuwing voor een ieder die denkt met de geheimen van de regering te kunnen leuren.

   Antwoord
 9. mr. drs. Bou

  Anoniem surfen met TOR Network Browser

  Demonstratie over hoe je anoniem kunt surfen met TOR Network Browser op Windows 7. Kijk voor meer informatie op http://www.yafico.nl/

  In de hoop dat het helpt…

  Antwoord
 10. mrpettjo

  Philip Marshall schreef enkele boeken over de 9-11 aanval. In maart van dit jaar kwamen hij, zijn twee kinderen en zijn hond in zijn huis om het leven. Volgens de autoriteiten is het zelfmoord, maar onderzoeker Wayne Madsen gelooft zeker dat het hier een aanslag van de CIA betreft. Marshall wilde een vierde boek uitbrengen met explosief nieuw materiaal over de 9-11 aanval. Een verslag en interviews van PressTV:
  http://www.youtube.com/watch?v=rVWEEXEjW90

  ‘CIA killed 9/11 author in black ops hit’ duurt 25 minuten.

  Antwoord
  • mr. drs. Bou

   Dank je wel, mrpettjo! Als het niet zo droevig was, dan zou ik me slap lachen! Die journalist Lee Kaplan is wel een grote idioot…

   Press TV has conducted an interview with Dr. Kevin Barrett, an American author and political expert in Madison, Wisconsin, to further discuss the issue. Barrett is joined by Lee Kaplan, investigative journalist from Berkley.

   Antwoord
 11. mrpettjo

  Did someone help Ed Snowden punch a hole in the NSA?

  by Jon Rappoport

  June 11, 2013

  Snowden worked for the CIA. He was pushed up the ranks quickly, from an IT position in the US to a posting in Geneva, under diplomatic cover, to run security on the CIA’s computer systems there.

  Then, Snowden quit the CIA and eventually ended up at Booz Allen, a private contractor. He was assigned to NSA, where he stole the secrets and exposed the NSA.

  The CIA and NSA have a long contentious relationship. The major issue is, who is king of US intelligence? We’re talking about an internal war.

  http://jonrappoport.wordpress.com/2013/06/11/did-someone-help-ed-snowden-punch-a-hole-in-the-nsa/

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën