Selecteer een pagina

Archieven

Sibel Edmonds: 9/11, spionage en de handel in atoomgeheimen

Sibel Edmonds trad vlak na 9/11 in dienst van de FBI, als vertaalster Turks en Farsi. Telefoontaps tussen inlichtingenofficieren, medewerkers van het Pentagon, terroristen en diplomaten vielen binnen haar taak. Zo stuitte ze op een complot van spionage en handel in wapens en nucleaire geheimen. The American-Turkish Council (ATC), officieel een organisatie die de handel met Turkije bevordert, bleek daarbij betrokken. Toen Edmonds haar superieuren waarschuwde, werd ze door de FBI ontslagen en ze kreeg een gagorder, een zwijgplicht opgelegd. Ze werd wel gehoord door de 9/11-Commissie, maar in het 9/11-Report stond daarover niets. Ze protesteerde en werd zo tot een symbool voor de 9/11-Waarheidsbeweging. Ze richtte een netwerk op van klokkenluiders binnen de veiligheidsdiensten en ze bleef haar ontslag aanvechten.

In 2005 verscheen in Vanity Fair een artikel over Sibel Edmonds. De gepensioneerde CIA officier Philip Geraldi, die in de jaren ’90 in Turkije werkte, begreep de achtergrond en schreef er een column over. Daarin onthulde hij de banden tussen het ATC en de Neo-Conservatives. Met name de Neo-Cons Doughlas Feith en Richard Perle speelden daarin een rol.

In Nederland kennen we Abdul Qadir Khan, die in de jaren ’70 atoomgeheimen van Nederland naar Pakistan smokkelde, dit onder het toeziend oog van onze geheime dienst. Hij verkocht deze kennis ook aan Noord-Korea, Libië en Iran. In Libië en Iran heeft men daarmee niets gedaan, maar Noord-Korea heeft nu kernwapens. Dat Israël over illegale kernwapens beschikt, is een publiek geheim. Volgens Edmonds is Turkije de spil in de internationale handel in drugs, atoomgeheimen en terroristen. Ze bleef artikelen publiceren op haar vorige website. In 2006 schreef ze het lange en verontrustende tweeluik: The Highjacking of a Nation.

Deel 1: The Foreign Agent Factor, gaat over de betrokkenheid van Saoedi-Arabië bij de aanslagen van 11 september en hoe de regering van de VS dit onder het tapijt veegde. Als reden noemt Edmonds de zeer winstgevende wapenleveranties van de VS aan Saoedi-Arabië. Ze noemt ook andere landen die mogen rekenen op een zelfde clemente politiek, zoals Turkije, Pakistan en Israël. In het geval van Pakistan ging het om nucleaire geheimen.

Deel 2: The Auctioning of Former Statesmen, gaat over de lobby, de omkopingen en geheimhouding in relatie tot Turkije. De opiumteelt van Afghanistan wordt in Turkije verwerkte tot heroïne. Deze wordt verkocht in Europa en de VS, het geld wordt witgewassen in Turkije, op Cyprus en in Dubai, waarna de winsten terugvloeien naar de Taliban en Al Qaida. Turkije speelt tevens een cruciale rol in de verkoop en de doorvoer van illegale wapens, inclusief atoomgeheimen. Deze feiten worden door de regering van de VS systematisch verzwegen en ontkend. Turkije ontvangt voor miljarden dollars aan militaire steun van de VS.

In augustus 2009 werd Sibel Edmonds eindelijk gehoord door de Ohio Elections Commission. Haar gag-order of zwijgplicht was gedeeltelijk opgeheven. De getuigenis van Edmonds staat in video op het BradBlog van Brad Freeman en een transcript van 241 pagina’s staat hier (pdf). Edmonds is tot op heden actief in de 9/11-beweging, zoals ook blijkt uit haar nieuwe website.

De volgende documentaire gaat over de strijd van Sibel Edmonds voor de waarheid. Het is een langere versie van Kill The Messenger, een documentaire die al eerder op BOUblog werd geplaatst. Deze Franse versie gaat dieper in op de politieke context waarin de strijd van Sibel Edmonds zich afspeelt. Hij is Nederlands ondertiteld door Eheu.

Klokkenluidster Sibel Edmonds: De Waarheid Achter 9/11 duurt een uur en 21 minuten.

Toegift: Sibel Edmonds: Everybody Knows

11 Reacties

 1. Eheu

  Dank Bou voor het filmpje Everybody Knows.
  Als ik zo eens naar de zaak Edmonds kijk (het zal vast ergens gedocumenteerd zijn op het Net, je weet alleen niet goed meer wat wel en wat niet verstandig is openlijk te zeggen ‘in deze wereld’), naar wat ze over zichzelf bekend maakt, en naar de namen van degenen die aan die film met haar hebben samengewerkt, dan krijg ik sterk de indruk dat ze een Armeense achtergrond heeft.
  Dat is interessant in deze context als je de geschiedenis van het Armeense volk kent.
  En extra interessant is dat dit filmpje begeleid wordt door een lied van Leonard Cohen (een Griekse jood die naar Canada is geëmigreerd).
  Twee ‘diaspora’ mensen dus, oftewel ‘exiles’ of ‘vreemdelingen’ die ieder op hun eigen manier de waarheid kennen en hem durven uit te spreken, in een vreemd land en een vreemde taal.
  Twee ‘hiketeoi’ ofwel ‘smekelingen’ die van hun asiel geen gevangenis wensen te maken, maar er de harde vrijheid brengen.
  Dat zijn échte kosmopolieten, en ze bewijzen dat door net zo ‘naast’ te zijn tegenover ongeacht wie als ze tegenover hun eigen bloedverwanten zijn, – of waren, gezien dat je misschien eerst verjaagd, gevlucht en ‘vreemd’ of ‘weg’ moet zijn om dat te kunnen worden.
  Een vorm van verplaatsing die niet eens ‘fysiek’ hoeft te zijn, -ze kan ook ‘metaforisch’ zijn door bijv. meertaligheid- die weer een vorm van empathie is in feite, een die zichzelf niet vergeet.
  Voorwaar een situatie waar álle ‘Masters’ of Domini licht verlegen mee zitten.
  Ik ken nóg zo’n ‘vrije geest’, een geleerde wiens werk ik heel goed ken. Een goed katholiek zoals dat heet, maar een meertalige en een die ook in (zelfgekozen) ballingschap leeft en daar zijn waarheid brengt. Ook hij werkt samen met Armenen aan zijn wetenschappelijke werk. Maar zoals gezegd is het in deze wereld niet verstandig om al te veel de aandacht te vestigen op de ‘good ones’, want ‘they go first’, en dat zou hun werk alleen maar in gevaar kunnen brengen.
  Ik groet hem in gedachten, dwz van ver.
  Maar goed, dat ter info, voor de ‘filosofen’ onder de lezers.
  Groet
  Eheu!

  Antwoord
 2. Eheu

  I.d.d. Bou, ik zie het net pas. Merkwaardig. Goed gezien van jou.
  Groet
  ‘ach!’

  Antwoord
 3. jan-47

  Hallo Bou
  Hebben we hier ook zoiets als klokkenluiders eren?
  btw ik zend drie kaarten naar de gevangen persoon
  Goede website evenals argusoog en klokkenluider on air

  Antwoord
 4. Eheu

  Beste allen,
  Ik heb onlangs nóg een heel belangrijke video vertaald over de ‘waarheid achter 9/11’ die hier niet zou misstaan.
  Het gaat om de Franse ‘remake’ (zonder het vernederende en beledigende dat die term doorgaans inhoudt als het om Amerikaanse versies gaat van oorspronkelijk Franse, of Italiaanse etc,.filmprodukties) van de film The Spy Factory uit 2009 die gebaseerd is op het superieure onderzoeksjournalistieke werk van James Bamford.

  Ik weet niet hoe ik hem kan embedden hier dus geef ik hier de links naar de pagina’s waar ik hem heb gepost:

  http://www.anarchiel.com/stortplaats/toon/de_duistere_rol_van_de_vs-inlichtingendienst_nsa_in_het_9_11-verhaal (met een hopelijk interessant inleidend commentaar van mijn hand)

  En de oorsrponkelijke upload op vimeo staat hier:
  http://vimeo.com/29093285

  Ik weet niet of jij, Bou, ev deze video wil embedden (of er zelfs een eigen commentaar bij schrijven, je mag ook gerust mijn commentaar overnemen als dat je bevalt).

  Groet

  Eheu

  Antwoord
  • mr. drs. BOU

   Beste Eheu,
   Bedankt voor het vertaalwerk en de links. Ik zal er straks naar kijken, want het regent toch pijpenstelen, katten en honden en zo voort… 😉

   Antwoord
 5. mr. drs. BOU

  Beste Eheu,

  The Spy Factory is een aflevering uit 2009 van NOVA, een programma van de onafhankelijke Amerikaanse zender PBS. Deze docu is overgenomen door Arte, Frans nagesynchroniseerd en daarna door jou Nederlands ondertiteld.

  Ik heb hem even in een apart artikel geplaatst, want hij is toch wel boeiend en het regent nog steeds katten, honden en zo voort. 😉

  Antwoord
 6. Eheu

  Nóg een behoorlijk verbijsterende docu over 9/11 van de Frans-Duitse zender Arte die ik de afgelopen week vertaald heb: http://www.anarchiel.com/stortplaats/toon/de_cia_en_de_fbi_bewijzen_dat_al_qaida_bush_saoedi-arabie

  Originele titel (vertaald): ‘De geheime oorlogen van de CIA: 1990-2003- Oorlog zonder eind’.

  Over de link Bush-family/olie/corporations/VS-politiek sinds WO II/neo-cons/Saoedi-Arabië/fundamentalisme en Bin Laden.

  Een must-see voor wie bereid is om terecht kotsmisselijk te worden van de cynische waarheid over ‘deze wereld’.

  Groet

  Eheu

  Antwoord
 7. mr. drs. BOU

  The War on Whistleblowers – Sibel Edmonds on GRTV

  Antwoord
 8. mr. drs. Bou

  Sibel Edmonds: Obama administration charges a record number for espionage

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

twee × 4 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën