Archief
Artikelen

Drie jonge jongens, Dylan Avery, Corey Rowe and Jason Bermas, begonnen op eigen houtje de gebeurtenissen van 11 september te onderzoeken. Ze maakten daarbij een slim gebruik van internet en ze hadden ook oog voor de politieke achtergrond van deze aanslagen. Hun snelle en swingende documentaire “Loose Change” werd gemaakt op een laptop en verscheen in 2005 op internet. Deze low budget productie van drie jonge amateur-onderzoekers werd een internationale tophit.

In de documentaire bleken echter wat foutjes te zitten en ook hadden de jongens niet zo gelet op copy-right. In 2006 kwam er daarom een verbeterde versie uit, die in 4 maanden tijd 4 miljoen maal werd bekeken op internet en die ook is uitgezonden door sommige TV-stations. Deze versie is Nederlands ondertiteld en voor wie hem nog niet heeft gezien, is het wel een aanrader, want de aanslagen van 11 september staan niet alleen. In de documentaire komt de politieke omgeving waarin dit complot kon groeien als eerste aan bod.

Het gaat dan bij voorbeeld over plannen van een Amerikaanse denktank, Project for a New American Century (PNAC). Zij pleitten al sinds 1997 voor een verhoging van het defensie-budget en voor de militaire heerschappij van de VS over de hele wereld. In een artikel dat in september 2000 door hen werd gepubliceerd, pleitten zij voor een “New Pearl Harbor”. Door de Japanse aanval op Pearl Harbor kon de VS deelnemen aan de Tweede Wereldoorlog. Achteraf is gebleken dat de VS deze aanval had zien aankomen en hem niet had voorkomen, maar zelfs had uitgelokt. Het Tonkin-incident waarmee de oorlog in Vietnam begon, blijkt achteraf zelfs nooit te hebben plaatsgevonden. Een terroristische aanslag op eigen bodem kwam deze denk-tank wel goed uit…

Hoewel hun documentaire een absolute hit werd, waren de jongens nog niet tevreden. In 2007 brachten ze nogmaals een nieuwe versie van Loose Change uit: Final Cut. Deze is niet ondertiteld en duurt ruim 2 uur. Voor de liefhebbers is deze versie onder de Nederlands ondertitelde geplaatst.

Loose Change 2nd cut is Nederlands ondertiteld en duurt een uur en 20 minuten.

Loose Change Final Cut is niet ondertiteld en duurt 2 uur en 10 minuten.

Zie voor meer vragen en antwoorden:
Waarheid 9/11
En dit wordt een hit:

Building 7 Demolition Sequence

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

4 Reacties op “10 jaar na 9/11: Wat vonden de jongeren?”

Laat een reactie achter