Archief
Artikelen

De Libische “revolutie” is geslaagd, al is de vraag nog hoe het nu verder moet. Libië is bevrijd van Gaddafi, een man van 69 jaar oud die onder de bevolking een grote populariteit genoot en vrijwel uitsluitend nog een ceremoniële functie bekleedde. Gaddafi kwam in 1969 aan de macht in een geweldloze revolutie. Een VPRO-reportage uit 1969 gaat over deze machtsgreep. Daarna volgt een update van de laatste berichten. Tot slot een vrolijk lied over de moord op Viet Nam.

In 1968 was er in Europa een ideologische revolutie uitgebroken onder de studenten, te beginnen in Parijs. De studenten eisten niet alleen een grotere vrijheid om zelf hun lesprogramma samen te stellen, maar ze wilden ook een politieke omwenteling naar een meer directe democratie. Ze eisten inspraak! In Afrika was in de jaren ’60 het ene land na het andere onafhankelijk geworden van de koloniale overheersers. In 1969 was het de beurt aan Libië.

Hoewel het land rijk was aan grondstoffen, waaronder aardolie, leefde het merendeel van de bevolking in erbarmelijke omstandigheden. In de VPRO-reportage wordt die armoede goed zichtbaar. Ongeveer 85% van de bevolking was analfabeet, maar er waren ook studenten. Zij waren echter ideologisch verdeeld, van aanhangers van de Baath-partij (het Irak van Saddam Hoessein) en de Moslim Broederschap (radicale Islam b.v. in Egypte) tot Marxisten. Gaddafi koos voor een ander systeem, hij noemde het Islamitisch Socialisme.

Gaddafi geloofde niet in vakbonden, vrije verkiezingen en een vrije pers, maar in een economische en organisatorische democratie waarin iedereen mocht meepraten en waarin de rijkdom van het land ten goede kwam aan de hele bevolking. Uit zijn Groene Boekje blijkt dat hij zijn politiek baseerde op de stammenorganisatie. Libië telt ongeveer 2000 stammen en binnen de stam zijn alle leden verantwoordelijk voor elkaars welzijn. Gaddafi wist deze stammen te verenigen, zijn beleid leidde tot een staat waar onderwijs en gezondheidszorg gratis waren en waarin huisvesting een mensenrecht was. Van het armste land van Afrika werd Libië het meest welvarende land van Afrika en de Arabische staten!

Zijn zoon Saif el Islam wilde daarna het land hervormen tot een meer Westerse democratie. Hij bekleedde zelf geen enkele politieke functie, maar hij wilde de grondwet veranderen, zodat vrije verkiezingen mogelijk werden. Deze nieuwe grondwet lag al klaar toen de NATO-rebellen kwamen. Saif wilde kennelijk via democratische verkiezingen aan de macht komen en ik denk dat hij moeiteloos zou zijn verkozen tot president!

Hoewel miljoenen mensen in Libië in juni en juli demonstreerden pro Gaddafi, heeft het rebellenleger van NATO en Al-Qaida het land “bevrijd” van deze “dictator” in een bloedige en alles verwoestende revolutie! De revolutie van in 1969 verliep met fatsoen, zonder bloedvergieten en met steun van de hele bevolking. De revolutie van Gaddafi was zoveel eleganter!

Leve het volk, leve Khadaffi duurt 25 minuten.

Op 1 september 1969 greep het leger onder leiding van kolonel Khadaffi de macht in Libië. Khadaffi vestigde een nationalistische dictatuur met een islamitische inslag. De oliewinning werd genationaliseerd en de Engelse en Amerikaanse ingenieurs moesten het land verlaten. De VPRO was één van de eerste landen die het “nieuwe” Libië kwam filmen. Kijk en oordeel.

De VPRO heeft deze documentaire wel uit de kelder opgediept, maar neemt tegelijkertijd afstand van de inhoud:

Wie met de kennis van nu de uitzending van toen bekijkt, raakt bevangen door plaatsvervangende schaamte. Hier wordt kritiekloos een militaire staatsgreep en een leider bejubeld, die zich al snel zouden ontpoppen als ordinaire dictator. Waar het toe heeft geleid, weten we inmiddels.

Jawel, dat weten we inmiddels. Op het hoofd van Gaddafi staat nu een prijs van 1,6 miljoen dollar. Deze “ordinaire dictator” werd in ons vrije westen door de vrije pers voortdurend gedemoniseerd. Zo zou Libië bij voorbeeld achter de vliegramp van Lockerbie zitten, maar dat is niet waar! En de geweldloze revolutie van Gaddafi heeft na ruim 40 jaar geleid tot welvaart voor de hele bevolking!

The REAL Gaddafi

Vergelijk dat nu eens met de huidige revolutie:

‘Rebels, NATO want Gaddafi at large – only reason to stick together’

Karl Sharro: NATO is confused about its Meddling Role in Libya (August 30, 2011)

Bill van Auken: NATO is waging a war against Civilians (August 30, 2011)

Anarchy in Libya: ‘Gaddafi to launch guerilla war’

Sirte, de geboorteplaats van Gaddafi, is nog altijd niet in handen van de NATO-rebellen. De stad is wel al gebombardeerd en heeft tot zaterdag de tijd gekregen om zich over te geven. Zie mijn volgende post. Tripoli is al bevrijd, al loopt daar ook nog niet alles naar wens: “UN recognized that 60% of Tripoli’s population lack of water and food, while UNICEF has warned of possible epidemics by the humanitarian crisis, humanitarian aid continues reaching Libya but it seems insufficient.”

Humanitarian aid continue arriving to Libya

LIBYA / QADDAFI / TERRORIST REBELS !

Update, 31 -08 – 2011 omstreeks 20.00 uur:

Rogozin: “NATO is acting like the world Policeman and is mainly interested in Libyan Oil”

Next stop is Syria!!

Country Joe McDonald – Feel Like I’m Fixing To Die

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

8 Reacties op “De Libische revolutie van Gaddafi (1969-VPRO)”

 • Fleur:

  Bou,

  Hulde voor je uitstekende verslagen omtrent de smerige oorlog in Libië!

  Jaren geleden zag ik het filmpje van generaal Wesley Clark waarin hij aangaf dat binnen 5 jaar zeven landen worden veroverd waaronder Libië.
  In de film “Zeitgeist” was m.n het gedeelte “the economic hitman” voor mij eveneens een eye opener!
  Daarin wordt o.a aangegeven dat grote corporations de media volstrekt in handen hebben.
  Kotsmisselijk word ik dan ook van onze MSM die als leugenachtige slaven het volk dagelijks kei-en keihard voorliegen over de situatie in Libië.

  Gadaffi wilde o.a geen waardeloze dollars en euri`s meer voor zijn olie maar betaald worden in goud.
  Zoals ook China geen zaken meer wil doen in dollars..!
  Inmiddels veroveren de Chinezen Europa door het opkopen van failliete bedrijven of zich zowiezo bedrijfsmatig te vestigen binnen het economisch zeer verzwakte Europa.
  China is dus op een “subtiele” wijze bezig om via de economische route de wereld te veroveren.
  De werkwijze van de VS is al jaren bekend.
  Via bombardementen confisceren zij (Afrikaanse) landen- die rijk zijn aan grondstoffen- onder de mantrische leugen van “bevrijding van het volk van hun dictator.”
  Al de landen waarover Wesly Clark reeds sprak zullen natuurlijk geconfisceerd worden door de VS cq NATO.
  Militair gezien is het voor de VS natuurlijk een makkie om die landen te veroveren.

  Zal de machtsstrijd tussen China en de VS op den duur leiden tot een derde wereldoorlog?
  Of krijgt China op den duur zoveel greep op Europa waardoor de VS uit de NATO wordt gedonderd?

  Vréselijk hoe de Afrikaanse bevolking wordt beroofd en kapot gemaakt door corporations en de VS.
  Hulde voor Gadaffi die probeerde terug te vechten om zijn volk te willen redden uit de klauwen van het westen.
  Maar tegen zoveel overmacht ben je als leider natuurlijk volstrekt kansloos.
  Ik vind het dan ook heel fijn dat jij het bedrog van de MSM doorprikt door de wáre reden te tonen van de vuile, gore oorlog in Libië!

 • Sluit me geheel bij Fleur aan.

 • Wie bij het zien van die documentaire van de VPRO anno 1969 geen traantje laat heeft geen hart of is onwetend. Er zijn veel dingen die ik nooit te weten kom en al zeker niet via de MSM. Maar voor zo lang het duurt, in de marge ervan via internet kan men meer te weten komen, maar dat vergt meer tijd dan even koppensnellen in de krant of het journaal op de TV volgen. Voor zolang het duurt doordat internet zeker ook in de toekomst ten prooi zal vallen aan de MSM. Wat dat betreft heeft de MSM zich in een niche genesteld dat tot een opgezette fuik is verworden voor de overgrote meerderheid van de mensen. Maar ook voor eenzame bloggers die al doen zij nog zo hun best, en daar ken ik voorbeelden van, toch bedolven raken en alleen nog gehoord worden door wie actief naar hun zoekt. Zolang boublog het tegengeluid blijft geven blijf ik het volgen.

  Kritiekloos consumeren, en herkauwen en nablaten van de leugens, is kuddegedrag dat veroorzaakt wordt doordat er naast het 24/7/52 uren, dagen, weken per jaar consumeren en daarvoor in de weer zijn, geen tijd meer over is voor het zich informeren over wat er echt gaande is. Ook ons land zal op zeker moment te maken krijgen met de extreme geweldadigheid van kolonisten die zichzelf uitverkoren wanen de planeet Aarde te bezitten, wanneer er in ons land een revolutie zou uitbreken die die kolonisten hun wanen betwist. ’t Is dat de Aarde een bol is anders zou ik er een muur omheen willen zetten om hem te isoleren van de rest van de Kosmos. Want het wordt voor een deel bewoond door zichzelf vernietigende psychopaten die de hele planeet meesleuren in hun waandenkbeelden.

 • mr. drs. BOU:

  Beste Stamgast,

  Jouw YouTube heb ik even in het artikel geplaatst. Dank je wel, want het is een goed overzicht van wat Gaddafi heeft gedaan voor Libië.

  Verder dank ik iedereen die begrijpt wat ik bedoel, als je begrijpt wat ik bedoel… 😉

  Hoort, zegt het voort! Want alleen de waarheid kan deze waanzin nog stoppen!

 • Ida:

  Fleur inderdaad het is een smerig achterbaks gedoe.Ben het ook aan het lezen allemaal Eigenlijk moet er een krant komen die dit allemaal aan de kaak stelt.Hij moet huis aan huis bezorgt worden zodat iedereen het kan lezen .Maar zal niet kunnen vanwege de kosten.

 • louis-portugal:

  Hr. BOU een goed arikel en Fleur een goeie reactie.
  Ik heb me van het begin af aan op andere blogs verzet tegen deze actie van de NATO en Duitsland geprezen om zich eruit te houden.
  Jullie informatie bevestigd nog meer dat ik en andere gelijkdenkenden gelijk hebben.
  Wat is politiek toch een smeerlapperij.

Laat een reactie achter