Archief
Artikelen

Dat de NATO van meet af aan achter de rebellen stond, was wel duidelijk. Maar de NATO stond niet alleen, maar zat ook achter de rebellen. Ze zijn getraind door de NATO, bewapend door de NATO, geholpen door de NATO. Nu zij mogen regeren over Libië, in ruil voor de olie uiteraard, hoeft men niet langer te liegen over de rol van de NATO. Het was gisteren zelfs duidelijk op het NOS-journaal.

NOS, 25 aug. 2011: NAVO Rebellen volledig getraind door NAVO en Qatar


We hebben in 2003 een zelfde soort scenario gezien in Irak, maar daar heerste inderdaad een dictator die de bevolking terroriseerde en desnoods met gifgas bestookte. Toch bleek de NATO daar nog minder geliefd dan de wrede dictator die door de NATO werd verslagen, berecht en opgehangen. De “bevrijding” van Irak bleek tot op heden jaar in jaar uit een geldverslindend en dodelijk moeras!

In Libië lijkt het moeras nog dieper. Daar werd een “dictator” verjaagd die zich in 40 jaar tijd uiterst geliefd had gemaakt bij de bevolking, een “dictator” die de olie-inkomsten van het land gebruikte om de bevolking rijkelijk te bedelen met onderwijs, gezondheidszorg, huisvesting, energie, water en voedsel. Onder deze “dictator” konden ook de vrouwen zich ontwikkelen en hij had een hekel aan rassendiscriminatie. Voor hij spoorloos verdween, heeft hij een miljoen Kalashnikovs uitgedeeld aan de bevolking. Het lijkt daarom naïef om te denken dat de NATO de strijd reeds heeft gewonnen. De echte strijd moet nog beginnen!

De vraag is echter tevens of de politici van de “democratische” NATO-landen blij zullen zijn met deze reeds zeer langdurige en uiterst kostbare militaire operatie. In de VS wordt reeds gemopperd, omdat dit een stiekeme oorlog was, zonder instemming van het Congres. Dat is in strijd met hun Constitution, de grondwet. En terwijl de economische crisis door brede lagen van de bevolking van de VS wordt ervaren als bittere armoede, besteedt de regering het schaarse belastinggeld aan bommen voor Libië. De kans dat Nobel-Vredesprijs-winnaar Obama volgend jaar zal worden herkozen, lijkt daarom vrijwel nihil.

In de VN zal binnenkort ook wel worden gemopperd op de NATO, omdat deze bloedige verovering van Libië in alle opzichten in strijd was met de “Responsibility-to-Protect”-resolutie nr. 1973. Gaddafi heeft machtige politieke vrienden, zowel in de Afrikaanse Unie als in Zuid Amerika. Zij hebben steeds aangedrongen op vreedzame onderhandelingen en Gaddafi was daartoe volledig bereid, maar de NATO-rebellen weigerden te onderhandelen. Ook werden Rusland en China door de NATO buiten spel gezet in Libië, waarmee ze lucratieve contracten hadden. Daar zullen zij beslist niet blij mee zijn. Op 19 september is er weer een Algemene Vergadering van de VN. Geloof maar dat daar vragen zullen worden gesteld en dat de NATO zich dan moet verantwoorden!

Kortom: wat nu? Hier een overzicht van analyses van RU-America:

Escobar: Libya is Iraq 2.0
Geüpload door RTAmerica op 22 aug 2011

The mainstream media has failed to report on the death toll and destruction that occurred in the recent takeover of the Libyan capital of Tripoli. Many say that the rebels would not been able to take over the capital city without the assistance of NATO. According to civilians on the ground, everything was a target – including many international journalists. Why is the US media not reporting on the causalities of this occupation? Pepe Esobar, correspondent for Asia Times, gives us more insight on the recent happenings.

US to occupy Libya?
Geüpload door RTAmerica op 23 aug 2011

Some say NATO has a bad reputation for achieving political goals through military force. In Libya NATO assisted the rebel forces in taking over Tripoli and many are asking if this is another political ploy. Should the mainstream media be celebrating the activities in Tripoli? Vijay Prashad, director of International studies at Trinity College, give us his take.

US involvement in Libya hypocritical?
Geüpload door RTAmerica op 23 aug 2011

Moammar Gaddafi’s regime has fallen to the Libyan rebels in Tripoli and President Obama, in February, told the American people that Washington condemned the use of violence in Libya. Many believe Libya’s allies are hiding behind a noble cause and are really interested in its oil. Were the human rights of the Libyan people violated? Brian Becker, national coordinator for ANSWER coalition, and Richard Spencer, executive director of the National Policy Institute, gives us their take.

Libya: mission accomplished?
Geüpload door RTAmerica op 24 aug 2011

Libyan rebels have taken over Tripoli and now the Gaddafi regime has collapsed, but what’s next for Libya? Western powers have provided support for the National Transitional Council that has been put in place of its government, but many are saying that there has been civil war amongst the tribes for several months now in Libya. Dr Ian Shapiro, professor of political science at Yale University, tells us what he thinks about the situation.

Libya’s vacuum of power
Geüpload door RTAmerica op 24 aug 2011

The Transitional National Council has been put in place as Libya’s government. TNC is made up of 30 members from all over the country and are said to represent their respected regions. Some say the Libyan rebels were not fighting for democracy but rather it’s an insurgency being supported by western powers. F. William Engdahl, political author and analyst, tells us more about Libya.

Is US imposing Shariah law in Lybia?
Geüpload door RTAmerica op 24 aug 2011

As the hunt is underway for Gaddafi’s head, there is a dim idea on what the country he led will look like once control is officially turned over. The National Transitional Council has created a constitutional draft, but according to an online leak of the draft, the new Libya sounds like an oxymoron. To others it looks like yet another “US-introduced Iraq democracy” style. Ian Buruma, professor of Democracy, Human Rights and Journalism at Bard College, shares his views with RT’s Lauren Lyster.

CIA behind the protests in Libya?
Geüpload door RTAmerica op 24 aug 2011

It’s been nearly six months since NATO launched airstrikes on Libya. Still there is no answer on if the US has a legal reason to involve itself in Libya. Denis Kucinich, a senator from Ohio, raised questions about what was the CIA’s role in fueling the conflict. Jack Rice, former CIA officer and journalist, speaks to RT’s Lauren Lyster

‘Foreign boots in Libya will trigger Afghan-like Islamic surge’
Geüpload door RussiaToday op 24 aug 2011

Libyan rebels are united by hatred towards the current leader. Once Colonel Gaddafi is out of the game, they will turn on each other and NATO, predicts Abdel Bari Atwan, editor of London-based pan-Arabic newspaper Al-Quds Al-Arabi.

NATO Go Home? ‘Rebels fed up with West troops, want Libya back’
Geüpload door RussiaToday op 24 aug 2011

Libya’s rebel forces celebrate storming Colonel Gaddafi’s compound in Tripoli and once again claim to have control of the city. But Gaddafi vows to fight to the death. Lyndsey German, a London-based activist from the Stop the War Coalition, believes the majority of Libyans don’t want the West to tell them what to do.

US hawks flip flop on Libya
Geüpload door RTAmerica op 25 aug 2011

Libya wasn’t always an enemy of the US. Two years ago, Senator McCain, Lindsay Graham and Joe Lieberman meet with Gaddafi and promised to provide weapons to him. Now these same individuals are saying we need to provide more weapons to the Libyan rebels. Why the change of heart? Here to explain this is Malou Innocent, a foreign policy analyst for Cato Institute.

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

Laat een reactie achter