Archief
Artikelen

Nu de NATO-landen denken dat Libië is veroverd, wordt het tijd om de buit te verdelen. Europese diplomaten zijn al over Libië aan het vergaderen, maar in Tripoli is de strijd nog lang niet gestreden. Dat de aasgieren nu boven het slagveld cirkelen, was te verwachten. Nieuws uit Tripoli is echter schaars, want in het Rixos-hotel zitten de journalisten zonder elektriciteit. Er is dus geen internet, geen telefoon, geen verbinding mogelijk. Alleen Leonor lijkt nog een beetje te weten wat daar gebeurt. Zij had weer een gesprek met Morris.

Leonor – August 23 2nd Libya Update

Hebben de rebellen Libië nu veroverd? Waarschijnlijk niet! De bevolking is bewapend met een miljoen Kalashnikovs, AK-47, die in Libië zelf werden gemaakt! Deze bevolking staat achter Gaddafi, zijn zonen en zijn dochter organiseren het verzet. Ook Russia Today heeft het optreden van Saif el Islam voor het Rixos-hotel gisteren online gezet, met de volgende begeleidende tekst:

An information blackout appears to have descended on Libya – as for hours there has been no significant updates coming from Tripoli. The hotel where the international journalists have been staying is left without electricity and communication. Earlier the story took a major twist when Colonel Gaddafi’s son made an appearance in central Tripoli, refuting rebels’ claims that he’d been arrested. During a brief window when power was restored, we managed to speak on the phone with independent journalist Lizzie Phelan who saw Saif Gaddafi herself.

Rebel Fail? Gaddafi ‘jailed’ son parades Tripoli after arrest claim

Al Jazeera journalist Andrew Simmons blijft echter geloven in de overwinning van de NATO-rebellen. Hij bevindt zich even buiten Tripoli, in Tajoura. Ook hij zit in het donker, want het is te gevaarlijk om het licht aan te doen. Hij doet wel verslag, maar hij weet ook niets zeker. Er wordt nog steeds gevochten… dat wel!

Andrew Simmons has the latest from Tajoura

Dit zijn de laatste beelden uit Tripoli, Geüpload door RussiaToday op 23 aug 2011. Onduidelijk is echter, wanneer deze beelden zijn gemaakt.

Er wordt vooral gevochten om de olie, de rijkdom van Libië. In Europa speelt dat gevecht zich nu af aan de keurige conferentietafel. Daaraan kleeft geen bloed, hoogstens een gemorste koffie-vlek. En kolonel Roland Lavoie noemt de situatie nu dynamisch en complex. Italië en Frankrijk hebben Mahmoud Jabril, een van de leiders van de rebellen-regering in Banghazi, ontboden. Duitsland gaat 144 miljoen dollar van Libië aan de rebellen geven, voor de wederopbouw en humanitaire hulp. Anders wordt het een chaos… En in Engeland verwacht men wel wat frustraties en tegenslag, nu de rebellen Tripoli controleren, maar het is nu nog slechts een kwestie van tijd voor Gaddafi is verslagen.

EU diplomats meet on Libya

Tot zover Al Jazeera. Russia Today bekijkt de oorlog tegen Libië met andere ogen. Rusland had met het Libië van Gaddafi goede contacten en lucratieve contracten. Als de NATO wint, dan gaat de olie voortaan naar Shell, Chevron en Total, vandaar dat Rusland niet blij is met deze NATO-oorlog, het heeft de rebellen-regering ook niet erkend. De verslaggeving is daardoor duidelijker en eerlijker.

Crude Western interests in Libya
Published: 23 August, 2011, 10:11

Libya’s Egyptian déjà vu
Published: 23 August, 2011, 10:11

NATO’s covert hand crucial in rebel advance on Tripoli
Published: 23 August, 2011, 03:52

Gaddafi’s fate if captured may not be in Libyans’ hands
Published: 23 August, 2011, 02:27

Pepe Escobar: ‘Libya is Iraq 2.0’
Published: 23 August, 2011, 03:47

‘Death or victory!’ – Gaddafi addresses the nation
Published: 24 August, 2011, 05:02. Edited: 24 August, 2011, 09:48

French want Total control of Libyan oil
Published: 24 August, 2011, 10:00

NATO assistance comes at ‘fantastic cost’ to Libyans
Published: 23 August, 2011, 23:29. Edited: 24 August, 2011, 10:54

Lure of oil: ‘NATO committed to stay in Libya’
Geüpload door RussiaToday op 22 aug 2011

Eric Margolis – war correspondent, columnist and author from Toronto, Canada says we are long way from seeing anything like democracy in Libya.

Barrel per Bomb: Libya ‘winners’ & oil majors launch black gold grab

Exposed: MI6 spies paved rebel path to Tripoli battlefront

State Terror: deadly NATO airstrikes in Lybia ‘not mistake but policy’

Nog even wat politieke commentaren: Paul Jay van The Real News vraagt zich af: Is NATO Intervention Illegitimate? Hij stelt deze vraag aan Phyllis Bennis, medewerkster van het Institute for Policy Studies. Bennis vergeet dat de hele opstand tegen Gaddafi vanaf het eerste begin was ingezet door de Westerse geheime diensten. De rest van het verhaal is wel de moeite waard. Duurt 14 minuten.

Donkerdoorn, de politieke commentator van Zapruder, is in zijn verlate maandagmorgenbriefing wel heel duidelijk: de oorlog tegen Libië was NATO vanaf het begin. “Resistance is futile” en de NATO wint. Daarna is Syrië aan de beurt voor een “Responsibility to Protect”-aanval van de NATO. Op het lijstje van generaal Wesley Clark staan dan nog Libanon, Soedan en Somalië, en dan IRAN. Alleen denk ik dat ook Donkerdoorn de kracht van de Gaddafi’s onderschat. Maar de tijd zal het leren… De briefing is wel weer een MUST READ.

De briefing eindigt met The Real News: NATO Tries to Control Libyan Revolution. Gesprekspartner van Paul Jay is Hamid Habashi, professor aan de Colombia University. Deze vindt de opstand van de rebellen tegen de vreselijke dictator Gaddafi terecht, maar het volk van Libië is volgens hem heel goed in staat om zelf een representatieve democratie te vormen. Dat de charismatische zoon van die vreselijke dictator, Saif al Islam, daar een groot voorstander van is, lijkt de professor te ontgaan. De transitie naar een representatieve democratie was reeds in een ver gevorderd stadium, toen de CIA-MI6-Al Qaida-Qatar-rebellen roet in het eten gooiden, waarna de NATO ingreep met zijn 1000 bommen en granaten. Duurt 10 minuten.

En dan nog een zeer informatief artikel in Global Research, over de achtergrond van deze opstand tegen Gaddafi: The Truth About the Situation in Libya: Cutting through Government Propaganda and Media Lies by Brian Becker.

Tot slot even wat oorlogshumor: Een wijk in Tripoli, Bab al Aziziah, was de woonplaats van Gaddafi en zijn familie. Deze wijk is in 1986 al eens gebombardeerd door de Amerikanen, maar Gaddafi was toen niet thuis. De NATO heeft deze plek de laatste maanden voortdurend gebombardeerd. De rebellen zijn maandag ook Bab al Aziziah binnengedrongen. Gaddafi was weer eens niet thuis, maar ze hebben de pet van Gaddafi veroverd! Wat een aasgier-kuikens! Met dank aan onze Zaplog-trollebol Tege(n)gas!

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

3 Reacties op “Libië update: de neo-koloniale aasgieren”

Laat een reactie achter