Archief
Artikelen


A man walks through what local residents say is the bombed out ruins of the compound of Abdullah Al-Senussi, head of the Libyan Intelligence Service and brother in law of Muammar Gaddafi, in Tripoli [Paul Hackett/Reuters]

Al Jazeera brengt het nieuws juichend en met grote foto’s: Vannacht heeft de NATO de stad gebombardeerd, waarna de rebellen door het puin konden binnentrekken. Dit is weliswaar niet helemaal waar, maar het is ook maar Al Jazeera. De waarheid blijkt dat de NATO vannacht niet alleen de stad heeft gebombardeerd, maar dat er vanuit de zee een invasie van Tripoli plaatsvond door NATO-troepen die schepen vol rebellen aan land zetten, terwijl andere rebellen over land de stad binnendrongen. Het werd een bloedbad en Tripoli is verloren.


A building Libyan officials described as a civil engineering office lies flattened after being bombed overnight by NATO forces in Tripoli [Paul Hackett/Reuters]

Bij deze een overzicht van de laatste berichten:

Rebels enter Tripoli as Gaddafi urges Libyans to take up arms

Geüpload door RussiaToday op 21 aug 2011

Rebels have reportedly entered Tripoli from the west as fighting in Libya appears to be intensifying. Some estimates put the death toll from this weekend alone in the hundreds – with around a thousand injured. It’s also believed that major clashes have seen the rebels capture the capital’s Mitiga airbase. Opposition forces also claim to have freed prisoners locked up during the uprising against Gaddafi’s regime.

NATO Wants Bloodbath in Tripoli Journalist Threatened & Shot At RT 21.08.2011

Independent Journalist Mahdi Nazemroaya threatened by CNN staff (producer) and fired on at Tripoli hotel by NATO backed terrorists and snipers.
NATO has provided direct armed cover to these armed gangs, who have no political project, no dream for Libya and are filled with hatred. All they want is to destroy this beautiful city, especially the tribes, the families and the neighbours that are well known for supporting the Leader of this country.
According to Dr. Musa Ibrahim more than 1300 martyrs and more than 5000 wounded people from todays NATO bombings.

F. Lamb: The Real danger in Tripoli are NATO’s Bombs and not a Rebel Invasion (August 21, 2011)

NATO and Rebels had to make Progress because of severe breaching of Resolutions (August 21, 2011)

Moussa Ibrahim: “The Rebels would be Nothing Without NATO” (August 21, 2011)

Een transcript van een langere versie staat hier.

Franklin Lamb: “NATO has forbidden any ceasefire to stop a Bloodbath in Tripoli” (August 21, 2011)

Ter bescherming van de bevolking tegen hun geliefde dictator Gaddafi, heeft de NATO in Tripoli een bloedbad aangericht! Russia Today bericht:

Some estimates put the death toll from this weekend alone at more than 1,300 people, with around 5,000 injured.
Three of Gaddafi’s sons have reportedly been captured by the rebels. According to the Libyan leader’s spokesman, Gaddafi is prepared to negotiate directly with the head of the rebel transitional council, but says the rebels are not ready to listen.
The International Criminal Court says it can confirm that Gaddafi’s son Saif al-Islam has been arrested.
Earlier on Sunday Saif al-Islam Gaddafi, the Libyan leader’s son and a well-known face in the West, has been captured, the head of Libyan rebel national transitional council told the Al Jazeera television network.
Afterward came reports of Saadi Gaddafi being captured in Tripoli and Mohammed Gaddafi surrendering to the rebels.

En Bloomberg bericht:

The Libyan revolt, which began in February, has reduced the availability of light, sweet crude, or oil with low density and sulfur content. The country’s output fell to 100,000 barrels a day last month, a Bloomberg News survey showed. That’s less than 10 percent of the 1.59 million barrels the nation pumped in January, before the uprising.

“The immediate reaction should be that you’ll see more crude come onto the market” from Libya, said Jonathan Barratt, a managing director of Commodity Broking Services Pty in Sydney, who predicts crude in New York will average $100 a barrel this year. “There is that potential for 1 million barrels to come back online soon.”

Dank zij het bloedbad van de NATO kan de Libische olie nu weer vrijelijk stromen naar de Westerse corporaties. Dank zij de moord op Libië en Tripoli wordt de benzine nu misschien weer iets goedkoper, maar misschien ook niet, want de grote corporaties steken de winst nu eenmaal graag in hun eigen zak.

Gaddafi’s Speech 21 August – English Voice Over – Slightly edited

Franklin Lamb shot in Tripoli – Midnight august 21

Geüpload door 108morris108 op 21 aug 2011
On the telephone – No internet – He is Okay – and reports accordingly – with shooting going on.

Midnight August 21 Carnage in Tripoli – The Word on The Street

Geüpload door 108morris108 op 21 aug 2011

1300 innocent civilians killed in Tripoli in the last 11 hours + 5000 injured. Nonstop bombings and 3 Apache gunship firing their mini-cannons constantly are the real killers. The gangs of Al Qaida are burning houses, looting shops and kidnapping every woman in sight. Any prominent supporter of Ghadafi was targeted and their houses attacked first. The number of gangs have been increasing because they are coming in from the sea in small NATO craft directed by the Special Forces of all the aggressor nations.

They haven’t secured anything they’re just shooting – Mahdi Nazemroaya

Geüpload door 108morris108 op 21 aug 2011
Holed up in a Mosque – after days of Bombing – with other foreigners – for their safety – his life is in danger.

Mahdi Nazemroaya is een van de onafhankelijke journalisten die nu in Tripoli zijn opgesloten in een moskee. Voorlopig is dit het laatste nieuws uit Tripoli. Libië is verwoest door de NATO! Heil NATO!!!

Mahdi Nazemroaya from Tripoli early 22 August

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

4 Reacties op “Libië update: NATO verovert Tripoli”

 • Ik vraag me af wat de aanklacht tegen Saif is?
  Hij was nooit militair, security of politie.
  Hij gaf opdracht een grondwet samen te stellen waarvan de tekst bestat vandaag.
  Hij sleepte Libya naar het Westen en loste alle problemen op.
  Hij weigerde de positie van een soort gouverneur boven de eerste minister omdat hij democratisch verkozen wilde worden.
  Wat is de aanklacht? Of gaan ze hem vermoorden zoals Milosevic als het proces te moeilijk wordt?

  • mr. drs. BOU:

   Update:
   Mijn excuses, Mercury, je vroeg naar Saif al Islam! Hij wordt door het ICC beschuldigd van misdaden tegen de menselijkheid!

   Volgens Joris Luytendijk is hij een gevaarlijke gek!

   Tegenlicht_ Onze dierbare dictators, 21 maart 2011:

   Het antwoord staat op ZAPLOG, dank zij Trollebol Tegengas. De reacties zijn ook grappig…

   Gaddafi wordt o.a. beschuldigd van het schrijven van het “Groene Boekje”. Wanted, dead or alive, net als Osama bin Laden, liever dead dan alive. Ik verwacht daarom niet dat ook Gaddafi zal worden gezelfmoord in de Scheveningse gevangenis.

   Voor argeloze kijkertjes: van geen van deze misdaden is ooit bewezen dat Gaddafi er ook maar IETS mee te maken had! Nee, zelfs Lockerbie niet! Bewezen is wel dat de regering Reagan Libië bombardeerde omdat er een bom was ontploft in een disco in Berlijn. Ook alle economische sancties (economisch terrorisme) tegen Libië staan buiten kijf. Toch was Libië een hoog ontwikkeld land, waar niemand nog armoede kende.

   Zie over de waarheid rond Lockerbie:
   Lockerbie. Het witwassen van een regime (Gideon Levy, Backlight 2005 – Dutch)

   • mr. drs. BOU:

    Mijn excuses, Mercury, je vroeg naar Saif al Islam!

    Volgens Joris Luytendijk is hij een gevaarlijke gek!

    Tegenlicht_ Onze dierbare dictators, 21 maart 2011:

 • mr. drs. BOU:

  Night video of rebels in Tripoli’s Green Square, celebrations in Benghazi

  Geüpload door RussiaToday op 22 aug 2011

  Euphoric Libyan rebels took control of most of Tripoli in a lightning advance on Sunday, celebrating the victory in Green Square, the symbolic heart of Moammar Gaddafi’s regime. The leader’s whereabouts were unknown, however, and pockets of resistance remained.

  Tripoli inside report: ‘Snipers target reporters, NATO bombs falling’

  Geüpload door RussiaToday op 22 aug 2011

  Government tanks are shelling parts of central Tripoli despite rebels claiming they are in control of most of the Libyan capital. One of Gaddafi’s sons is reportedly leading forces towards the city centre. Earlier three of his other sons were said to have been arrested. Heavy fighting has been reported near the Libyan leader’s residence. Meanwhile state TV is still airing pro-Gaddafi programmes. Rumours are circulating that Gaddafi may be in talks with South Africa about a possible escape despite denials from both sides. Following a night of chaos in the capital, crowds were seen in the city’s central square with people waving revolutionary flags. Journalist Mahdi Nazemroaya says the hotel in Tripoli where the foreign press has been obliged to stay during the conflict has been looted.

  RT LIVE Inside Tripoli: Journos trapped in looted hotel, bombing heard

  Geüpload door RussiaToday op 22 aug 2011

  Government tanks are shelling parts of central Tripoli despite rebels claiming they are in control of most of the Libyan capital. One of Gaddafi’s sons is reportedly leading forces towards the city centre. Earlier three of his other sons were said to have been arrested. Heavy fighting has been reported near the Libyan leader’s residence. Meanwhile state TV is still airing pro-Gaddafi programmes. Rumours are circulating that Gaddafi may be in talks with South Africa about a possible escape despite denials from both sides. Following a night of chaos in the capital, crowds were seen in the city’s central square with people waving revolutionary flags. Journalist Mahdi Nazemroaya says the hotel in Tripoli where the foreign press has been obliged to stay during the conflict has been looted.

Laat een reactie achter