Archief
Artikelen

In Libië heeft de NATO de door UNESCO beschermde archeologische site Leptis Magna gebombardeerd. Dat kan geen vergissing zijn, ze doen het expres! Toen de VS-NATO Irak binnenviel, werd het museum van Bagdad geplunderd. De plunderaars wisten wat ze deden, ze namen de meest kostbare voorwerpen mee en vernielden de rest. Deze gestolen kunstschatten uit de oudheid zijn een fortuin waard! Op de kaart van NATO-doelen staat tot mijn grote schrik ook het Assraya Alhamra Museum in Tripoli, waar volgens de NATO een militaire commandopost gevestigd zou zijn. Libië staat nu wellicht op het punt om te worden bevrijd van zijn kunstschatten!

In maart 2003 werd Irak “bevrijd” en begin april werd Bagdad veroverd, maar de Amerikaanse troepen bewaakten slechts het Ministerie van Olie en van Binnenlandse Zaken. De rest van de stad werd overgelaten aan de plunderaars. Het Nationale Museum van Bagdad werd tussen 8 en 12 april volledig geplunderd. Wat niet werd gestolen, werd stukgeslagen. Een filmpje met foto’s van de chaos duurt 5 minuten.

Ook de Nationale Bibliotheek en het Archief van Bagdad werden geplunderd en in brand gestoken. Unieke handschriften gingen verloren, alles van waarde werd gestolen, archieven werden in wanorde op de grond gesmeten. Opvallend is wel, dat de dieven kenners van oude boeken waren, want ze namen alleen de meest kostbare boeken mee. Eind juni 2003 kwam een internationaal team van specialisten de schade in ogenschouw nemen.

The Destruction of Baghdad’s Cultural Heritage duurt 20 minuten.

Noch de Amerikaanse legerleiding, noch de politici die deze “bevrijding” initieerden, hebben ook maar enige schuld erkend voor de schade. Nadat de verwoesting bekend werd, zetten ze een wacht bij het geplunderde museum. Op 17 april organiseerde UNESCO een internationale bijeenkomst om de schade te bepalen. Archeologen kwamen naar Bagdad om te helpen. Dank zij een amnestieprogramma werden sommige stukken teruggebracht naar het museum, maar het Amerikaanse leger bleef onverschillig. Een reportage hierover, die zich niet laat embedden: Raiders of the Lost Ark – Iraq, duurt 18 minuten.

De Amerikaanse soldaten en huurlingen (particuliere strijdkrachten) hebben echt geen enkel besef van de waarde. Private contractors, in dienst van Halliburton, vernielen hier even een antieke vaas!

De directeur van het Nationale Museum, dr. Donny George Youkhanna, besefte maar al te goed dat de schade nooit meer ongedaan kan worden gemaakt. In 2005 heeft men daarom een boek samengesteld over alles wat er te zien en te leren viel in het museum van Bagdad: The Looting of the Iraq Museum, Baghdad: The Lost Legacy of Ancient Mesopotamia. Een deel van de koopprijs is bestemd voor de archeologie van Irak, maar omdat het land na al die jaren nog steeds onveilig is, kan men er niet regulier gaan graven, terwijl de plundering van archeologische sites doorgaat.

In de illegale kunsthandel gaan intussen miljarden om, dus archeologen: let op uw saeck in Libië! Een UNESCO-verdrag uit 1970 verbiedt de handel in cultureel erfgoed, maar de geroofde schatten van Bagdad duiken op veilingen weer op. Het geld dat wordt verdiend met de illegale handel in antieke voorwerpen, wordt vaak besteed aan wapens. Er bestaat aldus een aantoonbaar verband tussen de illegale kunsthandel en terrorisme. De volgende Franse documentaire gaat over de handel in geroofde kunstschatten. Deze docu is Nederlands ondertiteld door Eheu.

Hoe de Illegale Kunsthandel het Terrorisme Financiert duurt 53 minuten.

Hoe de Illegale Kunsthandel het Terrorisme Financiert from Eheu on Vimeo.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

5 Reacties op “Libië, Irak en de illegale handel in antiek”

 • Eheu:

  Dank Bou! Het is duidelijk: ‘hun’ gaat geen prijs te hoog om te bewijzen dat de bibliotheek van Alexandrië nooit bestaan heeft. (Seins)Vergessenheit noemen de Duitsers van wie het geheugen nog m.o.m intact is dat, en het hele akelige is dat degene die die term heeft gemunt, aan de vernieling die hij gaande zag en nog zal aankomen, niet weinig heeft bijgedragen. De Duitsers zijn er nog stil van,…zouden wij iets van kunnen leren.
  Om een heel toepasselijke song te ‘quoten ‘ van gentelmen die de symptomen van deze ramp tenminste nog konden aanwijzen en voelen, omdat dat binnenkort ook allemaal wel zal ‘goed gemaakt’ zijn of verboden en vergeten middels de wegen der reclame en moderne communicatie-technologie e.d.,: ‘Did they get you to trade your heroes for ghosts, hot ashes for trees, cold air for a cool breeze…??!!’:

  http://www.youtube.com/watch?v=QCQTr8ZYdhg

  De oorlog schijnt echt pas voorbij te kunnen zijn als het met de mensheid gedaan is.

  Sorry dat ik nog steeds niet begrepen heb hoe je een youtube hier embedded.

  ‘Ach!’

 • Eheu:

  Ok, sorry, dit vergat ik nog: ‘AND DID THEY GET YOU TO CHANGE, COLD COMFORT FOR CHANGE, AND A WALK ON PART IN THE WAR FOR A LEAD ROLE IN A CAGE (!!!)??…’

  NB: ‘Wat gek’, zou je toch denken: archeologen, geen ‘onschuldiger’, neutraler en respectabeler volk denkbaar, en dacht je nou dat ze zelfs maar een begin van een maatschappelijk of ‘politiek’ protest tegen al deze waanzin konden losmaken?

  Is interessant om daar eens bij stil te staan, de ‘nuchtere realisten’ onder ons. (Ik bedoel: misschien is het voor U interessant om daar eens bij stil te staan, mij kan het het niet veel meer schelen, maar ik geef toe dat ik vóor dat ‘ze’ me hadden bewezen hoe gewelddadig ze konden zijn, zelf ook nooit voor mogelijk had gehouden menselijkerwijs – tot welk soort dingen ‘ze’ in staat zouden zijn…- En u moet grinniken om dat ‘ze’?: wel, verbeeld u, U bent degene waar dat naar verwijst,… GHEGHE!!).

  Groetekens,

  Eheu!

 • mr. drs. BOU:

  Beste Eheu,
  Vandaag heb ik niet alleen twee BOUblogs geschreven, maar ook nog een e-mail aan een internationaal bekende Nederlandse archeoloog die zich heeft gespecialiseerd in onderzoek naar de oudheid rond de Middellandse zee.

  Bij deze de tekst:

  Geachte heer (Fik) Meijer,

  Als liefhebber van uw boeken spreek ik u aan over de situatie in Libië.
  Zelf schrijf ik een blog over alles wat me bezig houdt, de afgelopen weken ging het over Libië.
  Omdat ik me ernstig ongerust maak over de situatie aldaar, wil ik u verzoeken om mijn laatste blogs te lezen:
  Libië update: in memoriam Leptis Magna
  De archeologische rijkdom van Libië
  Libië, Irak en de illegale handel in antiek
  Daaruit citeer ik nu een belangrijke alinea:

  Op de kaart van NATO-doelen staat tot mijn grote schrik ook het Assraya Alhamra Museum in Tripoli, waar volgens de NATO een militaire commandopost gevestigd zou zijn. Libië staat nu wellicht op het punt om te worden bevrijd van zijn kunstschatten!

  Misschien kunt u uw collega’s waarschuwen voor wat kan komen. In de hoop dat de internationale gemeenschap van archeologen de plundering van Libië nog kan voorkomen.

  Met alle respect voor uw werk,
  Met vriendelijke groet,

  Volledige naam, alias mr. drs. BOU
  (psychologe / juriste – onbezoldigd onderzoekster van de oudheid)

  In de hoop dat het helpt.

  • Beste Drs.Bou

   Als de rebellen winnen zullen de 2 gebouwen naast elkaar onmiddellijk geplunderd worden: het museum en vlak daar naast de Centrale bank.
   Het museum is klein maar heeft parels, de beeldhouwwerken zijn in perfecte staat en de archeologische en paleontologische ontwikkelingen zijn zeer goed beschreven.

 • mr. drs. BOU:

  Dit is mijn gebed:

  May all beings live in peace
  May all beings live in happiness
  May all beings live in peace and happiness

  Wel te rusten!

Laat een reactie achter

Recente reacties