Archief
Artikelen

Toen de VS-NATO terreurorganisatie in maart 2003 Irak binnenviel en Bagdad bombardeerde, maakte de kunstmaffia van de gelegenheid gebruik om het archeologische museum van Bagdad te plunderen. Het is nu de beurt aan Libië om zich te buigen voor onze westerse vrijheid en democratie duizend bommen en granaten. Op de kaart van NATO-doelen staat tot mijn grote schrik ook het Assraya Alhamra Museum in Tripoli, waar volgens de NATO een militaire commandopost gevestigd zou zijn. Ook Libië is rijk aan archeologische kunstschatten en we weten reeds hoe respectvol de NATO daarmee in Irak is omgegaan. Laten we Libië daarom eens bekijken door de ogen van archeologen.

Beroemd zijn de antieke steden Leptis Magna en Sabratha, die werden gesticht door de Phoeniciërs, maar die na de verwoesting van Carthago door de Romeinen in 146 v.Chr. opnieuw tot grote bloei kwamen. Langs de kust lagen nog meer Romeinse havensteden en villa’s. Maar er is meer: in de oudheid stond Libië in goed contact met het buurland Egypte. We vinden er dus sporen van de farao’s. Omstreeks 630 v.Chr. stichtten de Grieken er de stad Cyrene. We vinden er dus ook klassieke Griekse restanten. En natuurlijk vinden we er ook de rijkdom van de Moslim-cultuur, die vanaf de 7e eeuw A.D. in Libië dominant werd. Bij deze een rondleiding langs het culturele erfgoed van Libië.

We beginnen bij de archeologische vindplaats van Sabratha, die wordt beschermd door UNESCO. Deze stad ligt ten westen van Tripoli en ze is gesticht door de Phoeniciërs, eerst als tijdelijke handelspost, maar in de 5e eeuw v.Chr. begon men zich er permanent te vestigen. Vanaf de 3e eeuw v.Chr. werd de stad gedomineerd door de Romeinen. Het Romeinse theater van Sabratha is het best bewaarde klassieke theater ter wereld. Zelfs de latrines (WC’s) zijn nog intact. In de stad Sabratha hebben reeds zware gevechten plaatsgevonden, maar het is onduidelijk of daarbij ook de archeologische site is getroffen.

Visit of Sabratha Libya duurt 7 minuten.

Vervolgens gaan we naar Tripoli, ook wel de Bruid der Zee genoemd. Aan deze stad dankt de provincie Tripolitana zijn naam. De stad is beroemd om zijn architectuur en zijn heerlijke ligging aan een baai van de Middellandse zee. Haar naamgenoot Tripoli in Libanon was ook een prachtige stad, maar tijdens de burgeroorlog van Libanon (1975-1990) is die stad ernstig beschadigd. Tripoli in Libië werd in de 7e eeuw v.Chr. gesticht door de Phoeniciërs uit Libanon. We nemen de auto (de wegen zijn goed!) en maken een toeristische wandeling door de stad. Daarna gaan we naar het museum en we bezichtigen de schitterende oude binnenstad.

Driving in Tripoli

Visit to Tripoli/Libya

The museum of Tripoli (Libya)

The old town of Tripoli (Libya)

Vervolgens gaan we naar Leptis Magna, een wereldberoemde antieke Romeinse stad, gelegen bij de stad Al Kuhms, 130 km ten oosten van Tripoli. De NATO heeft Leptis Magna reeds gebombardeerd, de plunderaars hoeven er alleen nog de brokken op te rapen! De muziek in de volgende YouTubes is niet mijn smaak en er wordt af en toe wat Frans gemompeld, maar als men het geluid uitzet, dan zijn de beelden schitterend!

Leptis Magna Libya duurt 13 minuten.

Daarna vervolgen we de kustweg en gaan naar Cyrene. Aan deze oude Griekse stad dankt de provincie zijn naam: Cyrenaica. De tempel van Zeus in Cyrene is nog groter dan het Parthenon in Athene, een goede indicatie voor de welvaart van de stad in de klassieke Griekse tijd! Niet ver van Cyrene liggen in de woestijn de restanten van de zeer oude tempelgrot Slonta. Deze stamt nog uit de tijd voor de Grieken kwamen. Voor een uitgebreide begeleidende tekst met historische gegevens kan men doorlinken naar de volgende YouTube.

Visit of Cyrene & Slonta (Libya)

Temple To Zeus, Cyrene

Voorbij Cyrene ligt de haven van Appolonia. Deze is gesticht door de Grieken en bleef ook in de tijd van de Ptolemeeën en de Romeinen belangrijk. Voor meer informatie kan men weer klikken op de YouTube.

Visit of Ptolemais & Apollonia (Libya)

Ook in de oudheid dankte Libië zijn rijkdom aan de olie. In die tijd was dat echter geen aardolie, maar olijfolie. Deze was onontbeerlijk voor het dagelijkse bestaan. Men gebruikte olijfolie om in te bakken en braden, maar ook als lampolie en als schoonheidsmiddel om de huid soepel te houden. De olijfboom draagt pas na minstens 20 jaar vruchten, maar de boom kan daarna honderden jaren oud worden. Nog altijd vindt men in Libië olijfboomgaarden, naast aardolie maakt olijfolie nog altijd deel uit van de rijkdom van het land!

Libyan Farm

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

9 Reacties op “De archeologische rijkdom van Libië”

 • @ Mr. Drs. Bou

  Zeer hartelijk dank, het maakt heel wat herinneringen los.
  Ik heb de video’s nog niet kunnen bekijken want internet is hier zeer zwak.
  Wat betreft de olijfbomen hadden we Zuid-Afrikaanse boeren uitgenodigd om de plantages opnieuw productief te maken.
  De grootste plantage is Al Khadra met 5,5 miljoen olijfbomen.
  Als ik een beetje meer zicht op de situatie heb schrijf ik er misschien over

 • mr. drs. BOU:

  Beste Mercury Traveller,
  Zelf heb ik nooit het voorrecht mogen genieten om deze schitterende plaatsen zelf te mogen bezoeken. Men zei wel vaak tegen mij: Waarom ga je niet op een Nijl-cruse? Dat kostte in die tijd geen fluit, maar ik wilde liever langs de Eufraat reizen, vanaf de bronnen in Turkije via Millidia en dan via Bagdad naar Sumerië. Toen ik eindelijk dacht dat deze droom binnenkort binnen mijn bereik lag, bombardeerden BUSH c.s. de stad plat. Woedend was ik!!! Kort daarna zag ik op de TV dat het museum van Bagdad was geplunderd. Toen heb ik gehuild!!!
  Nu heb ik nog slechts een boek, maar ik ben blij met dat boek. Want men moet toch ergens blij mee zijn.

  Moge Libië dit lot ontgaan!

  Aan professor Fik Meijers heb ik daarom een e-mail verstuurd. Ik hoop toch zo dat de archeologen dit niet langer pikken. Want de terroristen van de NATO maken zoveel kapot. Het doet pijn tot in het diepst van mijn hart en ziel. (Als u begrijpt wat ik bedoel!)

 • Lauwerens:

  Wat een geweldig blog is dit! Dank voor alle tijd en energie die u hieraan besteed.

 • mr. drs. BOU:

  Leonor heeft een collage gemaakt van haar eigen foto’s van Leptis Magna:

  Leonor Exploring Libyan Archeology – Leptis Magna

 • mr. drs. BOU:

  Leonor vertelt over de roof van antiek in het Libië van de rebellen:

 • mr. drs. BOU:

  Op Kleintje Muurkrant komt een kostbare aap uit de mouw:

  Ali Baba in Lybië

  maandag 31 oktober 2011
  Het nieuws is al oud, maar toch ook weer niet. Ergens in mei, toen Benghazi het Alkmaar van Lybië werd, pleegde een uiterst professioneel team van onverlaten in bij de National Commercial Bank. Ze wisten zich toegang te verschaffen tot een ruimte waar de “schat van Benghazi” een plekje had gekregen.
  Naast talloze antieke juwelen, medaljons, armbanden, halsbanden, oorbellen, ringen, bronzen, glazen en ivoren kunstvoorwerpen en een kistje met edelstenen maakte ook een geweldige verzameling van 7700 gouden, zilveren en bronzen munten deel uit van de collectie. Vele daarvan uit de tijd van Alexander de Grote (1).
  De sterk op een inside job lijkende diefstal werd door de leiding van de Mad Max-rebellen stilgehouden om slechte publiciteit te vermijden. Maar in juli werd de UNESCO ervan in kennis gesteld. Interpol werd gealarmeerd, maar de snuffelsmurfen van die club zouden al rapido hebben vastgesteld, dat het spoor zo koud was als Khadaffi in een vriescel.
  Kenners beschouwen dit kunststukje als de grootste heist in de archeologische geschiedenis. En dat wil wat zeggen met bijvoorbeeld Cyprus, Irak en Afghanistan achter de rug. Kluifje voor lieden als de Aboutaams en de Ferrells in deze wereld (2).

  1. Deze maand werd een antieke Griekse munt uit Carthago in Parijs verkocht voor 431.000 dollar.
  2. Vgl. onze artikelen over arrestatie van Ali Aboutaam eind JUNI en half JULI van dit jaar en de absolute stilte die daarna volgde.

 • mr. drs. BOU:

  Libya: Treasure of Benghazi Stolen
  Robbers Drill Bank’s Underground Vault

  (kort bericht met plaatjes)

  http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=27408

 • mr. drs. BOU:

  Daarnet heb ik Kleintje Muurkrant even uitgemolken op de achtergrond van deze giga-kunstfoof. Twee artikeltjes over Abu Aboutaam, “een Libanees die samen met zijn broer Hisham tot de grootste kunst- en antiekschuifelaars ter wereld wordt gerekend.” Hij is eind juni in Zwitserland gearresteerd, maar men probeerde dit STIL te houden!

  Dit zijn de linkjes:

  http://www.stelling.nl/kleintje/actueel/QEYE1309612489.html

  http://www.stelling.nl/kleintje/actueel/BEPQ1310366917.html

  Zie voor meer achtergronden over de handel in geroofd antiek en de relaties met wapenhandel en zo voort:

  http://www.boublog.nl/21/08/2011/libie-irak-en-de-illegale-handel-in-antiek/

 • mr. drs. BOU:

  Vandaag weer een stukje op Kleintje:

  Ali Baba in Lybië (3)

  maandag 7 november 2011
  U kent ons een beetje. Tuurlijk hebben we Rainer F., die in juni van dit jaar samen met Michael S. erop uit trok om de arrestatie van de Libanese kunstfoezelaar Ali Aboutaam te coveren voor het ZDF, een mail gestuurd. Om te vragen of ie al wat kon vertellen over zijn bevindingen. Maar so far, no good. Geen echo.
  Geen wonder eigenlijk, want de story bleek inmiddels bigger than life te zijn. In ieder geval groot genoeg voor de Zwitserse douanesmurfen om in diezelfde maand juni de kunstafdeling van de Geneefse freeport langdurig afgesloten te houden. Nee, nee, dat deden ze niet om de boel van een fris verfje te voorzien. Dat deden ze omdat er gestolen waar was aangetroffen. En niet zo zuinig.
  Na die vondst bleef het bulderend stil. Geen enkele verklaring tegenover de trouwe slaven van de mainstream. Alleen Ali liet nog iets van zich horen na een paar daagjes in een kruipruimte te hebben doorgebracht. Volgens hem was er niks aan de hand. Heeft ie vaker geroepen, maar we raden hem aan om buiten de territoriale wateren van Egypte te blijven. Want in het land achter de kont van de sfinx van Gizeh heeft ie nog 15 jaar lik te goed. Drie keer raaien waarvoor.
  Ondertussen heeft een Lybische expert van zich laten horen. Ene Hafed Walda. Die heeft tijdens een speech voor de American Academy in Rome zijn dank overgebracht aan de NATO voor het sparen van de Lybische gebieden die wiemelen van de oudheden. Hebben de bomdroppers keurig met rust gelaten. Ze gingen om de burgers te beschermen en wat deden ze? Ze beschermden de oudheden. En dat doen dit soort heren niet zonder daartoe stringente opdrachten te krijgen. Vanuit Brussel. Kennelijk toch iets geleerd van het gevalletje Irak. Want kapotte oudheden brengen minder op dan hele.
  En dat brengt ons op een vermetele gedachte. Als ze in Brussel zo zorgzaam waren over het heel houden van de Lybische antiquiteiten, zouden ze dan ook verantwoordelijk kunnen zijn voor de vlekkeloze en haast militaire operatie om de Schat van Benghazi te heisten? En daarbij hun assets in de duistere kunstwereld inschakelden om ze voor de Nubische leeuwen te gooien als bijvoorbeeld nietsvermoedende douanesmurfen met hun maatje 44 per ongeluk door de operatie banjerden. Te vermetel? Vanwaar dan die stilte? Oooooh, ten behoeve van het lopend onderzoek! Waar hebben we die meer gehoord?
  Trouwens, als we het toch over assets hebben. Aboutaam beschikt over uitstekende contacten met de Hezbollah en heeft al spinnend en kopjes gevend zich ook een warme mand verschaft in de USSA. Voelt u waar we heen willen? Het kan zo verwerkt worden in een thriller. Of een documentaire van Rainer F. Stay tuned.

Laat een reactie achter