Archief
Artikelen

Is Muammar al-Gaddafi, de Grote Leider van Libië, een dictator? Men zegt altijd van wel, maar daarom hoeft het nog niet waar te zijn. Sinds Gaddafi koning Idriss verjoeg en zelf de macht greep, is de bevolking van Libië beter af dan ooit, beter dan in alle andere Afrikaanse landen, beter dan in Rusland of Saudi-Arabië. Deze “dictator” zorgde voor huisvesting, onderwijs, gezondheidszorg, elektriciteit, communicatie, irrigatie en schoon drinkwater. Hij heeft zo zijn eigen ideeën over een democratisch politiek systeem. Zijn ideaal is geen democratie waarin de bevolking zijn politieke leiders kan kiezen, maar een systeem waarin iedereen actief deelneemt aan de besluitvorming. Zijn politiek staat beschreven in zijn Groene Boekje.

Nu heeft niet iedereen de tijd om het Groene Boekje te lezen, maar zonder deze informatie is Libië niet te begrijpen. Gaddafi voerde een systeem in van gelijke rechten en participatie, in een land waar het merendeel van de bevolking niet alleen straatarm en onderontwikkeld was, maar waar tevens de machtsverhoudingen werden bepaald door een strikt hiërarchisch en patriarchaal systeem. Natuurlijk was niet iedereen het met deze veranderingen eens. Vooral in het oosten van Libië hielden veel mensen nog vast aan de strenge Islam, de vrouwen bleven er ondergeschikt aan de mannen en de mannen aan de stamhoofden. Maar in Tripoli heersten vrede, vrijheid en welvaart, de bevolking stond achter Gaddafi, zoals ook blijkt uit de massale demonstraties op het Groene Plein.

Wat zegt deze gevreesde dictator in zijn Groene Boekje? John (the engineer) Turmel woont in Canada. Toen zijn land besloot tot deelname aan de NATO-aanvallen op Libië, werd hij boos. De media verspreidden de ene leugen na de andere over Gaddafi. Daarom besloot hij om het Groene Boekje niet alleen te lezen, maar om het voor te lezen. Dank zij Turmel kan men nu luisteren naar de woorden van Gaddafi en intussen de afwas doen! Turmel is het niet altijd eens met Gaddafi, hij geeft tijdens het voorlezen zijn eigen commentaar. Maar op de vraag of Gaddafi een dictator is, luidt zijn antwoord: Welnee!

De complete lezing duurt 2 uur en 40 minuten, maar hij staat ook in 5 delen van elk 15 minuten op YouTube. Deze verkorte versie staat hier. Zelf was ik met name geïnteresseerd in het hoofdstuk over vrouwen, kinderen, opvoeding en zo voort. In het volgende deel leest Turmel dat stukje voor, van minuut 4’37” tot 8’31”. Dames (en heren óók!), luister even 4 minuten naar wat Gaddafi zegt over de emancipatie van vrouwen en de opvoeding van kinderen.

Turmel: Gathafi’s Green Book #5/5: A socialist world

Turmel: Muammar Al-Gathafi’s Green Book, Africa’s Gandhi duurt 2 uur en 40 minuten

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

9 Reacties op “Is Muammar al-Gaddafi een dictator?”

 • Het was de enige manier om de stammen in het proces te betrekken, want zonder de stammen ging het toch niet.
  Hij had eerst het Nasser socialisme geprobeerd en dat ging helemaal niet. Een partijdemocratie in een maatschappij waar elke partij onmiddellijk een stam zou vertegenwoordigen en niemand anders was ook counter-productive, dus opteerde hij voor de volkscongressen die uit de stam congressen voortvloeiden en het heeft perfect gewerkt.
  Ik ken verschillende stamhoofden die weigeren persoonlijke luxe te kopen met de regionale staatsbudgetten die hen ter beschikking werden gesteld, zelfs een dienstwagen weigerden ze, ze hielden het bij hun oude jeep of Toyota. Ze beheerden miljoenen euro budgetten, no questions asked, en ze liepen op plastic flip-flop sandalen.

 • mr. drs. BOU:

  Beste Mercurytraveller,

  Onder de Ottomanen kende Libië voornamelijk zelfbestuur, zolang men de schatting maar betaalde aan Constantinopel (Istanbul). De stammen waren toen vrijwel autonoom. Daar moest Gaddafi natuurlijk wel rekening mee houden.

  Maar volgens mij lukte het Nasser-socialisme niet, omdat Nasser plotseling stierf. Gaddafi was toen net een jaar aan de macht en hij raakte opeens zijn grote voorbeeld kwijt. Egypte sloeg daarna een andere koers in en Gaddafi ging zijn eigen weg.

  In het rapport waarnaar je verwees en dat ik gisteren heb gelezen, wordt Gaddafi ook een dictator genoemd. Maar voor een dictator houdt hij er wel erg rare ideeën op na! Die staan in zijn Groene Boekje. Er is ook een naam voor deze ideologie: Arabisch socialisme.

  Onze parlementaire monarchie is natuurlijk véél democratische. Wij mogen immers naar de stembus om te bepalen wie er de komende vier jaar op het pluche zitten. En intussen jatten de banken en de grote corporaties al ons geld. Dat is pas democratie!
  Geef mij maar een stamhoofd op flip-flop sandalen. 😉

  In het NRC staat een artikel van mr. Geert-Jan Knoops, internationaal strafrechtadvocaat en hoogleraar internationaal strafrecht aan de Universiteit Utrecht. Hij is het oneens met de NATO-bombardementen in Libië: ‘Interventie in Libië stoelt op misvatting’
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/article/detail/2852625/2011/08/18/Interventie-in-Libie-stoelt-op-misvatting.dhtml

  Volgens de internationale pers zijn de rebellen echt aan het winnen. Ook hebben ze weer eens een massagraf ontdekt van burgers die door getrouwen van Gaddafi zijn afgeslacht. Inclusief een video van deze moordpartij! Nou ja! Abduhlla, als jij ze nou even de keel af snijdt, dan maak ik er een video van. Da’s leuk voor later, of voor je moeder thuis…

  A spokesperson from the rebel-held city of Misrata to the east of Tripoli said rebels had found the buried bodies of civilians slaughtered by Gadhafi forces.
  “We discovered a mass grave containing 150 bodies in Tawargha. These are the corpses of civilians kidnapped from Misrata by Gadhafi’s loyalists,” he said. Rebels found a video “showing kidnappers cutting the throats of people,” he said.

  http://www.montrealgazette.com/news/Rebels+close+Libya+Zawiyah+refinery/5270577/story.html

  Natuurlijk weet ik niet wat ik moet geloven. Osama bin Laden had op al zijn video’s ook een baard. Kortom: wat een zooitje! 🙁

  Volgens Leonor valt het echter nogal mee! lees haar laatste verslag (klik op Google Engels)
  http://leonorenlibia.blogspot.com/2011/08/desde-libia1808.html

  • mr. drs. BOU:

   De beste plek voor het laatste nieuws over Libië lijkt op dit moment Mathaba: http://www.mathaba.net/news/libya/

  • Ik had een hoog oplopende discussie met mijn collega’s over het gebruik van sommige woorden in het rapport.
   Zoals je kan zien waren de leider en de inlichtingen specialist beiden van Franse nationaliteit. Ze wilden het er absoluut in om in Frankrijk geloofwaardig over te komen en niet als pro-Gaddafi uitgemaakt te worden, wat dodelijk zou geweest zijn voor het rapport
   Daarom heb ik toegegeven.
   Dat rapport is in het Franse parlement gekomen en besproken. Ze waren zeer ongelukkig en Mr. Yves Bonnet is zwaar aangevallen in verschillende TV interviews.
   In Le Figaro echter zijn op 400 commentaren 2 negatieve commentaren gekomen en alle andere waren positief.
   In de Afrikaanse pers waren alle commentaren positief.
   Waarom verspreid je het rapport niet onder de Nederlandse parlementairen?

 • mr. drs. BOU:

  Beste Mercurius,

  Ik heb het verbeterd, maar BOUblog doet raar. Ik zal even een back-up maken, dit voor het geval dat mijn blog weer wordt aangevallen. Dat is wel vaker gebeurd.

  Gaarne de links naar TV interviews, we spreken hier ook Frans! Maar de Nederlandse parlementariërs hebben slechts een antwoord-machine. Dat heb ik al zo vaak geprobeerd, zonder enig resultaat.

  Remember 9/11!!!

 • mr. drs. BOU:

  Gelukt! En achter de schermen probeert een zekeren Tegegas nu toegang te verkrijgen. Succes is zeker niet verzekerd. Het lijken de Libische rebellen wel!

  Tege(n)gas, ik gun jou geen toelage meer van de Trollenbrigade. 🙂 🙂 🙂

  Zie voor meer Tegengas de website van Zaplog (emergent gedrag!):
  http://zaplog.nl/zaplog/blog/user/tegengas

Laat een reactie achter

Recente reacties