Archief
Artikelen

De documentaire serie War werd in 1983 gemaakt door Gwynne Dyer, een Canadese journalist die in Londen woont. De serie is indertijd in 45 landen uitgezonden. Hoewel de serie bijna 30 jaar geleden werd gemaakt, heeft hij nog niets aan betekenis ingeboet. Er is nog altijd oorlog in de wereld, de vraag naar het hoe en waarom blijft daarom helaas actueel.

De eerste vier delen van deze serie staan reeds op BOUblog. Deel een gaat over de geschiedenis van de oorlog, te beginnen met de Franse Revolutie en de Napoleontische Oorlogen die daarop volgden. Voor het eerst in de geschiedenis werd de hele mannelijke bevolking toen verplicht om dienst te nemen in het leger. Het deel eindigt met WO II en de kernbommen op Hiroshima en Nagasaki.

Deel twee en drie gaan over de mensen die uit hoofde van hun professie rechtstreeks bij de oorlog betrokken zijn: de beroepsmilitairen. Samen geven deze delen een goed beeld van de cultuur van de militaire organisatie.

Deel vier gaat voor een groot deel over Israël. Deze staat is gesticht in 1948 en daarom relatief jong. De stichting van Israël als staat ging gepaard met een aanval op de Palestijnse bevolking die het land al sinds de Romeinse tijd bewoonde. De Palestijnen werden verdreven en in Libanon ontstonden grote vluchtelingenkampen. Vanaf het eerste begin heeft Israël geweld gebruikt om zichzelf te “verdedigen” tegen de mensen die men had verdreven. De documentaire gaat voor een groot deel over de Israëlische inval in Libanon in 1982. Als zodanig is het een indrukwekkend historisch document!

Deel vijf gaat over de Koude Oorlog, oftewel hoe de NATO die zich “verdedigt” tegen de USSR. In 1983 was de NATO nog een militair verbond van de VS en een aantal Europese landen tegen de Russen die zouden komen. Dyer documenteerde de militaire oefeningen (war games) tijdens de Koude Oorlog. Ook wijst hij op het gevaar van chemische wapens en kernwapens. Maar de grote strijd VS – USSR ging niet door, zoals we weten.

Sinds in 1989 de muur is gevallen, lijkt deze koude oorlog belachelijk en achterhaald. Na 1989 had de NATO opeens geen duidelijk bestaansrecht meer, terwijl er toch veel geld omgaat in “defensie”. Zowel beroepsmilitairen als de wapenindustrie danken hun bestaan aan de NATO. De NATO werd in 1989 daarom niet opgeheven, deze organisatie kreeg een nieuwe functie: het handhaven van de “vrede” waar ook ter wereld en vervolgens (na 11 september 2001) de internationale strijd tegen het terrorisme.

Oorlog is ook nog altijd een spelletje, maar dan wel een computerspelletje: Pakistan wordt gebombardeerd met drones die worden bestuurd met computers die staan in Nebraska! Een werkelijke confrontatie met het slagveld wordt zo veel mogelijk vermeden. Men schiet het liefst vanaf een afstand, of zelfs vanuit de luie stoel!

War – Part Five: Keeping the Old Game Alive duurt 55 minuten.

Bekijk de rest van deze documentaire op YouTube.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

2 Reacties op “Gwynne Dyer (1983): Het Koude-Oorlog spel van de NATO”

 • De koude oorlog en de huidige oorlogen hebben de zelfde basisgedachte:
  wereldcontrole.
  De Soviet-Unie had de economische kracht niet om het uit te houden en de tekortkomingen van de communistische ideologie werden zeer duidelijk.
  Vandaag is er een veel groter gevaar voor de “wereldveroveraars”: China. Het eindresultaat is bijna onafwendbaar, China wint als ze geen nieuwe revolutie mee maken en de VS en hun slaafjes zullen alles in het werk stellen om China te destabiliseren.
  China heeft één voordeel, ze hebben een lange termijn planning en het Westen heeft alleen een korte termijn actie-en-reactie planning.
  Verder is het Westen bankroet en kunnen alleen de VS. geld blijven drukken, zolang dat geld nog geaccepteerd wordt door China. China is zijn binnenlandse markt zeer sterk aan het verstevigen tot hun eigen economie niet meer zo afhankelijk is van export naar de V.S. Dan komt het moment dat China de dollar kan weigeren. End of story.

Laat een reactie achter

Recente reacties