Archief
Artikelen

Terwijl de NATO in Libië de volledige infrastructuur verwoest, zijn er in Londen ernstige rellen uitgebroken, waarbij winkels werden geplunderd en veel schade is aangericht. De oorzaak ligt natuurlijk niet in het tekort aan politie of cameratoezicht op straat. Men kan deze rellen beter begrijpen door hen te plaatsen in de sociale context. In Engeland was de werkende bevolking, de zogenaamde arbeidersklasse, er toch al veel slechter aan toe dan in West Europa. De lonen waren laag en de sociale voorzieningen slecht. Toen kwam Margareth Thatcher met haar privatisering. Sindsdien werden de armen nog armer en de rijken steeds rijker. De City of London is in de laatste 10 jaar onherkenbaar verbouwd, maar in de arbeiderswijken Tottenham, Edmonton, Brixton en Clapham Junction sloeg de verpaupering toe. Dan komt er een dag dat de jongeren gaan plunderen…

Een artikel in Global Research, door Finian Cunningham, een Ierse journalist die nu in Bahrein woont, gaat over het verband tussen de kapitalistische economie en de onvrede die leidde tot de rellen. Het werd in het Nederlands vertaald door BenB. Dank je wel, Ben!

Sprekend in het Lagerhuis toonde premier Cameron een totaal onbegrip voor het uitbreken van de straatrellen in Engeland en de aard van de verstoringen in zijn samenleving. Hij wijt het aan “pure criminaliteit” en “gebrek aan individuele moraliteit en verantwoordelijkheid”.

Deze visie wordt grotendeels weerspiegeld in het Britse politieke establishment door alle partijen en de media.

De plunderingen, diefstal en wetteloosheid die Cameron zo veroordeelt, is slechts de reflectie op straatniveau van de Britse samenleving, van wat er gebeurt op een veel grotere schaal in de hogere regionen van de overheid en de economie.

Ondanks de streepjespakken en de goed verzorgde accenten, kunnen we, als we eerlijk zijn, de tientallen jaren van plundering en diefstal zien van de economische en financiële middelen door de corporate elites, geholpen en bijgestaan door de Labour en conservatieve regeringen. De bailout van corrupte banken op kosten van de belastingplichtigen geïnitieerd door Labour PM Gordon Brown en nu overgenomen door Cameron, betaald voor een groot deel door bezuinigingen in het openbare uitgaven, is slechts de laatste manifestatie van de officiële beroving van de meerderheid om de al buitensporige rijkdom van de heersende elite klasse te vergroten.

Poverty, Boredom, Unemployed and Government cuts Create Rioting Youths in England

‘Cameron’s crackdown on social media won’t fix social problems’

Darcus Howe is een radio-journalist en columnist die woont in Londen, maar werd geboren in Trinidad. Toen de BBC hem wilde interviewen over de rellen, ontstond er een beschamend gesprek. Inmiddels heeft de BBC zijn excuses aangeboden.

Op het hoogtepunt van de rellen kwam Boris Johnson, de burgemeester van Londen, naar Clapham Junction. Daar gaf hij het “goede voorbeeld” door de straat te gaan bezemen! Een van de omstanders, een man die eveneens oorspronkelijk uit “West Indië” komt, maar zelf in Londen is geboren, geeft luid en duidelijk zijn commentaar op deze “schoonmaak-actie” van de burgemeester. Zijn waarachtige donderpreek werd opgenomen door Charley Veitch van de Love Police.

Clapham Junction Speaker (London Riots 2011)

Helaas helpen rellen niet tegen armoede, sociale ongelijkheid en racisme. Om een einde te maken aan dit systeem van uitbuiting van de bevolking door een kleine groep stinkend rijke en machtige mensen, is een diepgaande verandering nodig van ons politieke en economische systeem. Verandert er niets, dan zullen ook in andere grote steden rellen en plunderingen plaatsvinden. Wat denkt u bij voorbeeld van de huidige epidemie van “flash mob” plunderingen in de VS?

Deze flash-mob gaat even wat nieuwe kleren halen

En deze flash-mob berooft een supermarkt in Californië

Zo staan er reeds talloze filmpjes op YouTube. Met dank aan de bewakingscamera’s! En wat doet men dan? Een straatverbod voor jongeren!

Curfew enforced on Philadelphia flash-mob teens

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

11 Reacties op “De oorzaak van de rellen in Londen”

 • Achja je bent 16 en je hebt een baby en je wilt graag een nieuwe plasma tv, wat let je?
  Gewoon inbreken en daarna de fik erin, omdat ik het zo moeilijk heb.

  En het is de schuld van regering natuurlijk, dat ik steel, verniel en brand sticht.

  • Wiebe:

   tegengas, ik vraag me af wat je denkt te bereiken met dit soort commentaar. Na het lezen ervan is de lezer dommer dan ervoor.

   • mr. drs. BOU:

    Wiebe, die Tegengas is een trol. Waarschijnlijk wordt hij betaald per geplaatst comment. Hij is hier niet langer welkom, want hij spamde opeens de boel vol! Daarom valt zijn commentaar voortaan in de spambox.

    • Wiebe:

     Goeie zet. Youtube barst ook al van die trollen.
     ( ze proberen iedereen wijs te maken dat het fenomeen chemtrails een hoax is. Er bestaat zelfs een site die, onder het mom van ‘science’, uitlegt dat het wel gewone condenssporen moeten zijn. Nou, ik weet nog goed dat ik me een hoedje schrok toen ik dat eerste dikke vette laag hangende gifspoor zag hangen in 1996 in Friesland… contrails my ass )

 • mr. drs. BOU:

  Tegengas, in mijn post komt die nieuwe plasma TV helemaal niet voor. Dat heb ik al gezien in het NOS-journaal en zo. Volgens mij reageer je, zonder eerst te bekijken waarover ik het heb. Dat voelt voor mij als spammen, storen en lastig vallen.

  Het is hier geen Geen Stijl! 🙁

 • Reggaedjax:

  Er moeten veranderingen plaats gaan vinden.
  Dit is nog maar een begin van alles.
  Hoe kun je een wereld crisis oplossen in een uit balans geraakte wereld?
  Onvermijdelijke uitlokking van ontevredenheid, eigenlijk word het tijd dat de mensen echt ontwaken. 25% van de wereld bezit alles, 75% staat daarvoor ten dienste. Economische slavernij. Engeland hoort bij het rijke westen. Ook daar voelt men aan de rand van de samenleving de uitwerking van de monetaire systemen.
  Wat te bedenken van de Franse banlieues, kort geleden?
  De schiet-partijen in onze eigen achterstandswijken, niet alleen criminaliteit hoor. Nee, ongelijke kansen, alsnog genomen.
  Eenzijdig winstbejag met besparende kosten efficiency maakt dat het geld nog meer 1 richting uitstroomt. Wat te bedenken van de ‘echte’ armen
  die geen keuze hebben, geen stem en geen rechten in alles?
  Uitgebuit en slaven van de systemen, zonder enige vrijheid te mogen beslissen zich te laten uitbuiten en gebruiken.
  De enige oplossing is gelijkheid en eenheid, wereldwijd gezien.
  Niet investeren in toekomstige winst, maar in de toekomst van de wereld onze planeet. Welke ons als bewoners en mensen gelijke waarden geeft simpelweg omdat we mensen zijn. Beter in eenheid en liefde naast elkaar en met elkaar te leven in harmonie en vrede. Social living.
  Wat maakt jou als mens waardevoller als jouw buurmens of mensen verder van jouw bed? De aarde is van ons allemaal en ook de rijkdommen ervan.
  Samen zijn we sterk, we moeten veranderen van binnenuit in onze harten. Medemenselijke liefde is waardevoller dan geld, liefde heeft hoge waarde voor iedereen. Geld voor enkelen althans de illusie.
  Geld is geen GOD, geld is gemaakt van papier. Papier drukken we zelf.
  GOD/ENERGIE zie ik terug in de kracht van liefde die in ieder van ons aanwezig is. Onze basis, onze natuur.
  Liefde brengt ons bij elkaar, geld drijft ons uit elkaar wereldwijd.
  Geld maakt ons tot niet gelijken. Toch zijn we gelijk aan elkaar.
  Verandering komt dan als we echt als mensen van deze wereld in gelijkheid om elkaar geven, niet langer de andere kant uitkijken als het ons goed gaat. Blind voor al het onrecht wat overal plaats vindt.
  Worden we dan pas wakker als het ons zelf treft?
  Die tijd gaat komen vroeg of laat, de tekenen zijn er.
  Er is geen grotere kracht dan eenheid, de kracht die ons niemand kan ontnemen en ons allen kan verbinden door de liefde in onze harten.
  Wees niet alleen ontevreden voor jezelf maar ook voor anderen op de wereld.
  A peacefull revolution doet niemand kwaad.
  Het opent de ogen en richt je blik in de juiste richting.

 • mr. drs. BOU:

  Dank je wel, Reggaedjax, voor deze warme reactie. Ik heb de interpunctie wat aangepast en ik wil graag een regeltje vet zetten:

  A peacefull revolution doet niemand kwaad! 🙂

 • mr. drs. BOU:

  Een goede documentaire over de achtergrond van deze rellen:

  Perfect Storm: The England Riots Documentary duurt 29 minuten.

 • Reggaedjax:

  @mr.drs.Bou
  Dank je voor het aanpassen en het vette regeltje 🙂
  De rimpel groeit uit tot een golf daarna een beweging!
  One World , One Aim , One Destiny.

 • Reggaedjax:

  De aangekondigde verandering gaat beginnen , het monetaire stelsel
  stort in elkaar .De day the dollar dies becomes a reality soon.
  Nu afwachten of de hyperinflatie globaal gezien opgevangen gaat worden met een nieuwe reserve world-currency.
  Is het volgens (verborgen)agenda ???
  Hopelijk gaat de overgang in en met berusting , laten we kalm afwachten
  en elkaar helpen in moeilijke tijden.
  Ik geloof niet dat mensen regeringen nodig hebben om voor elkaar te willen zorgen .Als de grondstoffen er zijn kunnen de werkers en de denkers hun krachten bundelen .
  Laat onze verschillen onze kracht zijn.
  Keep the faith One Love World Wide!

Laat een reactie achter