Archief
Artikelen

De Italiaanse provincie Campania ligt rond Napels. Dit prachtige gebied heeft een mild klimaat, zonnige stranden, historische steden, vruchtbare vlakten en een lieflijk, bergachtig binnenland. Toch stinkt het in Campania, en niet zo’n beetje ook. Het gebied is door de Italiaanse maffia uitverkoren tot stortplaats van al dan niet giftig of radioactief illegaal afval.

Op BOUblog staat reeds een aantal artikelen over Theo Cranendonk, een keurige Nederlandse meneer die samenwerkt met de Italiaanse maffia-organisatie ‘Ndrangetha. Deze criminele bende legt zich o.a. toe op het “verwerken” van chemisch en radioactief afval. Hoewel Cranendonk in Italië wegens wapenhandel is veroordeeld tot 11 jaar gevangenisstraf, wandelde hij na zijn veroordeling gewoon weg en ging wonen in Rotterdam. Toen Italië om zijn uitlevering vroeg wegens de verdenking van milieudelicten, deed onze justitie niets. Waarschijnlijk bevindt Cranendonk zich nu in Spanje.

Terwijl de daders kennelijk vrij zijn om te gaan en staan waar ze willen, stapelt het giftige afval zich in Campania op. Mensen en dieren worden er ziek van, gaan er zelfs dood aan. Het gebied staat al 14 jaar onder controle van de milieu-inspectie, maar er verandert niets. Nou ja, niets? Er werden vuilverbrandingsfabrieken gebouwd, waarna er nog meer afval werd gedumpt! De banden van de maffia met de autoriteiten zijn hecht en de bevolking, die leeft van landbouw en veeteelt, kan letterlijk de kanker krijgen.

De volgende documentaire speelt zich af in het gebied rond de historische steden Caserta en Acerra, beiden niet ver van Napels. Daar heeft de Napolitaanse maffia, de Comorra, de afval-industrie in handen en de politici in hun broekzak. Intussen wordt de hele omgeving vergiftigd met o.a. dioxine.

Biutiful Cauntri duurt een uur en 20 minuten.

Biutiful Cauntri (italian docum. about the waste-mafia) – English Subtitles from Eheu on Vimeo.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

6 Reacties op “De illegale vuilstort in Campania: Biutiful Cauntri”

 • Eheu:

  Prachtig Bou! Dank (als ik het goed begrijp lukt het niet om de video op de normale plek op de pagina te embedden?).
  Gr.
  Eheu

 • mr. drs. BOU:

  Dank je, Eheu, en nee, dat lukt niet. Ik had hem al vergroot, maar dan verdwijnt hij steeds. Vimeo werkt niet zo goed op dit blog en ik weet niet waarom. Het wordt tijd voor een nieuwe webmaster, vind je niet? 😉

 • Eheu:

  Nou ja Bou, het voordeel is dat mijn posting op Vimeo zo meer bezoekers trekt. Wat je zou kunnen doen ev is desnoods het originele formaat op de plek zetten waar je eigenlijk liever een vergroting hebt.
  Wat het laatste betreft: groene thee Bou, wordt je jong (=’nieuw’) van schijnt. Maar wat mij betreft ben je als Webmeesteres onvervangbaar.
  Ondertussen proost ik dus maar weer eens op jou en onzesgelijken, dat we nog maar lang mogen meegaan en dienen.
  “Chronia polla!” gelijk onze Griekse vrienden zeggen.
  Groeten
  Eheu

 • Eheu:

  Dank groene wolf: ten minste éen on topic reactie op al het werk dat ik heb gedaan om deze kwestie verder voor het voetlicht te slepen. Zo’n reactie is al heel wat, weet ik als ‘geïnteresseerde/zijn verantwoordelijkheid nemende burger’, van de kant van de meeste van hoi polloi, net als van die van de ‘representatieve’ auschnitt daaruit die de ‘oligarchie’ of het éstablishment’ genoemd wordt.
  GHEGHE!
  Dank dus.
  Helaas heb ik niet de tijd (‘wegens omstandigheden’, ‘werkzaamheden elders’ etc.) om me persoonlijk zelf in de link die je geeft verder te verdiepen.
  Maar ik hoop (heel bescheiden en povertjes) dat andere nijvere weldenkende geesten uit ‘de community’ (het zei met enig cynisme en daarom tegen mijn zin gezegd, maar ik heb nu eenmaal met immense schade voor mezelf ‘de logica van de ‘gewone’ wereld’ en de spreekwoordelijke ‘gewone mensen’ die zich erop voorstaan daarin te leven en er de dienst uit te maken, heel grondig leren kennen) daar op zullen in gaan.
  Wellicht komt daaruit nog materiaal te voorschijn dat ik als vertaler tegen wil en dank van heel deze krankzinnige en voor mij dodelijk saaie eigenlijk (vergeleken bij mijn ‘vorige leven’ dat door dit soort zaken op gruwelijk criminele wijze vernield is) voor anderen weer interessant kan maken.
  Ik hou mij dus aanbevolen voor alle suggesties (niet allemaal tegelijk uiteraard! doe het maar rustig aan etc…), want ik ben zeker (hoewel dood en doodziek van al die smerige ellende) nog steeds de beroerdste niet.

  Gr.

  Ach!

 • mr. drs. Bou:

  Toxic nuclear waste dumped illegally by the Mafia is blamed for surge in cancers in southern Italy

  Italian Senate investigating link between pollutants and 50 per cent rise
  Classified documents from 1997 reveal poison would kill everyone
  Nuclear sludge, brought from Germany, was dumped in landfills

  Zie voor de achtergrond ook deze artikelen op BOUblog en vooral de serie Ship Ahoy op Kleintje Muurkrant.

Laat een reactie achter