Archief
Artikelen

Hoewel ik geen econoom ben, lijkt het wel crisis. Niet alleen de euro wankelt, ook de dollar is uit zijn evenwicht. Op 2 augustus a.s. zal in de VS het plafond van de staatsschuld bereikt zijn. De regering kan het plafond verhogen (en meer geld lenen), of betalingen (uitkeringen en andere sociale voorzieningen) stop zetten. Leent men meer geld, dan gaat dat ten koste van de kredietwaardigheid en dus van de economie. De rente zal stijgen, de Republikeinen zijn tegen. Zet men de sociale voorzieningen stop, dan daalt de consumptie en ook dat gaat ten koste van de economie. Ook kan dat leiden tot sociale onlust, zoals in Griekenland. De Democraten zijn tegen. Vijf dagen voor de deadline is er nog niets besloten. Doet men niets, dan is straks het geld op! Dat kan nog spannend worden…

The Wonderful Wizard of Oz is een kinderboek uit 1900, geschreven door L. Frank Baum, dat in Amerika een grote bekendheid kreeg toen het in 1903 werd omgewerkt tot een musical. Het verhaal kreeg een extra dimensie, omdat het tevens een allegorie is voor de falende economische politiek van die tijd. De Yellow Brick Road staat voor geld dat is gebaseerd op goud en de Silver Shoes van Dorothy voor het in die tijd verboden zilvergeld.

The Secret of Oz is een documentaire uit 2009 over ons falende financiële systeem. Hij is gemaakt door dezelfde regisseur, Bill Still, die ook The Money Masters maakte. Alles wat in deze docu uit 1996 werd voorspeld over onze economie, is in 2008 inderdaad uitgekomen!

The Secret of Oz gaat uitgebreid in op de geschiedenis van het geld, welke geldsystemen er hebben bestaan en welke invloed zij hadden op de welvaart. De documentaire is daarom ook interessant voor mensen die meer willen weten over de geschiedenis van de VS. Tot slot komt Still met een oplossing voor de huidige economische crisis.

Still waarschuwt daarbij ernstig tegen de misvatting dat een goed geldsysteem gebaseerd moet zijn op goud! Ons geldsysteem leidt tot economische recessies, omdat het geld door de banken wordt gecreëerd, waarna het tegen rente wordt uitgeleend aan overheden en particulieren. Goud is een schaars goed en als het geld daaraan wordt gekoppeld, dan wordt het eveneens schaars. De huidige roep om het geld weer te koppelen aan goud werkt daarom averechts. Ook heeft het geen zin om te vechten tegen de Federal Reserve Bank, zolang banken mogen doorgaan met het scheppen van geld uit het niets, om het tegen rente uit te lenen.

De geschiedenis van het geld wordt door Still geïllustreerd met talloze citaten. De bankiers proberen al eeuwen om de hoeveelheid geld te manipuleren, om aldus de hele economie in hun eigen voordeel te beheersen. Vanaf ongeveer 1 uur en 25 minuten komt Still met oplossingen voor dit probleem. Voorbeelden van een gezond bank-systeem zijn te vinden in Noord Dakota en Zweden. Ook wordt de financiële crisis van IJsland nader bekeken. Dit laatste half uur is echt voer voor economen! Must see!

Het huidige geldsysteem, gebaseerd is op schuld en rente, is wereldwijd de oorzaak van armoede, honger en ellende! Still pleit voor een nieuwe wet, de Monetary Reform Act, die de regering het alleenrecht geeft om geld in omloop te brengen. De wet verbiedt de regering om geld te lenen (staatsschuld, staatsobligaties) en de bankiers om meer geld uit te lenen dan ze bezitten (verbod op fractional reserve banking). De overheid kan dan de hoeveelheid geld die in omloop is volledig beheersen. Omdat deze geldstroom in evenwicht blijft met de hoeveelheid goederen en diensten, kan er nooit meer een economische crisis ontstaan!

The Secret of Oz is Nederlands ondertiteld en duurt 1 uur en 52 minuten.

Binnen een week moet de regering van de VS kiezen tussen armoede en armoede. Als het huidige financiële systeem blijft bestaan, dan blijft dat de enige keuze. Zie voor het laatste commentaar van Still op de huidige economie zijn YouTube kanaal. Deze bijdrage is van 24 juli 2011:

U.S. Debt Limit duurt 10 minuten.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

8 Reacties op “Het Geheim van Oz – het falende financiële systeem”

 • mr. drs. BOU:

  Gerald Celente is ook leuk!

 • mr. drs. BOU:

  En Max Keiser is duidelijk genoeg:

 • mr. drs. BOU:

  En hier is Ron Paul:

  U.S. Government Is Bankrupt; Default Will Come through Inflation

 • mr. drs. Bou:

  Het geheim van Oz is nu Nederlands ondertiteld!

 • Brave New Bank? BRICS moot dropping dollar, IMF.
  Geupload door Russia Today op 29 maart 2012.

  http://www.youtube.com/watch?v=2vg9qvYwQHg

 • mr. drs. Bou:

  Donkerdoorn over goud op Zapruder:

  Hey mister, can we have our gold back?

  Als great-dictator/communist/socialist/bolivarist/duivel/evil-doer/Al Qaida-erelid Hugo Chavez Venozolaans goud terug wil halen uit kluizen van de Federal Reserve in de USA, is dat een weinig opmerkelijke stap van de sowieso nummer drie of twee op de hitlist van “empire”. Als daarentegen bezettingszone, NATO-vriend, export-zwaargewicht en Euro-(nog)redder Duitsland een “Ron Paul” doet en precies wil weten hoeveel Duits goud de Amerikanen nog in hun bezit hebben, is dit “wereldschokkend”. Tenminste in een wereld waarin “goud” als “serieuze belegging” zogenaamd is afgeschreven en fiat-geld en fractional-reserve-banking het spel domineren (tot het Albanese pyramide-spel uiteenspat). Kennelijk ging bij het Duitse Bundesrechnungshof langzaam een licht branden als gevolg van de niet-aflatende stroom speculaties over het al dan niet bestaan van de Amerikaanse goudreserves. Al jaren heeft “kein Schwein” meer gecontroleerd of de boeken en de kluizen kloppen. De houder, de Amerikaanse Centrale Bank Federal Reserve, verzet zich met hand en tand tegen een audit. Daar bovenop duiken de laatste tijd steeds meer “wolfraam” goudstaven op, professioneel vervalste exemplaren die nauwlijks van echt te onderscheiden zijn.

  Misschien moet er een aparte categorie komen onder Grondstoffen: GOUD.
  Goede voornemens… morgen meer.

 • yvonne:

  Deze had ik nog bij mijn favorieten: http://corruptekamer.nl/slavernij.htm

  Groet Yvonne

 • mr. drs. Bou:

  How Iceland Overthrew The Banks

  Video

  “Why do we consider banks to be like holy churches?” is the rhetorical question that Iceland’s President Olafur Ragnar Grimson asks (and answers) in this truly epic three minutes of truthiness from the farce that is the World Economic Forum in Davos. Amid a week of back-slapping and self-congratulatory party-outdoing, as John Aziz notes, the Icelandic President explains why his nation is growing strongly, why unemployment is negligible, and how they moved from the world’s poster-child for banking crisis 5 years ago to a thriving nation once again. Simply put, he says, “we didn’t follow the prevailing orthodoxies of the last 30 years in the Western world.” There are lessons here for everyone – as Grimson explains the process of creative destruction that remains much needed in Western economies – though we suspect his holographic pass for next year’s Swiss fun will be reneged…

  Olafur Ragnar Grimsson Iceland president ‘Let banks go bankrupt’

  Court: Iceland Doesn’t Need to Repay UK and Dutch Depositors

  By Agence France-Presse

  January 29, 2013 — Iceland was entitled to refuse to pay immediate deposit guarantees to savers with failed online bank Icesave in Britain and the Netherlands, a European court said Monday.

  The ruling is the latest twist in a bitter dispute which has clouded negotiations on Iceland’s ambitions to become a member of the European Union.

Laat een reactie achter