Archieven

Otpor en de Arabische Lente: made in the USA

Bovenstaand logo is van Otpor, het woord betekent Verzet! Otpor begon als een beweging in Servië die zich met geweldloze acties verzette tegen het regime van Slobodan Milošević. In oktober 2000 lukte het hen om Milošević ten val te brengen. Sindsdien heeft deze organisatie in allerlei andere landen mensen getraind in geweldloos verzet tegen hun heersers. Zij noemen zich nu CANVAS (Centre for Applied Nonviolent Action and Strategies). De “spontane” volksopstanden blijken goed georganiseerd en de basis van deze “democratische” beweging ligt niet in Servië, maar in de VS.

Democratie als export-product, made in the USA! De ideologische basis van de Otpor-beweging is te vinden in een boek van de Amerikaan Gene Sharp, oprichter van het Albert Einstein Institution: From Dictatorship to Democracy (pdf). Men kan het boek ook hier bestellen. Daarnaast baseert de beweging zich op de documentaire A Force More Powerful. Deze docu over geweldloos verzet is op zichzelf de moeite waard. Er lijkt ook niets mis met geweldloos verzet tegen onderdrukkende regimes, maar als dat verzet (ook financieel!) wordt gesteund door de VS, dan wordt het wel een beetje griezelig… In Tunesië en Egypte lijkt de vreedzame democratische omwenteling geslaagd, maar in Libië wilde het niet zo lukken. Was kolonel Gaddafi soms te goed voor zijn volk?

In Libië greep de NATO in, bepaald geen democratische organisatie! CANVAS/Otpor is eveneens actief in Venezuela en Iran. Dat de Arabische Lente werd voorbereid door Otpor, wordt openlijk toegegeven, maar de banden van Otpor met de VS en de CIA worden verzwegen. Een Engelstalig artikel over het ontstaan en de activiteiten van de CANVAS-organisatie
staat hier. Otpor heeft reeds in een aantal landen met succes een “vreedzame democratische revolutie” georganiseerd, maar in Birma kwam die revolutie niet van de grond. Staat Birma soms niet op de lijst van landen waarin de VS graag een ander regime wil zien?

De volgende Oostenrijkse tv-documentaire maakt duidelijk dat de “spontane” democratische revoluties die de afgelopen 10 jaar in allerlei landen op de wereld plaatsvonden, in werkelijkheid vanuit de VS georganiseerde opstanden (en zachte staatsgrepen) zijn. Weliswaar hebben ze een democratisch bewind tot doel, maar dan wel een bewind dat de Westerse commerciële belangen dient.

Vertaald door Eheu.
Ondertiteling: Observer 1964

De revolutie-professionals is Nederlands ondertiteld en duurt 30 minuten.

De revolutie-professionals from Observer1964 on Vimeo.

Zie ook deze Zaplog over Libië.

Update 21 juli 2011

In de reacties van Censuur werd verwezen naar 2 video’s die meer licht werpen op deze “spontane” democratische volksopstanden. Dank zij Otpor werd Milosevic verdreven, waarna hij werd gezelfmoord in Den Haag. Zie ook het boek Het Joegoslavië Tribunaal van Robin de Ruiter. In Servië lijdt de bevolking nu armoede!

De eerste video gaat over de OTPOR achtergrond van de “spontane” opstand in Egypte van begin dit jaar:

Midden-Oosten analist en onderzoeksjournalist Maidhc Ó Cathail onthult Israëls partizanen, ingebed in de Amerikaanse overheids-en semi-overheidsinstellingen, die achter de schermen betrokken zijn bij het stimuleren van “democratische” hervormingen in het Midden-Oosten.

Exposing Democracy Promotion in the Middle East duurt 26 minuten.

De tweede video is een fragment uit een NOVA-uitzending van mei 2005: Oost Europa op weg naar de Democratie.

Zie voor meer informatie: Zaplog.

Samen geven deze video’s een redelijk goed beeld van de manier waarop men vanuit de VS revoluties organiseert. “Spontaan” en “vreedzaam”, maar allerminst vrij en democratisch!

18 Reacties

 1. Eheu

  Inderdaad jammer, Bou.
  Goed artikel. Bedankt!
  Gr.
  Eheu

  Antwoord
 2. Eheu

  http://www.foreignpolicy.com/articles/2011/02/16/revolution_u?page=full
  Heb net dit artikel waar je naar verwijst gelezen, beste Bou.
  Is een goed artikel. Ik bedoel: het verzwijgt tenminste niet een aantal essentiéle waarheden.
  De dilemma’s zijn werkelijk vreselijk.
  Ik denk aan 1 ervan (omdat ik het van dichtbij heb meegemaakt): Alles wat ‘goed’ is (en ik denk i.d.d. dat er zoiets is als een minimale definitie die ‘universeel’ is van wat ‘goed’ is, laten we zeggen die van ‘leven’) is allicht het machtigst waar het door de machtigste lui wordt nagestreefd en uitgevoerd.
  Het probleem is alleen: machtige lui ZIJN NOOIT ALLEEN, Ik bedoel: ze hebben altijd vijanden die er tenslotte alleen maar op uit zijn zijn hun plaats in te nemen, en tenslotte om alle ‘concurrenten’ en andere ‘vijanden’ uit te roeien. Iedereen die macht heeft móet daar rekening mee houden, hoe’n goed mens hij ook mag zijn. Doe je dat niet, dan kun je het wel schudden.
  Aan de andere kant: mensen zónder veel macht ( in de zin van ‘efficiency’ wat hun invloed op ánderen betreft wat zijn/haar eigen persoon en diens acties/gedachten etc aangaat) kunnen het makkelijkst geneutraliseerd worden, óf ev veranderen in machtige lui, die dan weer dezelfde gevaren lopen en beperkingen krijgen w.b. hun ‘goedheid’ als de traditioneel machtigen.
  Kortom: wat mij het belangrijkste lijkt in heel deze geschiedenis, is dat mensen leren ‘hoe macht werkt’ dwz voorál ook ‘hoe macht corrumpeert’ of ‘hoe geváárlijk ze is’ en ‘hoe makkelijk ze uitgebuit kan worden door anderen’ ,…
  …eigenlijk bedoel ik dus voorál te waarschuwen voor welke middelen (vaak totáal onvermoed) daarin een rol kunnen spelen…
  En hoe je dankzij die kennis de macht over jezelf en je ‘identiteit’ kunt behouden en ev versterken en DELEN DWZ (!) vermeerderen mét anderen.
  Laat iedereen dus maar zo goed mogelijk nadenken en zo bescheiden mogelijk handelen (voorál voordat hij/zij denkt ‘beslissend’ te moeten ‘optreden’ etc.)
  Wetende dat ‘denken’ dus iets is dat iedereen doet, maar wat slechts weinigen kúnnen, en dat er van die weinigen ook nog maar heel weinig zijn die dat OOK vóór ‘U’ kunnen.
  Ondertussen ben ik niet alleen eenzaam, maar ook heel erg alléén.
  Ik denk aan Aung San Suu Kiy -indachtig de waanzinnig criminele ‘filosofie’ van onze ‘protestanten’ – ‘dat je eigen ellende altijd verwaarloosbaar is tav de nog veel grotere ellende van anderen’ (echt de allerboosaardigste ‘gedachte’ die OOIT door ‘mensen’ geconcipieerd (GHEGHE) is.
  En ZIE: VOORWAAR: ik wordt nog een beetje blij (‘t is droevig, want weet je waarom? -Omdat ik een geweldige ‘morele’ woedeaanval bespeur door louter alleen al die gedachte van mij te formuleren, bij die ‘protestanten’, -heb dat al zó vaak meegemaakt, en hoewel ik weet dat die ‘aanvallen’ werkelijk levensgevaarlijk voor heel veel mensen kunnen zijn, heb ik er elke keer weer, ondánks alles, écht ‘vreselijk’ plezier in).

  Groeten
  Eheu

  Antwoord
 3. mr. drs. BOU

  Beste Eheu,

  Bij nader inzien is het niet zo erg dat er dubbel werk is verricht. Als de ene docu opeens verdwijnt, blijft de andere nog over. Ze hebben geprobeerd om deze docu snel van het internet te verwijderen, maar het resultaat is averechts! 😉

  Verder zag ik dat Anarchiel hem op de voorpagina heeft geplaatst!

  Vrijdagavond, Filmavond, een Docu

  Voor op de vrijdag avond. De revolutie-professionals

  Een ‘must see’ docu vertaald door Eheu en van ondertiteling voorzien door Observer 1964. Deze docu is door de heren op 25 juni in de stortplaat gezet en gespot door onze verslaggever om hem vanavond op de homepagina aan te bieden…

  http://anarchiel.com/display/vrijdagavond_filmavond

  Dank je wel, Anarchiel! 🙂

  Antwoord
 4. Eheu

  Is zo Bou. En gelukkig hebben mensen als JDTV en Observer inmiddels al lang begrepen dat je dit soort videos’s (vooral ook de ondertitelde versie ervan) meteen op je harddisk of een usb stick moet opslaan.

  Even off-topic: ik heb inmiddels die docu van canal + waar kleintje muurkrant het onlangs over had over ‘kunst-smokkelaars’ (‘trafic d’art getiteld) via een Franse site op het Net kunnen downloaden (op een vreselijk omslachtige manier trouwens), alleen krijg ik hem tot nu toe niet afgespeeld.
  Ik wacht op de nodige informatica-technische info om dat wel voor mekaar te krijgen, en dan ga ik hem zeker vertalen, en vast zelfs (hoewel ik tegen zo’n karwei dat mij niet ligt opzie) op vimeo of zo uploaden.
  Hopelijk wil Observer ook meewerken aan het ondertitel van díe onthullende docu.

  Groeten
  Eheu

  Antwoord
 5. censuur

  Midden-Oosten analist en onderzoeksjournalist Maidhc Ó Cathail onthult Israëls partizanen, ingebed in de Amerikaanse overheids-en semi-overheidsinstellingen, die achter de schermen betrokken zijn bij het stimuleren van “democratische” hervormingen in het Midden-Oosten. …

  Antwoord
 6. Eheu

  Beste censuur, dat is een interessante video! Kijk naar dat soort dingen ben ik op zoek. En nog wel in meer dan twee talen, dat is het soort werk waar ik graag aan bij wil dragen. Zeg nou zelf, het is toch werkelijk bijna ongelooflijk wat daarin allemaal aan het licht komt. Iig heel belangrijk lijkt me voor iedereen die in democratie geloofd, om daar rekening mee te houden.
  Dank dus.
  Gr.
  Eheu

  Antwoord
  • Eheu

   Ter verduidelijking van mijn vorige bericht: deze video waar censuur naar linkt maakt dus m.i. precies duidelijk wat ik al bijna drie jaar wanhopig probeer over te brengen, nml. dat het heel belangrijk is om via vertalingen info van verschillende ‘kanalen’ uit verschl. landen te verspreiden en uitwisselen, omdat het ‘monopolie’ van het Engels of die van een nationale taal qua infovoorziening noodzakelijk gebrekkige inlichtingen oplevert, net zoals dat in de MSM media het geval is feitelijk (alleen daar bewust voor een groot deel zo geprogrammeerd). Willen alternatieve media dus echt efficient van het Net als communicatie middel voor hun échte nieuws gebruik maken, is het van essentieel belang om die info in zo veel mogelijk talen beschikbaar te stellen, anders zit je in feite met het zelfde probleem dat de MSM oplevert. Het is lastig om dat te beseffen als je niet meertalig bent. Maar zo’n video als deze toont dat goed aan. Dat vind ik een positief teken, dat dat punt m.o.m begrepen wordt blijkbaar.
   Gr.
   Eheu

   Antwoord
 7. censuur

  Graag gedaan Eheu,
  Mijn dank gaat uit naar jou. 🙂 Je vertaalde docu uit Oostenrijk spoorde me aan om de bevestiging (van mijn vermoedens) die je docu gaf verder te onder zoeken. Bovenstaande docu was daar mede het resultaat van. Het boek van Gene Sharp was een andere “vondst”. Iets waar toch nog enige onduidelijkheid over bleef was de financiële kant. Mijn vermoedens kreeg ik niet makkelijk bevestigd. Dat het “verkapt” buitenlands beleid is van de VS en EU dat kon bijna niet missen, maar helder… nee dat niet. En dat is natuurlijk ook de kunst van het vak, niet? Maar een docu van Nova uit 2005 gaf me dat beeld wel bevestigd. Dus ook deze deel ik graag met je. http://www.novatv.nl/page/detail/uitzendingen/3438/Oost-Europa+op+weg+naar+democratie#
  Youtube en Vimeo kan ik prima rippen voor op mijn harde schijf, maar Nova helaas niet. Dus als er iemand is die… Please Share…
  Succes verder,
  26

  Antwoord
 8. censuur

  Goed gedaan Inanna. 😉

  Antwoord
 9. Eheu

  Dank je wel, censuur.
  Mooi, Bou. Ik ga het eens bekijken.
  Gr.
  Eheu

  Antwoord
 10. Japie

  @ Censuur

  Voor downloaden van TV-uitzendingen, doe even een search op:
  “gemistdownloader”

  Werkt zowel op NL 1,2,3 als de commerciële zenders.

  Antwoord
 11. censuur

  Dank je wel Japie, Op zaplog wees iemand me daar ook op, dus ben al aan het downloaden… Maar er staat zo veel leuk spul tussen… Dat gaat wel even duren…
  Nogmaals dank.

  Antwoord
 12. censuur

  @ Eheu
  http://www.multiupload.com/UHJJPFXOVJ
  Hier is de hele uitzending van Nova te vinden. Maar er staat ook een stuk bij over Hirshi Ali. Ben jij in staat dat van elkaar te scheiden? Immers gaat het mij om het Otpor gedeelte…

  Ik hoor graag van je en succes als je het kunt.

  Antwoord
 13. Max

  Oorlogen beginnen niet met bommen, maar met (media)leugens!Zoals in elke oorlog is het eerste slachtoffer de vrije pers, met overheidspropaganda vermomd als nieuwsfeiten. Alle oorlogen, ook de toekomstige, maken deel uit van een wereldwijd strategisch plan. De economische wetmatigheden eisen dat de multinationale ondernemingen zich de rijkdommen van de strategische regios kunnen toe-eigenen, en daar hebben ze de Navo voor.Na de val van het socialisme in Oost-Europa hebben de Verenigde Staten een hele reeks militaire en economische akkoorden afgesloten en organisaties opgericht met het oog op de controle van Centraal-Europa.Volgens Slobodan Homen/deze verrader is ook nu in de regering / van OTPOR, hadden ze veel financiële hulp van westerse NGO’s, en ook van een paar westerse Gouvernementele organisaties. In juni 2000 ontmoette Homen Madeleine Albright. Deze zei : We willen Milosevic van de macht , uit Servië weg en in Den Haag. Albright wilde Milosevic weg en OTPOR was bereid,voor de dollars en de macht,om tegen het Servië op te staan. ‘Otpor’ had zijn zaakjes logistiek en organisatorisch erg goed voor elkaar.De (studenten of Servische afval) organisatie ‘Otpor’ (wat ‘verzet’ betekent) werd op 10 oktober 1998 in Servië opgericht door Srđa Popović/CIA/ en bracht de regering van Slobodan Milošević ten val.De studenten of Servische afval zaten duidelijk niet om een paar centen verlegen!Aan de basis van deze ‘pressiegroep’ liggen de ideeën van de Amerikaanse politicoloog (en zichzelf lange tijd ‘pacifist’ noemende) Gene Sharp. In 1973 schreef hij ‘The Politics of Nonviolent Action’ dat de basis vormde voor het in 1993 door ‘The Albert Einstein Institution’ uitgebrachte revolutie-Bijbel ‘From Dictatorship to Democracy’. Daarin werd in 198 stappen beschreven welk strategische zetten gedaan moesten worden om te komen tot een geslaagde ‘geweldloze’ revolutie. Zeker niet voor het eerst in dit verhaal en deze context komen we bij ‘The Albert Einstein Institution’ (door Sharp in 1983 als ideële organisatie opgericht) de naam Georg Soros tegen die samen met de National Endowment for Democracy (NED) als de grote financiers achter de schermen optrad. Dát moet bij kritische lezers op zijn minst al wat wenkbrauwen doen optrekken.De denktank/NGO ‘International Center on Nonviolent Conflict’ werd één van de pleitbezorgers van de revolutie-Bijbel van Sharp die in meer dan 24-talen vertaald en herdrukt is. De daarin beschreven methoden zijn voor een groot deel afkomstig uit het in 1985 door Sharp gepubliceerde ‘National Security Through Civilian-based Defense’ en aangevuld met in praktijk getoetst en bewezen methodes bij de succesvolle afsplitsing in 1991 van de Baltische staten (Estland, Letland en Litouwen) van de toenmalige Sovjet Unie. Met deze kennis als basis werden groepen als ‘Otpor’ opgezet, pressiegroepen die geheel naar de voorbeelden uit de vorige eeuw revoluties opzetten en exporteren, alleen voor het oog (en in de praktijk ogenschijnlijk minder bloedige) ‘geweldloze revolutie’.De in de revolutie ervaren ‘Otpor’ studenten verleenden actieve ondersteuning bij de‘Rozen Revolutie’ in Georgië in 2003 en de ‘Oranje Revolutie’ in de Oekraïne in 2004.‘Kmara!’ (wat ‘Genoeg!’ betekende), was een in april 2003 opgerichte beweging die actie voerde tegen de regering van Eduard Schewardnadse en een sleutelrol speelde in de ‘Rozen Revolutie’. ‘Pora!’ (dat ‘Het is tijd!’ betekent) speelde in 2004 haar bepalende rol in de Oekraïne waardoor Viktor Joesjtsjenko aan de macht kwam,‘Zubr’ (wat ‘Bison’ betekent) dat in 2001 werd opgericht en met behalve in Wit Rusland ook een ‘onderafdeling’ in Polen probeerde in 2006 in Wit Rusland een ‘Jeans-Revolutie’ te ontketenen. De lijst van dit soort ‘spontaan’ CIA opgerichte burger protestgroepen is moeiteloos aan te vullen. Het laatst genoemde ‘Kifaya’ stond aan de basis van de ‘6 april beweging’ in Egypte die in 2011 president Hosni Mubarak ten val bracht.Wat al deze bewegingen als ‘Otpor’, ‘Kmara!’, ‘Pora!’, etc., etc., met elkaar gemeen hebben is dat ze zonder uitzondering met miljoenen dollars gesteund werden en worden door o.a. het National Democratic Institute (NDI) uit Washington onder voorzitterschap van Madeleine Albright, het National Endowment for Democracy(NED) uit Washington, het Republican Institute (IRI) uit Washington, het in Washington gevestigde ‘Freedom House’ (dat voor ca. tweederde gefinancierd wordt door de Amerikaanse Overheid en éénderde door particuliere(n) instellingen, onder andere door de Open Society Institute van George Soros.), het Open Society Institute International Renaissance Foundation uit Washington van Georg Soros, hetCommittee on the Present Danger (CPD), het United States Agency for International Development (USAID), etc, etc. stuk voor stuk NGO’s die zich op een heel Orwelliaanse wijze intensief bemoeien met de politiek van soevereine staten. Wat al deze NGO’s (non-gouvernementele organisaties) met elkaar gemeen hebben is dat de burgers in de overtuiging zijn dat zij de regie voeren van deze ‘pressiegroepen’. Dit wordt onder andere bereikt door de geraffineerde methodes die gebruikt worden zoals door nadrukkelijk geweldloos protesteren waardoor de burgers sneller overtuigd en overgehaald worden om zich te groeperen. Elke vorm van (politieke) samenwerking met de zittende macht(hebbers) wordt van de hand gewezen, in plaats daarvan wordt alles in het werk gesteld om van buitenaf een economische blokkade te bewerkstelligen, die van binnenuit ondersteund wordt door stakingsacties. Om uit de zelf gecreëerde chaos te komen wordt door de ‘bevrijdingsbewegingen’ die hun basis hebben in de pressiegroepen om ‘geweldloze’ ondersteuning gevraagd van buitenaf. Het internet en ‘social media’ als Twitter, faceboek, Flikr, YouTube, etc. spelen in de onderlinge communicatie een belangrijke rol.Van deze machtswellustigen in schaapskleren zullen ‘we’ in de nabije toekomst ongetwijfeld meer horen: In 2002 hebben de vooraanstaande Otporactivisten Ivan Marovic, Srdja Popovic het Centre for Applied Nonviolent Action and Strategies(CANVAS) opgericht. Een ‘onafhankelijke NGO’ die trainingen en workshops geeft aan belangstellende activisten wereldwijd, waaronder Egypte, West Sahara, West Papua, Eritrea, Wit Rusland, Azerbeidzjan, Tonga, Birma en Zimbabwe.De CIA organisatie OTPOR ziet 10 jaar in de Servische regering met Democratische Partij[!?] van Zoran Djindjic met marionet Boris Tadic.Dankzij hen,vandaag is Servië geplunderd staat en een erg arm land.Voor de oorlog was Servie economisch sterker dan Griekenland. Een deel van Joegoslavië is nu bezet door Navo-troepen. Zoran Djindjic:Tijdens zijn jonge studentenjaren was Djindjic aangetrokken tot linkse ideeën. Hij flirtte een tijd met het anarchisme en bleef actief binnen dissidente kringen. Toen de Titoïstische bureaucratie haar macht begon te verliezen en het eenpartijsysteem in elkaar klapte, werd hij in 1989 een van de stichters van de eerste oppositiepartijen in Joegoslavië (de Democratische Partij). Djindjic ruilde zijn vroegere extreem-linkse sympathieën probleemloos in voor het nieuwe yuppie-type van een liberale bourgeois politicus, zo typisch voor vele van de vroegere ‘radicale’ jaren zestigers. Hij was het Servische equivalent van Tony Blair of Joschka Fischer.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën