Archief
Artikelen

Terwijl Japan worstelt met de kernramp in Fukushima, wil men in Borssele een tweede kerncentrale bouwen. Wie het daar niet mee eens is, kan hier de petitie tekenen. Wie het er wel mee eens is, zou nog eens goed moeten nadenken. De kosten van een ongeluk zijn immers vele malen hoger dan de opbrengst van een kerncentrale. Deze kosten worden afgewenteld op de gemeenschap, daarom calculeert men ze niet in. Maar in Japan zit men nu met de gevolgen!

Fukushima wordt een wereldramp. Luister even naar deze tirade van een Fransman die woont in Japan (Engels ondertiteld). In Duitsland en Italië heeft de politiek nu gekozen voor sluiting van de kerncentrales, maar intussen gebeurt er in Borssele wat deze Fransman voorspelt: men gaat kerncentrales bouwen in de omringende landen, om de stroom naar Duitsland te exporteren. Besef wel dat een Duitse energiemaatschappij investeert in Borssele II. Als er een ongeluk gebeurt, dan is de schade voor ons! De kans is groot, dat de ware omvang van de ramp wordt verzwegen, zoals in Fukushima en op dit moment ook in Nebraska!

Michio Kaku On Nuclear Crisis_They Lied to Us About Fukushima duurt 6 minuten.

Fort Calhoun nuclear plant new Fukushima? duurt 7 minuten.

A is for Atom is een documentaire uit 1992 van Adam Curtis. In de jaren na de ramp van Chernobyl in 1986 was de publieke opinie tegen kern-energie. Curtis doet dan ook vrijwel geen moeite om het publiek te overtuigen van de gevaren. Die waren immers bekend. De vraag die Curtis zich stelt, is hoe het ooit zo ver kon komen. Welke belangen waren er gemoeid bij de bouw van de gigantische kerncentrales? Dan blijkt dat naast het chronische optimisme en het mateloze vertrouwen in de wetenschap dat na WO II heerste, er ook grote financiële belangen gemoeid waren met de bouw van kerncentrales. Investeerders hadden er hun geld in gestopt, daarom konden de technologen geen pas op de plaats maken en zeker geen stap terug doen!

Adam Curtis: A is for Atom (1992) duurt 45 minuten.

Wie zich niet kan herinneren wat er in april 1986 in Chernobyl gebeurde, kan kijken naar de volgende documentaire uit 2006: The Battle of Chernobyl. Een reeks van menselijke fouten leidde tot een ramp waarin een hele stad onbewoonbaar werd. Deze docu bevat originele beelden en ander historisch materiaal, waaronder interviews met de betrokkenen. Wat nu in Fukushima gebeurt, is waarschijnlijk nog veel erger dan Chernobyl.

The Battle of Chernobyl duurt een uur en 33 minuten.

De situatie in Chernobyl nog altijd niet opgelost. Men heeft onder de kerncentrale een betonnen vloer gestort en de hele kapotte kerncentrale ingepakt in een sarcofaag die 30 jaar zou meegaan. Deze oplossing is echter slechts tijdelijk en er is ook een grote hoeveelheid nucleaire brandstof verdwenen. Kerngeleerden zoeken met gevaar voor eigen leven naar deze verdwenen brandstof en naar een definitieve oplossing! Voor een nieuwe sarcofaag heeft de Oekraïne echter geen geld.

Inside Chernobyl’s Sarcophagus duurt 46 minuten.

Toegift: Nuclear Regulatory Commission Colluded with Industry to Weaken Safety Standards, Democracy Now.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

13 Reacties op “A is voor Atoom, B is voor Borssele, C is voor Chernobyl”

 • Sartorius:

  Stoppen met die zooi het is een misdaad tegen de mensheid.

 • In Fukushima ging alles mis wat er mis kon gaan: een slecht ontwerp, een aardbeving en daarna nog een tsunami. Die kans is in Nederland nul.

 • mr. drs. BOU:

  Beste Verrekijker,

  Ook ik acht de kans op een aardbeving en een tsunami op Walcheren gering, maar Borssele I is eigenlijk al verouderd en zou moeten worden gesloten. Dat doen ze niet!

  De kans op een ongeluk met een kerncentrale werd berekend op eens in de 1000 jaar, maar we hebben nu, na 50 jaar, al twee ernstige rampen meegemaakt, plus een aantal bijna-rampen waarbij radioactiviteit vrijkwam. Met het kernafval weet niemand zich nog raad!

  Als men hetzelfde geld zou investeren in milieuvriendelijke alternatieven, zoals zonnepanelen en waterkrachtcentrales (gebruik makend van eb en vloed – denk aan de Neeltje Jans stormvloedkering), dan zouden we niet bang hoeven te zijn voor een kernramp.

 • mr. drs. BOU:

  Op Kleintje Muurkrant staat ook een mooie:
  http://www.stelling.nl/kleintje/actueel/GGLM1309091906.html

  Zeeuwse meisje

  zondag 26 juni 2011
  Alhoewel niets veiliger is als kernenergie en we er uiteraard niet buiten kunnen zijn er soms hier en daar wel eens enkele tekortkomingen. Kernenergie is zo veilig dat atoomcentrales alleen verzekerd kunnen worden door de staat (dus gewoon door mensen) en niet door verzekeraars. Anders zijn de premies zo hoog, dat die atoomstroom te duur wordt.
  In die permanente strijd om meer euro’s voor aandeelhouders en management moet er hier en daar gesneden worden in techniek en veiligheid. Als er dan een “ongelukje” gebeurt dan is er niks aan de hand, totdat blijkt dat er wel iets aan de hand was. Neem nou Fukushima, nee niet nu maar anno 1997. Ongelukje in reactor nummer 3. Het herstellen van dat ongelukje bleek erg gevaarlijk voor de werkers. Zo gevaarlijk dat zelfs in Japan (met corporaties en overheid op één buik) dat niet te doen was. Toen kwam de Zeeuws meisje oplossing, geen cent teveel: dan huren we toch gewoon goedkope buitenlandse krachten in, contractarbeiders. En zo geschiedde. Amerikaanse en Saoedische lassers werden ingevlogen, deden hun klus en verdwenen weer uit het zicht. Zij ondergingen de jaarlijks toegestane dosis (20 tot 25 millisieverts) in enkele dagen.
  Tokyo Electric was (en is) de eigenaar van die centrale. En hoe zeer die “veiligheidscultuur” na 1997 is blijven hangen blijkt wel uit het feit dat van de meer dan 3600 mensen die sinds maart werken aan het beheersen en opruimen van de nucleaire troep er 36 onbekend zijn, want Tokyo Electric noteerde geen namen van werkers, alleen de heer A of de heer B. Nooit meer terug te vinden en dus in de toekomst geen relatie met de kernramp.

  Dank je wel, Kleintje!

 • mr. drs. BOU:

  Lees ook even deze Zaplog:
  http://zaplog.nl/zaplog/article/frankrijk_investeert_miljard_euro_in_kernenergie

  En barst vooral niet uit je vel, want daar is het nu te warm voor! BOE BOOS!!! BORSSELE = HEET!

  Duitsland gaat het zonder kerncentrales doen, maar ze investeren wel in Borssele II. Mocht BOU opeens zijn verdwenen, dan was het BOEM = WEG!

  En dat terwijl ik buiten de evacuatiezone van 5 kilometer woon…

 • mr. drs. BOU:

  “All Was Fine! All Is Fine! Nobody’s Freaking Out Here!” Maddow Covers Nebraska Nuclear Power Plant

 • mr. drs. BOU:

  En nu weer een brand in Los Alamos, rond een opslagplaats voor kernafval.

  http://www.stelling.nl/kleintje/actueel/UMWZ1309417528.html

  Atomeloos

  donderdag 30 juni 2011
  Kregen wij al een paar keer de bevers van duinbranden op rookafstand van Petten, in Los Alamos is dat momenteel nog wel een graadje erger. De sluitspieren van de op veilige afstand gebrachte inwoners van die stad staan voortdurend op spanning als gevolg van een bosbrand die niet alleen hun have en goed dreigt te verpulveren, maar ook een opslagplaats voor nucleair afval. Hoort bij een drie dagen geleden gesloten kerncentrale, die daar jaren na het succesvol in elkaar broddelen van de eerste atoombom verrees als een veilige energiebron. De verf van de voordeur begint al te bladderen. Zo dicht zijn de vlammen de opslagplaats al genaderd. En inmiddels bromt er met de regelmaat van een Verhagentwitter een vliegtuigje boven de compound om te kijken of er al een sievertje extra te meten valt. Gevaar voor de volksgezondheid? Is Bibi Wilders een allochtoon?
  In Nebraska zijn ze ook erg blij. Meldden wij op 17 juni nog, dat de gelijknamige rivier zijn bedding tijdelijk had verlegd naar de vloer van een kerncentrale, volgens nieuwe rampberichten kunnen ze nu ook in een tweede kerncentrale hun voeten niet droog houden. Gevaar voor de volksgezondheid? Is de Paus een ouwe Hitlerjungen?
  En wij? Wij krijgen er een reactorretje bij. Zo Maximus het wil. En dat wil ie. Laten wij samen bidden.

  Dank je wel, Kleintje Muurkrant! En bid in de Naam van de Moeder en de Dochter, want de Naam van de Vader gaat over erfrecht = héél veel geld!

 • mr. drs. BOU:

  CNN: Could Nebraska Residents Escape A Radioactive Leak?

  Radioactive Isotopes Found In Children Outside Evacuation Zone In Japan

 • mr. drs. BOU:

  Zonnewind is terug: http://www.zonnewind.be/

  Op 26 juni schreven zij een artikel over kernenergie:
  De Dag dat de Aarde stil stond:
  Wijsheid vs. Intelligentie

  26 juni 2011
  Door Rand Clifford

  “Albert Einstein was een man met een grote zin voor de realiteit. Niet lang nadat de VS de kracht van het atoom op de wereld loslieten waarschuwde de wetenschapper dat de wereld maar twee keuzes had: stoppen met het gebruiken van willekeurig welke vorm van atoomenergie of uitsterven.

  Van alle nagels aan de doodskist van de mensheid lijkt Fukushima de meeste potentie te hebben om de kist definitief dicht te spijkeren. De uitgebreide en zeer verregaande onderdrukking van betrouwbare informatie door de overheden en hun staatsmedia over de megaramp in Japan lijken die indruk te bevestigen.”

  http://zonnewind.be/industrie/kernenergie/fukushima-kernenergie-dodelijk.shtml

 • mr. drs. BOU:

  French nuclear power plant explosion heightens safety fears

  Blast at EDF’s Tricastin power station in Drôme comes days after nuclear authorities found 32 safety concerns at plant

  http://www.guardian.co.uk/world/2011/jul/04/french-nuclear-power-plant-explosion-safety-fears

 • mr. drs. BOU:

  We gaan nog even naar Fukushima, want langs de Westerschelde staan er binnenkort ook vier:

  Ex Japanese Nuclear Regulator Blames Radioactive Animal Feed on “Black Rain” from Fairewinds Associates on Vimeo.

  Zie voor meer over Fukushima deze website:
  http://www.fairewinds.com/updates

 • mr. drs. BOU:

  Nog even iets over de winning van uranium voor de kerncentrales:

  Nuclear Wastelands: Uranium boom legacy poisoning Navajo Nation

  In the late 1940s and early 1950s when the uranium boom was in full swing in the U.S., numerous mines mushroomed in parts of Arizona. But when demand dried up the facilities were abandoned, leaving an environmental hazard in their wake. And as RT’s Marina Portnaya reports, radiation poisoning now threatens the area’s few remaining indigenous people.

Laat een reactie achter