Archieven

Plastic soep in de Stille Oceaan

In de Stille Oceaan, tussen de Verenigde Staten en Japan, zijn twee gebieden waar de stroming rond draait, rond twee hogedrukgebieden die de zeespiegel iets naar beneden drukken. Vanwege de ongunstige wind en stroming liggen deze gebieden buiten de normale vaarroute, maar toen de zeezeiler Charles Moore in 1997 een afwijkende route van Hawaï naar Los Angeles nam, kwam hij terecht in een zee van afval.

Vlak onder de waterspiegel dreven visnetten, voetballen, teenslippers, flessen, zakjes en andere rommel. Deze draaikolken van afval zijn elk ongeveer zo groot als de Verenigde Staten. Moore schatte dat er ongeveer 100 miljoen ton plastic afval rond drijft. Dit valt langzaam uiteen in hapklare brokjes voor de vissen, die deze flintertjes aanzien voor plankton of krill. Helaas is plastic niet alleen onverteerbaar, maar ook giftig. Wie in de toekomst nog een visje wil verschalken, eet een hap vol giftige chemische koolstofketens.

In maart 2008 stond hierover al eens iets op BOUblog, in een artikel over koolstofchemie. Plastic wordt gemaakt van aardolie, maar de kunstmatige koolstofketens worden in de natuur niet afgebroken. Plastic verbrokkelt slechts. Vogels en vissen die deze brokjes plastic aanzien voor voedsel, sterven met hun maag vol onverteerbare, giftige troep. Of ze dienen als voedsel voor grotere diersoorten, die daardoor langzaam maar zeker vergiftigd worden.

Begin 2008 werd algemeen bekend dat er in de Stille Oceaan twee gigantische “eilanden” van plastic dreven. Sindsdien houden wetenschappers deze plastic soep in de gaten, maar ze weten er geen remedie tegen. Het kan 1000 jaar duren voor het plastic op een natuurlijke wijze is verteerd. En er komt helaas nog steeds plastic bij, dat door de chemische industrie wordt geproduceerd.

In 2005 ging het onderzoeksschip de Alguita naar het meest oostelijke van deze twee zwaar vervuilde gebieden. De volgende video’s laten zien wat men daar aantrof.

Alphabet Soup duurt 7 plus 6 minuten.

Synthetic Sea is daarop het vervolg en duurt 10 minuten.

In de volgende video beschrijft kapitein Charles Moore het onderzoek dat hij namens de Stichting Algalita gedurende de afgelopen 12 jaar heeft geleid. Daaruit blijkt dat de synthetische stoffen in de voedselketen worden opgenomen en dat zij daardoor ook de grotere vissen, de walvisachtigen en de mensen bedreigen.

Synthetic Sea ….. NEW version for 2010 duurt 10 minuten.

10 Reacties

 1. Eheu

  ON TOPIC:
  http://zaplog.nl/zaplog/article/wraak_van_de_aarde
  Dank je wel Haras voor dit mooie gedicht (geciteerd of niet).
  En ‘Zwart”: wat is droeviger: de waarheid van deze tekst niet inzien,óf toelaten dat zij met de technologische middelen van vandaag en met behulp van de middelen om die methoden toe te dekken, en met de hulp van de ‘ideologie’ die in deze tekst bezongen wordt, bewaarheid wordt?!
  Ik weet dat dit gedicht niet helemaal waar is, maar JIJ weet dat er ‘mensen’ zijn die het wel helemaal waar kunnen máken. En hoeveel mensen er zijn er niet of tenslotte die daar ‘genoegen ‘ mee nemen?
  De vraag is waar jij en ik in de strijd om dit onderwerp staan. Je bent een goed mens: in die zin dt je al hebt bewezen dat jouw geluk niet ten koste van de werkelijkheid mag gaan.
  Dank daarvóór.
  Want dat is een zware strijd die niet veel mensen aan kunnen.
  Laat staan alléén.
  Let’s go on with it!!
  Groet.
  “Ach!”

  Antwoord
 2. mr. drs. BOU

  India: plastic in olifantenpoep

  Op de berg Himavad Gopalswami Betta, gelegen in het nationale park Bandipur (India) leven nog wilde olifanten. Ondanks de relatieve veiligheid van het park tegen de mens worden de dieren nu door plastic bedreigd. Men heeft in olifantenpoep fragmenten gevonden van een plastic draagtas.

  De beheerders verbieden nu toeristen om in het gebied nog plastic mee te nemen en hopen hiermee het park vrij te houden van plastic afval.

  Nadat de plastic in de poep werd ontdekt is er een grote schoonmaak gehouden. De beheerders hebben met ruim 500 studenten (van scholen in de buurt) in een dag als 8,5 ton plastic op de berg verzameld.

  http://www.prw.com/subscriber/newsmail2.html?id=1309343972

  Met dank aan Appie: http://zaplog.nl/zaplog/user/Appie

  Antwoord
 3. mr. drs. Bou

  Plastic soep, hoeveelheid plastic afval dramatisch onderschat

  Zeilend over een spiegelgladde zee ontdekte onderzoeker Giora Proskurowksi iets nieuws. Het strakke zee-oppervlak was bezaaid met confetti van platic afval echter zodra de wind opstak verdwenen de meeste plastic deeltjes.

  Proskurowski (University of Washington) begreep ook wel dat het plastic niet op een miraculeuze wijze verdwijnt en kwam hij met het idee om eens wat dieper, op 5 meter, te gaan dreggen. Hij ondekte dat de wind in staat was om het plastic onder het wateroppervlakte de duwen.

  In feite betekent zijn ontdekking dat het onderzoek naar de hoeveelheid plastic afval, welke voornamelijk aan de oppervlakte van de zeeën en oeanen wordt uitgevoerd, met (veel) te lage schattingen komt.

  De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in Geophysical Research Letters. Proskurowski en co-auteur Tobias Kukulka (University of Delaware) concluderen dat de data, welke verzameld wordt aan de oppervlakte van het water, onderschat wordt met een factor 2,5 en bij sterke wind kan dit oplopen tot een factor van 27!

  Het Engelstalige origineel staat hier.

  Antwoord
 4. Boudine

  Vissen naar plastic in de Amsterdamse grachten:

  Antwoord
 5. Boudine

  Interview with Boyan Slat duurt 7 minuten.
  Gepubliceerd op 9 jun. 2015

  Young Dutchman creates a solution to clean the world’s oceans of plastic that has collected in a region of the Pacific Ocean. “Try to solve real problems, the world doesn’t need another app.”

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën