Archief
Artikelen

Op 6 juni j.l. zond Holland Doc een documentaire uit over de kinderen van een spermadonor, onder de titel: Donor Unknown. De tiener JoEllen gaat daarin op zoek naar haar donorvader en haar mogelijke halfbroertjes en -zusjes. Haar vader blijkt donor 150, aanvankelijk niet meer dan een nummer dat haar moeder heeft gekozen uit een lijst van persoonsbeschrijvingen. Maar zij was niet de enige die deze anonieme man als donor koos. JoEllen krijgt er opeens een grote familie bij!

De familiereünie die ontstaat naar aanleiding van dit initiatief van een puber die wil weten wie haar vader is, blijkt werkelijk uniek. De kinderen van deze vader zien in elkaar allerlei eigenschappen waarvan zij zeggen: hé, dat heb ik ook! De gedeelde belangstelling is spontaan, de herkenning is groot. En de vader blijkt een verrassing wat betreft zijn levenswijze, zo heel anders dan de kinderen zelf gewend zijn. Toch blijkt ook daar de herkenning alom tegenwoordig, wat een aardige vader is dat. Voor deze kinderen is hij onmiddellijk vertrouwd!

Het meest boeiende vond ik zelf dat al die herkenning voortvloeit uit de genen! Het is daarom een waardevolle toevoeging aan het nature-nurture-debat dat in de psychologie zo’n grote rol speelt.

Donor Unknown (Holland Doc) duurt 80 minuten.

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

Laat een reactie achter