Archief
Artikelen

Aldous Huxley (1894-1963) is de schrijver van de beroemde dystopie: Brave New World uit 1932. Voor wie het boek wil lezen, de tekst staat hier. Huxley beschrijft een wereld waarin alle pijn en verdriet zijn uitgebannen door een combinatie van conditionering en de drug soma. In deze ideale maatschappij blijkt echter volstrekt geen plaats voor persoonlijke vrijheid.

In 1958 werd Huxley geïnterviewd door Mike Wallace. Dit boeiende interview blijkt ook nu nog actueel. Huxley spreekt over de gevaren voor de democratie in een hoog-technologische massa-maatschappij. Overbevolking en massa-manipulatie zouden volgens hem kunnen leiden tot het ontstaan van een totalitaire maatschappij. Volgens mij zijn we daar nu al zeer dichtbij!

Het interview is vertaald en ondertiteld door Eheu en Observer1964.

Mike Wallace interviewt Aldous Huxley duurt 29 minuten.

Aldous Huxley interview 1958 from Observer1964 on Vimeo.

Brave New World is twee maal verfilmd, eerst in 1980 en later in 1998. Voor de liefhebbers van cultuurgeschiedenis is het interessant om het boek uit 1932 te lezen en beide verfilmingen te bekijken! Let daarbij vooral op de verschillen…

Brave New World 1980 duurt 3 uur.

Brave New World 1998 duurt anderhalf uur.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

25 Reacties op “Aldous Huxley interview 1958 NL ondertiteld”

 • Patrick:

  Ben blij dat drs. Bou dat u weer terug bent. Nu snap ik waarom er weinig activiteiten de laatste maanden waren op uw site. (In ieder geval sterkte met het herstel) Ik begon het te missen! Boeiend artikel over Huxley; hij had een vooruitziende blik.

 • Patrick:

  Ik vraag me trouwens af Huxley iets wist van de geheime programma’s van de CIA omtrent ‘mind control’ Die waren begin jaren ’50 daarmee begonnen.

 • mr. drs. BOU:

  Beste Patrick,
  Dank je wel en er ging de laatste maanden nogal wat mis! Maar het komt wel weer goed. 😉
  Het boek stamt trouwens uit 1932, dus ver voor de CIA. Maar het ideaal van de consumptiemaatschappij bestond toen al wel.

  Beste Eheu, dank voor de vertaling. Op Zaplog is de video ook geplaatst, let ook op de reacties!

  http://zaplog.nl/zaplog/article/aldous_huxley_1958

  • Eheu:

   Jawel Bou,
   en ik zie dat iemand die het volledig verdient daar nogal van katoen krijgt.
   Want ik heb vaak genoeg aangegeven dat de problemen die daar ontstonden met mijn postings niet aan mij te wijten waren, maar of aan problemen met hun software (waar ze nooit voor uit zullen komen, zie wat Anarchiel heeft gedaan om een van die problemen op te lossen- en hoe besmuikt ze dat geprobeerd hebben zo goed mogelijk weg te moffelen) of aan sabotage door derden (maar ze wanen zich te slim om die mogelijkheid zelfs maar in overweging te nemen, – en ik ga verder geen energie besteden aan mensen die toch niet willen luisteren)
   Ik weet dus niet of het ‘team’ van zaplog slimmer is dan ik, maar éen ding is imho zeker: ze zijn niet zo pienter als ze beweren.
   Verder vind ik de bijdragen aan die site nog steeds erg de moeite waard, net als de site zelf-misschien een beetje te trendy etc., maar ach ze zijn niet voor niets trots dat ze cozy en prettig goed geintegreerd zijn in de ‘maatschappij’ dwz in de waan van de dag tenslotte.
   .

   “Ach!”

   • mr. drs. BOU:

    Eheu, laat maar. Ze komen zichzelf vast ergens tegen. In elk geval ga ik nu een weekje op vakantie en er is niemand die voor me waarneemt. BOUblog is immers een een-persoons blog, geen a-sociale nieuws-site. 😉

 • Eheu:

  Beste Patrick,
  Ik acht de kans groot (zie ivm MK-Ultra zijn verwijzingen naar drugs etc) dat hij dat wel wist. Alleen zou het in het ‘the land of the free’ bepaald riskant zijn om daar ook openlijk over te spreken -toen der tijd al.
  En inderdaad is dus die ‘boodschap’ van zijn verhaal zoals Bou zegt, vandaag de dag bijna letterlijk volledig bewezen, dwz dat het gevaar waar hij voor waarschuwde idd werkelijkheid is geworden.
  Groet
  Eheu

  • Patrick:

   Dat bedoel ik eheu, hij moet er iets van hebben geweten. Ik lees toevallig nu het boek a terrible mistake van Albarelli, dat gaat over de moord op Frank Olson en de CIA experimenten met LSD. Dus vandaar dat ik er aan moest denken.

   • Eheu:

    Correct Patrick.
    Zie voor een verslag aangaande de situatie omtrent mindcontrol vandaag de dag(en de geschiedenis ervan vanaf MK Ultra) mijn artikel hier: http://bloginfo.educate-yourself.eu/2011/02/the-missing-secrets-of-nikola-tesla/ Is een gigantisch werk om alle info te bestuderen, maar wel heel erg belangrijk zoals je al lezende zult beseffen hoop ik, want wat er tegenwoordig gebeurt op dat terrein van mindcontrol is echt levensgevaarlijke waanzin.
    Maar er is een sprankje hoop: want Obama heeft een speciale senaatscommissie laten instellen die as we speak de Amerikaanse slachtoffers van die mindcontrol torture pratkijken onderzoekt. Zie bijv.: http://vimeo.com/20666223 Die ‘hearings’ gaan nog steeds door, ik heb de sites waar erover bericht wordt niet zo gauw bij de hand, maar ze zijn allicht makkelijk op te googlen.
    Allicht hoor je hélemáál niks over die hearings in de MSM. En dat is een veeg teken, maar goed de politiek heeft dus een begin gemaakt om haar verantwoordelijkheid te nemen, en nu maar hopen dat er genoeg mensen met kloten zijn om die onderneming voort te zetten.

    Groet

    Eheu

 • Patrick:

  Bedankt voor de info Eheu!

 • mr. drs. BOU:

  Eheu, jullie staan nu heel terecht op de voorpagina van Anarchiel!

  http://anarchiel.com/display/aldous_huxley

  Goede wijn behoeft geen krans en de betere olie komt altijd boven drijven!

  • Eheu:

   Moge het ons wel bekomen, beste bou, oftewel Prosit, tot ik er bij neerval…
   Iig zul jij bloemen op mijn graf brengen, AUB géén rozen, meer iets van Irissen, iets mooiers ken ik niet, – Vincent van Gogh indachtig en gedenkend, ik bedoel zijn sinistere kraaien zie ik elke dag al genoeg in ‘real time’ , en ze zijn veel uglyer dan het beroemde sch ilderrij, en ik verzeker u ze zijn ‘gestuurd’, door wie? , door vijanden van van Gogh (de BEIDEN).- die precies daarom ook aan de gieren die die kraaien tenslotten verbeelden ten prooi zullen vallen, de vraag is alleen of wij -liefhebbers van van Gogh, aan die die doodsgravers en hun trieste voornemens zullen ontsnappen. Als er genoeg mensen goed ingelicht raken is dat ev best te voorkomen. De vraag is allen of er genoeg intelligentie en goede wil is om dat mogelijk te maken.
   Iig zal het aan jou niet liggen.
   groetekens en ‘one day we’ll meet again’etc. zie de song VERA (=’waarheid’) als klaaglied en ode gelijk aan de eerdaagse mascotte van de vrije wereld ‘Vera Lynn, van de Floyd: http://youtu.be/dg0G8C4s5JM (wat waren ‘we’ toen nog onschuldig)
   Het zou fijn zijn als ik hem zo niet kannen embedden dat jij dat effe voor ons doet.

   Groet

   Eheu

 • pien:

  Ha Bou,

  Blij weer berichtjes te zien.

  Brave New World was het eerste boek dat ik van mijn eerste salaris kocht.
  Het is altijd een favoriet gebleven (als fictieve roman natuurlijk, niet als mogelijke werkelijkheid).
  Verheug me uit jeugdsentiment nu ook de films te zien.

  Bedankt en voorspoedig herstel gewenst!

 • Eheu:

  Jij mijn god niet, het zou mijn mij Bou m´ n , bij oud mijn gode!
  \
  Zie bijvooorbeeld wat ze hebben gedaan met met Fossey’s en Hamilton’s ideeën,

  oftewel met JOHIN VON NEUMAMMc’s ideëen.

  Geeft je een idee wat het logisch-positivisme al about is. En waar het vandaar doet etc…, (zie ‘l’Union Miniere’ etc.. in “Congo,.. etc..)

  Zo zeiden ze al: al niet weinigen…

  …. overleven de ultieme consekwenties van het ‘logisch posivitisme’ dwz van ‘de westerse beschaving’….

  Beter van Tegengas hier vandaan gehaald:
  http://zaplog.nl/zaplog/article/dit_is_het_verhaal_over_de_opkomst_van_de_machines

  HET IS TRIEST DAT IK HET MOET ZEGGEN
  Maar DANK!!!

  Ehue!!

 • Eheu:

  @23.31 FUCK!! Zo zat als een canon tuurlijk. Maar neemt niet niet weg: ga nou es DENKEN wat dat ‘logisch positivisme’ dat Adam Curtis hier boven aan de kaak stelt, voor ELLENDE aanricht, en probeer eens een ALTERNATIEF te bedenken!!! (anders loopt het ECHT slecht af; ik zeg maar zo zoals IK het zie, en ik heb een nogal bevoorrecht perspectief
  in deze’, za’k ma’r zegghu, van daar….)
  Ga een beetje pitten nou. Ben blij dat sommigen op Zaplog de discussie tenminste aangaan. bij voorbaat dank, en misschien dat ik nog eens inspring, als nuttig dus.
  HUP dus de deelnemers aanhet het topic op <zaplog hier: http://zaplog.nl/zaplog/article/dit_is_het_verhaal_over_de_opkomst_van_de_machines
  WELCOME TO THE MACHINE!!- P.FLOYD.
  Groet
  Eheu! ('Ach!')

 • mr. drs. BOU:

  Beste Pien, dank je wel en ik was even weg. Dat zal deze zomer nog wel eens vaker gebeuren.

  Beste Patrick, je zegt:

  Ik lees toevallig nu het boek a terrible mistake van Albarelli, dat gaat over de moord op Frank Olson en de CIA experimenten met LSD.

  Volgens mij staat daarover ook een docu op Internet. Maar ik kan hem op Boublog niet vinden. Komt wel…

  Dank je wel voor de link, Eheu. Maar je kunt beter niet gaan surfen als je gedronken hebt.

 • Eheu:

  http://zaplog.nl/zaplog/article/het_fallissement_van_vrije_markt_utopie
  Sorry, ik sluit even hier bij dit topic aan met deze link (in de hoop dat Bou niet hetzelfde gaat doen als een idioot van Zaplog, Antagonizer meen, door me er van te beschuldigen een ‘proxy’ te zijn van de ander).
  Want dit is een interessante discussie. Die Zaphod dat lijkt me een pienter knaapje (hij was het ook die met commentaar aansloot bij mijn vorige link in dit topic over Ayn Rand). Wat hij daar laat lezen is namelijk heel redelijk, ook voor iemand zoals ik de helemaal geen verstand heeft van ‘wetenschappelijke’ economie, – de hamvraag is allicht of zoiets überhaupt wel bestáát!
  Het mooie in het draadje eronder vind ik de reactie van Antares om 12.15 u op “Martijn” (maar ik geloof niet dat dat echt een kritiek op Zaphod’s artikel is): i.d.d.: als er éen conclusie is die ik overal en altijd uit álles kan aanbevelen, is het wel: ga AUB nooit mensen, WIE dan ook, proberen te manipuleren en denken dat je ze te slim af bent e.d.: want de gevolgen zijn VOOR IEDEREEN, INCLUSIEF jezelf ronduit rampzalig.
  Daar is geen enkele ‘wetenschap’ voor nodig om dat heel zeker te weten, en tóch wordt daar heel zelden naar gehandeld, zo weet ik helaas uit eigen en (dús) andermans ervaring…
  Ik had echt nooit gedacht dat mensen zo dóm konden zijn, en toch was het zo, blijkbaar (ik bedenk ineens dat dat eigenlijk een soort pleidooi voor ‘politiek’ betekent in de zin van Socrates, d.w.z. politiek NIET als ‘exclusief’ voor bepaalde mensen weggelegd of bedoeld, iets met ‘democratie’ e.d., enfin ‘oude dingen’ in onze ‘moderne’ wereld, ‘ach!’)

  Eheu!!

 • mr. drs. BOU:

  @ Eheu:

  “Ik had echt nooit gedacht dat mensen zo dóm konden zijn…”

  Dat dacht ik dus ook toen Fuckyoushima ontplofte. Want welke gek zet er nou zes kerncentrales langs een breukzone tussen aardschollen en dat dan ook nog aan een kust die beroemd is om zijn Tsunami’s?

 • Eheu:

  Right! (zie verder http://www.kleintjemuurkrant.nl onder de noemer Foukushima ).

  But first things first…(o.a. negen/elf (=’no-angel’.’no (to) ‘nymphs’ of ‘ no (to) disciples’!! etc…))

  ‘Ach!’

 • Eheu:

  Sorry, haakjes sluiten…

  ‘Kènnie!’, zeg’u?

  YOU’LL SEE!

  Eheu

 • Eheu:

  http://zaplog.nl/zaplog/article/fukushima_is_een_complot#n141921

  Dank aan ZWART (en ‘xxx’ schijnt, maar heb het niet allemaal kunnen nagaan).

  I.i.g.: ‘See no evil, hear no evil’, etcetera…

  Dag

  Eheu

 • Eheu:

  http://zaplog.nl/zaplog/article/juurd_eijsvoogel_en_arie_elshout
  Het is zoals Stan hier tegenover de NRC en de Volkskrant de Amerikaanse toneel schrijver Shawn laat zeggen:
  “You will not ever, you won’t”, etc….
  En tóch is het gebeurd (en always has, and ever will?)
  en heb ik zo vaak ‘pas op’ (‘wolf’!) geroepen.
  Maar:…
  Nobody will ever listen…
  en
  Even:
  Did someone ever do…
  (?)

  Eheu

 • Eheu:

  (Over de reden waarom ik geband ben op Zaplog):

  P.Uncia:
  [quote]welke criteria staan er op verbanning? [/quote] Het dissen van een Admin is de voornaamste reden. ..

  ….Oh fuck! Gééf dan ook áán
  dat je administrator bent, dan hou ik daar ook speciaal rekening mee!!

  Mwhhhe!!,,,

  Groet

  Eheu!!

 • Patrick:

  Beste Bou,
  Ik denk te weten welke documentaire je bedoelt en dat is CIA’s secret experiments die uitgezonden werd op National Geographic in 2008. Ik heb hem zelf op DVD opgenomen.
  Maar hier is de link om het eerste deel te bekijken (bestaat uit 5 delen):

  http://www.youtube.com/watch?v=ocBogdBLCLk

 • mr. drs. BOU:

  Dank je wel, Patrick! 🙂

  En Eheu, SVP niet surfen als je gedronken hebt. 🙁

Laat een reactie achter