Selecteer een pagina

Archieven

Islamitische vrouwen bankieren volgens de Shariah

Volgens ons blanke blondje is de Islam een onderdrukkende religie, vooral voor vrouwen. Maar in de Islam hadden vrouwen altijd veel meer rechten dan in het traditionele Christendom. Zij waren handelingsbekwaam, terwijl een gehuwde vrouw in Nederland pas in 1957 handelingsbekwaam werd. Vandaar dat men in Islamitische landen meer geslaagde zakenvrouwen aantreft dan in Nederland. Zij willen echter geen zaken doen in strijd met de Shariah, hun religieuze wet die iedere vorm van uitbuiting of bedrog verbiedt.

Zoals Marx in de 19e eeuw reeds verklaarde, is alle rijkdom gebaseerd op de arbeid die nodig is om grondstoffen om te zetten in gebruiksgoederen. De handel was in zijn tijd nog voornamelijk gebaseerd op reële goederen. Het Westerse kapitalisme leidde echter niet alleen tot uitbuiting van mensen die hun arbeid leveren voor de productie van goederen, maar deze “vrije markt” heeft de laatste decennia geleid tot een wereldhandel in gebakken lucht.

Financiële producten kun je niet eten, financiële derivaten zijn slechts waard wat de gek er voor geeft. Dat de kapitalistische economie regelmatig instort, komt omdat deze zowel een economische als een morele basis ontbeert. De “vrije markt” is een piramide-spel, dat weliswaar slim gespeeld wordt, maar waarin niet wordt voldaan aan de behoeften van de mensen. Een economie die niet voorziet in onze behoeften, maar slechts is gericht op winst, is niet alleen disfunctioneel, maar ook misdadig!

Gelovige moslims wensen hun geld niet te investeren in een systeem dat volledig van god (Allah) los is. Zowel in het Christendom als het Jodendom was het heffen van rente ooit verboden, in de Islam is dat nog steeds het geval. Het uitlenen van geld berust daar op het principe van winstdeling. Is er geen winst, dan valt er niets te halen. Wie geld uitleent, zal dus van te voren goed moeten kijken naar de risico’s van deze lening en de kans op winst. Sub-prime hypotheken en credit-cards vallen dan automatisch af… Ook het investeren in clusterbommen, of zelfs tabak en alcohol, is in strijd met de Shariah.

Over bankieren volgens de Shariah zond Tegenlicht gisteravond een verhelderende reportage uit. In Zuidoost Azië is deze manier van bankieren reeds algemeen aanvaard en aan de top van dit moreel verantwoorde bankwezen staan veel vrouwen. Het is een documentaire waarin stropvodden nauwelijks voorkomen! De begeleidende tekst luidt als volgt:

In 2008 ging ons financiële systeem keihard onderuit. En ondanks veel geruststellende woorden is er nog niets opgelost. De overheidsmiljarden verdwenen in het zwarte gat van de banken, de rekening wordt doorgeschoven naar de toekomst. Maar hoe ziet die toekomst er uit?

Na de crash van ons Westerse financiële stelsel wordt het wellicht eens tijd om om ons heen te kijken naar andere vormen van bankieren. Wereldwijd zijn er diverse alternatieven voor handen, een daarvan is het Islamitisch bankieren. Oftewel bankieren volgens de wetten van de Shariah. In grote delen van de wereld wordt deze vorm van handeldrijven al eeuwenlang uitgeoefend. Islamitisch bankieren is al zo oud als de Zijderoute. Recentelijk is er echter een nieuwe opleving te bespeuren, vooral bij emerging economies, zoals Maleisië, Indonesië en de Golfstaten, waar men na de financiële crisis naarstig op zoek is naar een nieuw paradigma voor groei.

Tegenlicht bezocht de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur, dat zichzelf op de kaart wil zetten als het internationale centrum voor het Islamitisch bankieren. Opvallend genoeg drijft het Maleisische succes voor een groot deel op een aantal topvrouwen die in deze branche de toon zetten. Zo is de Gouverneur van de Centrale Bank in Maleisië een vrouw, het hoofd van de Securities and Exchange Commissie is een vrouw, de directeur van de Islamitische Stock Exchange is een vrouw, en zijn er in Maleisië verschillende vrouwelijk CEO’s te vinden van Islamitische banken. Tegenlicht volgde een vrouwelijke bankdirecteur, de vrouwelijk directeur van de Islamitische Stock Exchange en directeur van een van de grootste Aziatische vermogensbeheerders.

Een mooi artikel over de achtergrond van deze Moslima-banksters staat op de website van VPRO-tegenlicht.

Tegenlicht: Allah, vrouwen en de bank duurt 50 minuten.

Get Microsoft Silverlight
Of bekijk de flash versie.

1 Reactie

 1. Sjuul van Dissel

  Beste Bou,
  die Tegenlicht documentaire had ik op de TV gezien. Nu pas valt bij mij het kwartje. Een tijdje geleden een mooi artikel in dit verband gelezen.

  Stukje er uit: “Dit artikel is geïnspireerd door de lezing Het belang van naïviteit voor het Departement Rotterdam van de Maatschappij tot Nut van ’t Algemeen. De tekst daarvan is op te vragen bij Secretariaten a/d Maas/NUT, Schiekade 75-77, 3033 BD Rotterdam of secretariaat@nutvantalgemeenrotterdam.nl

  De auteur, wijlen Frans Kellendonk, heeft deze ‘naieviteit’ in het essay Idolen betiteld als ‘oprecht veinzen’, met de nadruk op ‘oprecht’:

  ‘We doen net alsof we weten waar we het over hebben, en we vergeten geen moment dat we maar doen alsof.’

  Kellendonk schreef dit nadat hij ‘in het hart van de schepping een leemte’ had ‘ontdekt, waar God als Hij bestaat, mooi in zou passen,’ om daar onmiddellijk aan toe te voegen: ‘Maar helaas is het niet zo dat het geloof begint waar het verstand ophoudt.’

  Dus blijft alleen het ‘oprecht veinzen’ over, alleen door zelf opgelegde naieviteit zal er hoop overblijven, en die naieve hoop is noodzakelijk om te kunnen overleven. Die gedachte, die, denk ik, onontbeerlijk is voor een mens die nadenkt.”

  Het hele artikel staat ook hier: http://stanvanhoucke.blogspot.com/2011/02/ger-groot-in-de-nrc.html

  Zou ons blanke blondje ooit gehoord hebben van de Maatschappij tot Nut van ’t Algemeen? Is echt een mooi artikel van Ger Groot in de NRC
  De auteur/filosoof Ger Groot schrijft in de NRC-bijlage Opinie & Debat:

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

zestien + negen =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën