Tijdens de aardbeving op Haïti in januari 2010 zijn ook de gevangenissen ingestort. Wie niet werd bedolven onder het puin, kon daardoor ontsnappen. Onmiddellijk na de aardbeving arriveerden de Amerikaanse troepen en sindsdien is het eiland militair bezet door de VN Vredesmacht. Samen met de politie maken zij nu jacht op de ontsnapte gevangenen. Wie ooit is veroordeeld en is ontsnapt aan de dood en de gevangenis, mag niet op vrije voeten blijven. Het Haïtiaanse recht moet zijn loop krijgen.
Ook voor de aardbeving was Haïti al een mislukte staat, waar de bevolking in bittere armoede leefde, terwijl een kleine groep rijken profiteerde van de aanwezigheid van Amerikaanse corporaties. Het arbeidsloon was lager dan laag en de sloppenwijken groeiden. Na de aardbeving was de chaos compleet, maar de overlevenden kregen van alle kanten tenten en voedsel aangeboden. Haïti overleeft dank zij de aanwezigheid van ongeveer 10.000 hulpverleningsorganisaties! Ook de sloppenwijken die nog overeind stonden, liepen daardoor leeg, want onderdak en voedsel zijn gratis in de tentenkampen.
De volgende documentaire van PBS Frontline gaat voornamelijk over de jacht op de ontsnapte gevangenen. Ooit beheersten criminele bendes de sloppenwijken, nu proberen ze hetzelfde in de tentenkampen. Beroving en verkrachting behoren daar nu tot de orde van de dag. De misdaadbestrijding heeft een hoge prioriteit, maar men jaagt vooral op de ontsnapte gevangenen. Men had ook een algemene amnestie kunnen afkondigen en alleen kunnen jagen op mensen die zich na de aardbeving misdadig gedragen, maar deze simpele oplossing is in strijd met de waan der gerechtigheid.
De gevangenis is weer een beetje herbouwd, maar zo overbevolkt dat de gevangenen zelfs geen ruimte hebben om te gaan zitten! Per gevangene is ongeveer 58 centimeter ruimte beschikbaar. Vanwege de veiligheid is het vaak zelfs verboden om naar de WC te gaan. Dit zijn onmenselijke toestanden! Maar de gevangenis werkt weer en ook de misdaadbestrijding wordt krachtdadig ter hand genomen. In plaats van te werken aan het herstel van de infrastructuur, huizen, scholen en ziekenhuizen, hebben de mannen het reuze druk met het herstellen van de rechtsorde!
Opvallend is de waanzin van deze activiteiten. Het opsluiten van mensen in deze gevangenis is een vorm van mishandeling die verboden zou moeten worden. Geweld bestrijden met geweld helpt ten enen male niet. Om de “democratie” te herstellen, zijn er vorig jaar in november zelfs verkiezingen gehouden. Er wordt dan naar westers model een regering gevormd, maar zonder geld kan men geen behoorlijke campagne voeren. De politici worden daarom vaak betaald door criminelen… Het is allemaal verspilde moeite, allemaal waanzin. Voorwaarde voor een rechtssysteem is dat iedereen in menswaardige omstandigheden kan leven. Armoede leidt tot misdaad en geweld, want armoede is een vorm van geweld! Men lijkt in Haïti slechts bezig aan het herstel van de vorige failed state.
De documentaire van Frontline gaat voornamelijk over de jacht op criminelen, een spannend spelletje cobs and robbers. Tussen de regels door wordt echter veel duidelijk over de huidige toestand in Haïti. De heilige ernst waarmee de mannen cobs and robbers spelen wordt gerelativeerd door een vrouw die voorziet in haar levensonderhoud door maaltijden te bereiden en te verkopen. Zij zegt heel terecht dat al die hulpverleners beter kunnen oprotten. Daarom zijn er als toegift twee filmpjes geplaatst over initiatieven die wel kunnen helpen.
FRONTLINE Battle for Haiti duurt 55 minuten.
Cordaid Mensen in Nood bouwt huizen in Haïti
Earthship Disaster Relief for the People of Haiti.
Zie voor meer over de bouw van earthships op Haïti deze afspeellijst.
Wie niet weet wat een earthship is, kan daarover deze docu op BOUblog bekijken.
Vanmorgen werd ik [langzaam] met de volgende gedachte wakker.
Die andere, andere dan de Cubaanse waar ik goede dingen over gelezen heb, ‘hulp’organisaties zijn hun God een handje aan het helpen met het verwerken van hun, Zijn, schuldgevoel over het kolonialisme. Exporteren hun geloof nu in het extreme naar ‘dat land’. Maar zorgen niet voor de broodnodige infrastructuur om de koloniale tijd van ‘dat land’ te boven te komen. Hun God zou daarna niet meer een handje geholpen hoeven worden. Dit is het ergste wat een evangelist kan overkomen. Ik noem Haiti ‘dat land’ omdat er nog veel van ‘dat landen’ zijn met vergelijkbare geschiedenis en huidige situatie.
Na het zien van de video van Frontline vatte ik het kort samen met: Collaboreer nooit met God.
Over Haïti heerst nu de VN-vredesmacht. Die willen ze ook naar Libië sturen. Maar in Haïti heeft men er de buik van vol!
Haitian protesters demand UN departure
Protesters in Haiti clash with police as they demand the withdrawal of UN troops from the earthquake-damaged country.
http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/centralamericaandthecaribbean/haiti/8764347/Haitian-protesters-demand-UN-departure.html
Vraagje voor Giro 555:
“Where has the money raised for Haiti gone? What about the Red Cross? What about the US government? What about the money raised in France, Canada and across the world? What about the pledges to the UN? Where is the money? The people of Haiti continue to be plagued by the earthquake of more than 20 months ago. They are our sisters and brothers. They deserve answers. They deserve help.”
http://www.informationclearinghouse.info/article29328.htm
Haiti, Raped by the US Since 2004, and Still Bleeding
By Glen Ford
Het wordt nog altijd gekker in Haïti. Van het geld dat werd ingezameld voor de hulpverlening aan de bevolking, bouwt men nu luxe hotels voor de buitenlandse hulpverleners!
HAITI: Humanitarian Aid for Earthquake Victims Used to Build Five Star Hotels
by Julie Lévesque
In Haïti heerst nu cholera, maar de kinderen gaan ondanks alles door met spelen. Deze trieste docu gaat over de manier waarop ze met Baseball hun ellende vergeten. Dit is de bijbehorende website.
BASEBALL IN THE TIME OF CHOLERA duurt een half uur.
As Mining Conglomerates Target Haiti, Latin America Rises Against Them
Haiti “Reconstruction”: Luxury Hotels, Sweat Shops and Deregulation for the Foreign Corporate Elite
De bevolking van Haïti is in opstand gekomen:
Haiti rejects US Ambassador Pamela Whites “too little too late” attempt to save the corrupt Martelly-Lamothe Regime
Haïti is deze week getroffen door een orkaan, genaamd Matthew:
Over 870 killed, 350,000 in need of urgent aid in hurricane-stricken Haiti (VIDEOS)
Kleintje Muurkrant:
Haïti na Matthew
donderdag 6 oktober 30 augustus 2016
Je kan erop wachten. Nu naar schatting 350.000 mensen na het afscheid van orkaan Matthew op Haïti alles kwijt zijn wat ze toch al niet hadden zal de goeiedoelenmachine wel weer op gang komen. Net als in 2010 (1). Of die opnieuw zal worden aangeslingerd door de Clinton Foundation is twijfelachtig. Ook op Haïti stoot een ezel zich niet 2 x aan dezelfde straattegel. Als de huidige regering zich tenminste kan verzetten tegen die Amerikaanse bemoeienissen. Kortgeleden kwam de Haïtiaanse senaatsvoorzitter Bernard Sansaricq in deze context nog met een gezellige story. In 1994 kreeg hij bezoek van Bill Richardson, de toenmalige gouverneur van Nieuw Mexico en gappie van president Clinton. Die vroeg hem ondermeer hoe hij tegenover een militair ingrijpen van de USSA stond. Dat zag Bernard helemaal niet zitten en met die boodschap ging de ene Bill terug naar de andere. Een week later meldde zich een tweede afgevaardigde van Clinton bij Bernard met de belofte dat de Amerikaanse president hem de rijkste man van Haïti zou maken als hij zich aansloot bij de Clinton Movement. Bernard liet die vette worst aan zich voorbijgaan en een week later werd zijn visum voor de USSA ingetrokken. Die movement ontwikkelde zich verder tot de Clinton Foundation, die zich in 2010 zo geweldig inzette bij de aardbevingsramp op Haïti en een paar luxe hotels liet neerzetten om de werkgelegenheid een kontje te geven. Waar de rest van de poen aan is besteed? Goeie vraag. Zou Bernard ook graag willen weten. Stay tuned.
(1) Zie Obamacaber (2) van 19 januari 2010.
———————
Haïti na Matthew (2)
vrijdag 7 oktober 30 augustus 2016
Bericht met een randje. Vanochtend mochten we vernemen dat de dooienteller op Haïti nu al op 339 staat. And still counting. Die Matthew wordt bedankt. Gelukkig hebben we de Clinton Foundation nog en de gokvehikels van onze eigen Boudewijn Poelman. Anders konden de Haïtianen die wel het vege en lege lijf konden redden het wel schudden.
Leuke brug voor Ioors: Begin 2014 waarde in het zuiden van de USSA en Mexico plotseling de gele draak door de citrusbomen. Oftewel de citrus greening disease. De oogst ging op zijn rug. De prijzen rezen de schil uit. Bijvoorbeeld die van limoenen. En dat had uiteraard ook gevolgen voor de prijs van limoenolie. Voor de komst van de draak deed een metrische ton van die olie al decennia zo’n 15000 dollar. Daarna gierde de prijs in een paar maanden tijd naar rond de 50.000 dollar. Mag het een onsje meer wezen? Nou zullen mensen die dagelijks hun karretje bij de super vullen van deze problematiek niet lang wakker liggen. Maar de producenten van geurtjes en smaakjes wel. Want of het nou gaat om WC-eend of hopjesvla, je hebt aan de basis limoenolie nodig om er wat fatsoenlijks van te maken. Als we het goed begrepen hebben.
Een van de belangrijkste producenten in dit geurige en smaakvolle veld is Firmenich International uit Genève. Die zette een stel studenten van de universiteit van Sankt Gallen aan het werk om uit te vogelen hoe de firma Firmenich minder afhankelijk kon raken van de nukken van de draak. Een van de uitkomsten van de studie was om ook elders limoenbosjes te planten. Exclusieve bosjes. Bijvoorbeeld op Haïti. Hoe kom je erop.
Nou wil het toeval dat geile Billy in januari van datzelfde jaar een speech had gehouden bij de Fragrance Foundation. Een Europees overkoepelend orgaan in deze business, waar Firmenich ook lid van is. Billy deed dat niet voor niks. Hij kreeg 260.000 dollar voor die babbel. Kort daarna werd de Clinton Foundation benaderd door David Shipman, het baasje van Firmenich USSA en onderbaasje van Firmenich’s liefdadigheidsafdeling (jawel). Onderwerp van gesprek: het planten van exclusieve limoenbosjes in Haïti. Het duurde niet lang of de Geneefse geuren en smaakjesclub maakte 200.000 dollar over naar de Acceso Peanut Enterprise Corporation en 175.000 dollar naar Small Holders Farmers Alliance. Allebei stevig gelieerd met het goeiedoelenapparaat van de Clintons. En wat denkt u? Helemaal goed. Op advies van de pindaboys hebben de kleine boertjes vorig jaar 20.000 exclusieve limoenboompjes geplant. Waar de winst heengaat? Wat dacht u? Begrijpt u nu een beetje waarom wij steeds die kale goeiedoelenkraaier voorbij zien komen op de glazen tiet? Juist. Stay tuned.
Cholera, mass graves: Haiti death toll reaches 1,000 in grim Hurricane Matthew aftermath
In Haïti is de bevolking in opstand gekomen:
Week of violence rocks Haiti with President under pressure to quit
‘Fire, fury & fear’: Is Haiti cursed?
Watch: Haiti erupts into chaos
Abby Martin: Haiti’s Century of US Coups, Invasions & Puppets duurt ruim 8 minuten.