Archief
Artikelen

Dit artikel is overgenomen van Zonnewind.be. Deze Belgische website is altijd warm en soms zelfs heet! Onze Vlaamse buren spreken weliswaar onze taal, maar ze weten ook wat het betekent om te leven in een chronische Spraakverwarring. Het Bijbelse Babylon is daar niets bij vergeleken, in Brussel spreekt men immers alle talen door elkaar, middels dure tolken, door ons betaald! Toch lijkt niemand elkaar daar ooit te verstaan. Daarom heb ik dit heldere tekstke ook hier geplaatst. In het belang van ons allen…

Dit artikel staat op Zonnewind.be.

Uitwassen van een nog steeds voortschrijdende privatisering:

JP Morgan verdient geld aan voedselbonnen

19 januari 2011

Hoe meer Amerikanen van voedselbonnen leven, des te meer geld verdient grootbank JP Morgan. Met andere woorden: een slechte economie is goed, lage lonen en hoge werkloosheid is positief voor een van de hoofdschuldigen van de huidige economische crisis. Hoe kan dat?

Dat kan omdat veel Amerikaanse staten hun privatiseringsdrang zover hebben doorgevoerd dat ze zelfs delen van hun sociale wetgeving hebben uitbesteed. Grootbank JP Morgan heeft met 26 Amerikaanse staten een contract om de Amerikanen die daar gezien hun lage inkomen recht op hebben van een zogenaamde debetkaart te voorzien (een prepaid kredietkaart ofwel chip/protonkaart) waar bij een beperkt aantal winkels voedingsmiddelen en een beperkt aantal andere producten aangeschaft kan worden.

JP Morgan wordt door de betrokken staten betaald voor elke kaart die het uitgeeft en dat betekent dat een slechte economie en toenemende armoede goed is voor JP Morgan. Het aantal Amerikanen dat van voedselbonnen leeft is de afgelopen drie jaar bijna verdubbeld, van 26 miljoen in 2007 tot 43 miljoen (meer dan 10% van de totale bevolking) nu. Geld verdienen aan armoede betekent dus dat je als grootbank een reden hebt om de economie te laten verloederen. En dat is precies wat de bank (en een aantal andere grootbanken) de laatste jaren hebben gedaan.

JP Morgan is naast dit verhaal ook een van de hoofdrolspelers in Foreclosuregate – de mega hypothekenfraude die de MSM in de VS uit alle macht uit de aandacht te houden – en is al jaren de grootste manipulator van de zilverprijs. Verder maakt JP Morgan zich schuldig aan alle andere standaard grootbankpraktijken, was men in 2008 te groot om om te vallen en betaalde men zijn medewerkers obscene bonussen van de verschillende reddingspakketten die ze van de Amerikaanse belastingbetalers in hun schoot geworpen kregen.

De onthulling dat JP Morgan verdient aan de ellende van anderen is niets nieuws en in dit verhaal ook niet het meest zorgwekkende. Het toont echter wel aan tot welke excessen de onverantwoorde privatisering van de laatste 30 jaar en de komende jaren kan leiden.

In Nederland zijn onder andere de zorg, de ziektekostenverzekering, het openbaar vervoer en de post geprivatiseerd. Het heeft geleid tot een slechter product aan een hogere prijs, tot minder service en een grote ontevredenheid bij de klanten; precies het tegenovergestelde van wat ons destijds werd beloofd.

Daarnaast zou het afstoten van staatsbedrijven leiden tot een daling van de kosten van de overheid en dus tot een lastenverlaging voor de bevolking. Misschien hebben wij iets gemist, maar van een lastenverlaging hebben maar wenig Nederlanders iets gemerkt.

Met een ultra-rechts, door toekomstige bankmedewerkers en lobbyisten bezet kabinet dat in Den Haag aan de touwtjes trekt, dat ook nog eens schatplichtig lijkt aan een vreemde mogendheid in de buurt van Jordanië, kunnen we ervan uitgaan dat binnen afzienbare tijd ook in Nederland de WW, AOW, WAO en de Bijstand, de wegen, de bruggen, het gevangeniswezen, de rivieren en de kanalen, ja zelfs het innen van de belasting zullen worden uitbesteed aan ING of een buitenlandse investeerder.

De tegengestelde en ongezonde belangen die dat gaat opleveren kunnen alleen maar leiden tot nog meer armoede voor de werkende, productieve mens en nog meer woekerwinsten voor de parasieten van de banken en hun handlangers in politiek en media.

Het is tijd om wakker te worden.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

1 Reactie op “Zonnewind.be is warm, zeg maar heet…”

 • mr. drs. BOU:

  Vandaag in Information Clearing House een artikel over JP Morgan en de winst die ze maken op foodstamps.

  JP Morgan is the largest processor of food stamp benefits in the United States. JP Morgan has contracted to provide food stamp debit cards in 26 U.S. states and the District of Columbia. JP Morgan is paid for each case that it handles, so that means that the more Americans that go on food stamps, the more profits JP Morgan makes. Yes, you read that correctly. When the number of Americans on food stamps goes up, JP Morgan makes more money.

  Nogmaals met dank aan Zonnewind, die op deze ongelooflijke economische perversie wees!

Laat een reactie achter

Recente reacties