Selecteer een pagina

Archieven

Alwéér een onderduiker door Overleveringswet!

Toen Robert Hörchner in 2007 werd geconfronteerd met een verzoek tot overlevering aan Polen, kwamen er wisselrechters aan te pas om dit slachtoffer van een onrechtmatige vervolging door ons OM te veroordelen tot de Poolse gevangenis. Het Poolse verzoek bevatte geen enkel bewijs en het Poolse voorarrest duurde 10 maanden. Hörchner werd slechts vrijgelaten na het betalen van een substantiële borgsom. In Polen zou hij wel recht hebben op gratis rechtshulp, maar omdat deze door de staat betaalde advocaten alleen Pools verstaan, heeft hij toch een dure advocaat in de arm moeten nemen. Doodziek en berooid kwam Hörchner nog net levend terug naar Nederland. In zijn zaak is echter jurisprudentie gevormd.

Toen Hörchner op 10 juli 2007 op grond van de Overleveringswet van 2004 door de Rechtbank van Amsterdam werd veroordeeld tot Polen, was er over deze wet nog nauwelijks jurisprudentie. De Rechtbank besliste toen dat zelfs een marginale toetsing van het verzoek op grond van de wet onmogelijk was. De enige toets was de rechtsgeldigheid: of het formulier correct en volledig was ingevuld en ondertekend door een echte rechter.

Hoger beroep tegen de uitspraak was uitgesloten in de wet. Er restte nog alleen de mogelijkheid van een Kort Geding tegen de Staat, dat Hörchner verloor. Daarna zat hij 10 maanden lang onder onmenselijke omstandigheden in een Poolse cel en hoewel zijn onschuld reeds overduidelijk is gebleken, is hij in Polen nog steeds op borgtocht vrij! Vreemd genoeg wordt de ware dader, Jeroen van den O. uit Vught, door het OM niet vervolgd, hoewel Hörchner toch aangifte tegen hem heeft gedaan wegens identiteitsfraude.

Terug naar de jurisprudentie, want in juli 2009 was het weer raak. Dhr. Essen, een broccoli-kweker uit West Friesland werd veroordeeld tot dezelfde rechtsgang als Hörchner: 10 maanden Poolse cel, een dure advocaat en een flinke borgsom. Deze tuinder had al eens eerder in een Poolse cel gezeten, hij was toen na 10 maanden op borgtocht vrijgelaten en inmiddels veroordeeld zonder het zelf te weten. In de Poolse rechtsgang zit dus wel degelijk een systeem!

Een onuitgevoerde straf kan echter niet leiden tot overlevering, daarom had de Poolse rechter op het formulier ingevuld dat dhr. Essen in de Poolse cel een poging had gedaan om een cipier om te kopen met 100 zloty, nog geen 25 euro! Dat dit kennelijk berustte op een misverstand dat reeds was opgelost, stond de overlevering niet in de weg, ook al ging het in dit geval slechts om een bagatel. Het verzoek wordt immers niet inhoudelijk getoetst. Het formulier was correct ingevuld en ondertekend door precies dezelfde rechter die ook om de overlevering van Hörchner had verzocht: mr. Andrzej Bauk.

Artikel 11 van de Overleveringswet luidt:

Overlevering wordt niet toegestaan in gevallen, waarin naar het oordeel van de rechtbank een op feiten en omstandigheden gebaseerd gegrond vermoeden bestaat, dat inwilliging van het verzoek zou leiden tot flagrante schending van de fundamentele rechten van de betrokken persoon, zoals die worden gewaarborgd door het op 4 november 1950 te Rome tot stand gekomen Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden.

Op grond van de ervaringen van Hörchner was dat vermoeden wel gegrond, maar de Rechtbank besliste anders! En ook in Kort Geding tegen de Staat maakte Essen geen schijn van kans. Sindsdien is deze tuinder ondergedoken, net als ooit Anne Frank en zo voort. Misschien vindt u deze Godwin ongepast of overdreven, maar de man is sindsdien verdwenen en de politie zoekt nog altijd met man en macht naar hem!

Essen ook is niet langer de enige onderduiker, want er is vorige week alwéér iemand veroordeeld tot 10 maanden in die Poolse hel, met een dure advocaat en een schandalige borgsom. Ook hij heeft al eerder in een Poolse gevangenis gezeten, ook hij wil daar nooit meer naar terug en ook hij is ondergedoken!

Cor Disselkoen, een bekwame fruitteler en zakenman, is in de wereld der agrariërs geen onbekende. Hij werd laatst nog benaderd door het vakblad in verband met de overstromingen in Australië, waar hij een bedrijf heeft gevestigd. Hij is 63 jaar en hij heeft een hartkwaal. Hij zou vandaag worden overgeleverd aan Polen, maar hij is opeens verdwenen. Begrijpt u dat nou?

Het parket van justitie in Amsterdam zegt in een reactie aan de Telegraaf: “De Poolse autoriteiten hebben bevestigd dat zij de heer Disselkoen voldoende zorg kunnen bieden. Nu staat niets meer in de weg tot uitlevering over te gaan.” Dat klinkt volgens mij wel zo ongeveer als: “Wij garanderen Anne Frank en haar soortgenoten een plezierig verblijf in Polen.” Of gaat deze Godwin u te ver? Weet dan dat het ook uzelf kan overkomen, waarbij het volstrekt niet uitmaakt waarheen u wordt gedeporteerd: Polen of een andere lidstaat van Europa.

Overigens ben ik van mening dat Joris D. moet worden gekielhaald voor die Overleveringswet! Want dat ondemocratische verdrag en die onrechtmatige wet (geen hoger beroep mogelijk!) zijn door hem in elkaar geknutseld! Deze Overleveringswet helpt onschuldige burgers het schip in, waarna ze diep moeten onderduiken! Die wet moet weg, gooi maar over de muur, inclusief die jurisprudentie en onze SG Joris D.!

Met dank aan Bart Mos voor de berichtgeving in de Telegraaf.

8 Reacties

 1. trixie mixie

  Bij mij zou deze man van hartelijk welkom zijn !

  Antwoord
 2. Dick

  Ter aanvulling en verduidelijking van dit reeds krachtig geschreven stuk. Hulde.
  Wisselrechter.
  Wat ik mij herinner over wisselrechter had eerder een collega rechter nadere feiten gevraagt, maar is toen vervangen door een collega die bij een kantoor werkte welk kantoor nog een appeltje te schillen had met Robert.
  Wie was dat ook al weer?
  mr. C. Klomp, voorzit-ter,
  mrs. M. van Mourik en A.A. Spoel, rech-ters,

  Advocaat
  Ik herinner mij een filmje (heb gezocht maar kan die niet meer vinden) waar Aleid Wolfsen zalvende woorden spreekt over ondersteuning. Toen meen ik woordvoerder van de PvdA over het EAB nu burgervader van Utrecht.

  Nog net levend.
  Ik herinner mij een indrukwekkend verslag van Robert over wat in Polen heet voldoende zorg. Verdient het om opnieuw in de aandacht te worden gebracht.

  Niet eerlijk
  Hoe kan het dat Leers wel terug komt op uitzetting/deportage en dat daar wel over geschreven wordt? En dat de EAB uitleveringens slachtoffers moeten kiezen voor onderduiken?

  Dick

  Antwoord
 3. mr. drs. BOU

  Beste Dick,

  Uit mijn laatste alinea blijkt wel hoe BOOS ik ben!

  Een verslag van de avonturen van Hörchner in de gevangenis in Polen staat hier.

  Als ik me goed herinner was mevrouw Spoel vlak daarvoor nog in dienst van de Landsadvocaat. In elk geval riekte dat vonnis ernstig naar een doorgestoken kaart! En nu is dat dus jurisprudentie.

  Daarom moet die wet weg. Dan kan de jurisprudentie meteen ook in de prullenbak. En Joris D. heeft echt op alle fronten slachtoffers gemaakt! Daarover later dus meer op BOUblog…

  Antwoord
 4. Dick

  Bou bedankt voor je reactie.
  Opnieuw ter aanvulling:
  De wisselrechter in kwestie is AA Spoel.
  De link naar de Stichting Sociale Databank Nederland is inmiddels niet meer zo duidelijk en de link naar het videoverslag werkt niet.
  Dit verslag heb ik ook niet kunnen vinden, hetwelk ik jammer vind, dit is een heel indrukwekkend relaas herinner ik mij.

  Dick

  Antwoord
 5. mr. drs. BOU

  Beste Dick,
  Soms verdwijnen de links helaas. In dat geval staat er op BOUblog een streepje door. Internet is nou eenmaal een vluchtig medium.
  Maar ik ben ooit begonnen met de zaak Baybasin en ook hij zit nog altijd ten onrechte (en levenslang!) in de gevangenis vast.
  Soms word ik er zo moe en moedeloos van, want de wereld kwaakt door…

  Antwoord
 6. mr. drs. BOU

  @ Groene Wolf,

  Kamervragen helpen niet. Die ministers liegen er soms vrolijk op los, of ze zeggen met een hoop bla bla helemaal niets!

  Die wet moet gewijzigd! Dan vervalt meteen de jurisprudentie. Deze is ontstaan omdat men Hörchner wou laten zelfmoorden in een Poolse cel!

  Van deze corruptie zijn nu anderen het slachtoffer. 🙁

  Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. De vluchteling: voor minister Ivo Opstelten « BOUblog - [...] met dictatoriale regimes in de Derde Wereld, blijkt het tegenwoordig ook van toepassing op onschuldige Nederlandse slachtoffers van uw…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

veertien + zes =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën