Archief
Artikelen

De beroemde Amerikaanse historicus Howard Zinn, de schrijver van A People’s History of the United States, is vorig jaar in januari overleden. In april 2001 was hij te gast in het programma van Harry Kreisler: Conversations with History. Kreisler heeft een directe, persoonlijke manier van vragen en Howard Zinn vertelt mede daardoor op een betrokken manier over zichzelf, zijn eigen levensloop en de verwevenheid daarvan met de recente geschiedenis van de VS.

Howard Zinn komt uit een arm gezin van Joodse Immigranten. Hij las als kind de boeken van Charles Dickens en raakte onder de indruk van diens sociale gevoel. Hij werkte drie jaar als arbeider op een scheepswerf, maar in de Tweede Wereldoorlog werd hij piloot. Pas na de oorlog werd hij zich bewust van de mechanismen die in een oorlog spelen. Daarom ging hij geschiedenis studeren, niet vanaf de schoolbanken, maar als een volwassen man met een duidelijke visie. Daarna werd hij leraar aan een zwarte school voor meisjes, in het zuiden van de VS. Iedere ervaring maakte hem meer bewust van de politieke situatie.

Howard Zinn vertelt levendig over zijn strijd tegen maatschappelijk onrecht en oorlog. Ook wijst hij op het belang van kennis van de geschiedenis. In zijn werk vult hij de gaten, de witte pagina’s in de geschiedenis van de VS. Daarin wordt de geschiedenis van de Indianen, negers en vrouwen vaak gemarginaliseerd of zelfs volledig verzwegen. Ook wijst Zinn op het belang van de geschiedenis van de vredesbeweging. Hoewel protesten tegen de oorlog vaak futiel lijken, blijkt uit de geschiedenis dat deze wel degelijk belangrijk zijn.

Conversations with History: Howard Zinn duurt 42 minuten.

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

Laat een reactie achter

Recente reacties