Selecteer een pagina

Archieven

Eerst Aarde: duurzaam bouwen met leem en stro

De belangrijkste motor achter de economische crisis was de huizenmarkt. De banken verstrekten hypotheken aan iedereen die graag een huis wilde. Omdat onroerend goed in waarde bleef stijgen, werd er overal heftig geïnvesteerd in het bouwen van woningen en kantoren. De manier waarop men deze wijken bouwt, is echter duur en niet duurzaam. De gebruikte materialen zijn beton, staal en glas. Op de tekentafel ziet een modern droomhuis er ongeveer zo uit:

My Sims 3 Modern Home duurt 6 minuten.

Vindt u het mooi? Ik niet! Rechte lijnen, rechte hoeken, diagonaal geplaatste zitjes, grote rechte ramen, een rechte witte muur als afscheiding, het is allemaal even kil en onpersoonlijk. Toch dromen veel mensen van een dergelijk huis! Misschien heeft u zelf liever een villa van baksteen. Besef dan wel dat het bakken van stenen een enorme hoeveelheid brandstof kost. Bouwen met baksteen wordt daarom op den duur nogal duur! Het is ook niet nodig, want sinds jaar en dag hebben mensen huizen gebouwd van aarde.

Het recept is simpel: meng klei, zand en stro met wat water tot een vette modder. In het Engels heet deze substantie cob. De beste manier van mengen is stampen met de voeten, dansen mag ook! En de beste manier van bouwen is met andere mensen samen, want dat is niet alleen gezellig, maar vele handen en voeten maken het werk lichter. Kate Edwards uit Norfolk (Engeland) laat zien hoe het moet. Ze woont zelf in een eeuwenoud huis van cob en ze geeft cursussen, maar deze slimme dame laat haar leerlingen meteen een nieuwe kamer aan haar huis bouwen. Ook haar tuinhuis is door cursisten gebouwd.

Cob Building course with Edwards Eco Building

Het leuke van bouwen met cob, leem of klei, is dat je zelf kunt kiezen voor de vorm. Het laat zich in alle vormen kneden, dus weg met die rechte muren! Nog leuker is dat de materialen vrijwel niets kosten en overal aanwezig zijn. Een huis van cob is duurzaam, het heeft geen last van betonrot, eventuele scheuren in de muren zijn gemakkelijk te repareren en het huis stort bij een aardbeving niet snel in. Mocht dat toch gebeuren, dan verandert het huis weer in vruchtbare aarde, net als de grond waaruit het is ontstaan.

First Earth is een documentaire over het bouwen met aarde. Deze docu neemt ons mee naar allerlei zelfgebouwde droomhuizen in de VS, maar ook naar Afrika, waar het bouwen met aarde een lange traditie kent. In Jemen staan eeuwenoude flatgebouwen van aarde en ze storten nog altijd niet in. In Thailand blijkt deze manier van bouwen een uitkomst voor de arme bevolking, maar het bouwen met aarde heeft ook een sociale kant. In een verpauperde buurt in San Francisco bouwen de mensen nu ontmoetingsplekken van aarde. Zo leren de bewoners elkaar kennen en ontstaat er weer sociale coherentie. Het bouwen met aarde is dus niet alleen goedkoop en duurzaam, maar ook sociaal!

EERST AARDE – Ecologische architectuur zonder compromis bestaat uit 12 delen en is Nederlands ondertiteld.

Zie hier alle afleveringen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

vier + vijftien =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën