Archieven

Meltdown: de mensen achter de financiële crisis

In onze economie spelen rechtspersonen een belangrijke rol. De grote bedrijven zijn de NV’s, de corporaties, waarvan de aandelen worden verhandeld op de beurs. In principe geeft zo’n aandeel recht op een aandeel in de winst, maar die wordt meestal niet uitgekeerd. Het geld blijft binnen het bedrijf en wordt opnieuw geïnvesteerd. De aandelen worden dan meer waard. De aandeelhouders kopen aandelen omdat ze verwachten dat de waarde stijgt. Het enige doel van de corporatie is daarom winst maken, want het enige doel van de belegger is geld verdienen. De kwaliteit van het product doet daarbij volstrekt niet ter zake. Pensioenfondsen investeren aldus in clusterbommen!.

Hoewel de aandeelhouders de eigenaren zijn van het bedrijf, hebben ze weinig tot geen invloed op de gang van zaken. Deze wordt bepaald door de Raad van Commissarissen en gedelegeerd aan de directie, die in loondienst staat van het bedrijf. Noch de directie, noch de Raad van Commissarissen (CEO) is echter aansprakelijk wanneer een corporatie schade veroorzaakt aan derden. Deze kan alleen worden verhaald op de corporatie zelf. Een corporatie kan bepaalde activiteiten daarbij ook onderbrengen in een dochter-onderneming. Zo is Shell Nigeria een dochter van Shell. Daarom is Shell zelf niet aansprakelijk voor de milieuschade die zijn dochter aanricht in de Niger Delta. Dit hele systeem is gericht op het afschuiven van verantwoordelijkheid!

Corporaties kunnen handelen alsof het natuurlijke personen zijn, maar hun gedrag lijkt op dat van psychopaten. Ze hebben geen geweten en geen moreel besef. De personen die deze bedrijven leiden, zouden last kunnen krijgen van hun geweten, maar ongeveer 1 tot 4 % van de bevolking blijkt geen geweten te ontwikkelen. Mensen met deze persoonlijkheidsstoornis zijn psychopaten. Het is niet verwonderlijk dat juist deze mensen vaak hoge functies verwerven binnen het bedrijfsleven.

Hoewel psychopaten alleen uit zijn op hun eigen belang, is hun gedrag strijdig met hun sociale relaties. Zij richten schade aan en er komt een moment waarop hun omgeving dit niet langer tolereert. Er volgt dan een veroordeling tot gevangenisstraf of een gedwongen opname in een psychiatrische inrichting. Rechtspersonen kun je niet opsluiten, maar je kunt ze ontbinden. Soms gebeurt dat, bij voorbeeld bij een faillissement. Men zou rechtspersonen echter ook kunnen verbieden om de aansprakelijkheid af te schuiven, door de Raad van Commissarissen en de directeuren, en zelfs de werknemers (!), aansprakelijk te stellen voor de schade die een bedrijf aanricht. Toch durft geen enkel kapitalistisch land dat aan, uit angst voor kapitaalvlucht. Deregulering trekt immers kapitaal aan! We laten de psychopaten daarom vrijelijk hun gang gaan tot het mis loopt. De hele bevolking is daar dan het slachtoffer van.

De basis van ons economische systeem is dat de centrale banken geld creëren uit het niets en dat uitlenen tegen rente. Om zowel de rente als de geleende som terug te kunnen betalen, moet de economie groeien. Groeit die economie met een hoger percentage dan de rente, dan wordt er winst gemaakt. Het systeem eist een exponentiële groei, maar dat proces kan nooit duurzaam zijn!

Meltdown is een vierdelige documentaire over de wereldwijde financiële crisis die in 2007 begon. Deze docu werd in september 2010 uitgezonden door Doc Zone, een programma van de Canadese zender CBC. In Meltdown wordt zichtbaar hoe krankzinnig ons economische systeem is. Helaas heerst deze waanzin nu vrijwel wereldwijd, ook in Rusland en China! De docu volgt de crisis in de VS, in IJsland, Frankrijk, Spanje Dubai en China. De conclusie kan slechts zijn dat het vrije markt kapitalisme een misdadige economie is, waarin men systematisch ruimte geeft (en status verleent!) aan criminele psychopaten.

Meltdown bestaat uit vier delen van elk 45 minuten. Het bekijken van de hele docu kost dus wel even tijd. Maar let eens op de waanzin van zowel de grote spelers als het hele systeem! In Californië worden de huizen ontruimd en de bewoners zijn dakloos. Dubai heeft nu de hoogste toren en deze valt niet om, maar staat wel leeg! Hetzelfde geldt voor bouwprojecten in China en Spanje. Het kapitalisme, dit krankzinnige economische systeem, dat wordt geleid door corporaties en psychopaten, is een seriemoordenaar!

Meltdown – The Secret History of the Global Financial Collapse duurt 4 maal 45 minuten.

Deel 1: The Men who Crashed the World.

Deel 2: A Global Tsunami

Deel 3: Paying the Price

Deel 4: After the Fall


Ook na afloop van de vierdelige documentaire Meltdown is de economische crisis nog lang niet opgelost! Na deze crisis komt nog een crisis komt nog een crisis en zo voort. Dit is inherent aan het kapitalisme, daarom wordt het tijd voor een alternatief financieel systeem!

Een economie die is gebaseerd op geld dat door een centrale bank uit het niets worden geschapen en tegen rente wordt uitgeleend, leidt per definitie tot exponentiële groei, gevolgd door een crash. Een economie gebaseerd op de werkelijke waarde van geld, is ook mogelijk. Voorwaarde is wel, dat we de centraal geleide economie loslaten en ons eigen geld creëren. Een voorbeeld vindt men reeds bij Gelre Handelsnetwerken, maar het Gelre-geld is nog inwisselbaar tegen de Euro volgens een vaste koers van 1 : 1. Voor een eerlijk systeem zou men die vaste koers moeten loslaten. Wie niet mee wil doen aan de waanzin van de huidige economie, vindt in Triodos bankieren ook een alternatief.

Kijk ook eens rond bij De Blije Bank, die pleit voor veranderingen. Het is IJsland gelukt om de rovende banken van zich af te schudden, in Nederland zouden we hetzelfde kunnen doen. Voorwaarde is wel, dat Nederland zelf geld gaat creëren, dus weg uit de Euro! Hoewel deze initiatieven nu nog klein lijken, is het heel goed mogelijk dat zij overeind blijven, als de rest van onze economie definitief instort.

2 Reacties

 1. mr. drs. Bou

  Dank je wel, Ankie!

  In summary of the Icelandic revolution, we saw:
  -resignation of the entire corrupt government of the country
  -nationalization of the bank
  -referendum enabling the people to determine their own economic system
  -incarceration of responsible parties, and
  -a rewriting of the Iceland Constitution by its people

  This is significant stuff.
  Have we been informed about this through the main stream media?
  Has any political program on radio or TV commented on this?

  Not that I’ve seen. The Icelandic people have demonstrated a way to beat the international money printers and controllers of information. The last thing entrenched usurers would want is for you to think you could also free yourself from their chains.

  Daarom horen we nu niets meer over IJsland!

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën