Archief
Artikelen

Twee jaar geleden rond deze tijd vond er een Israëlische slachtpartij plaats in Gaza. Die aanslag begon op 27 december en ook na Oud en Nieuw werd dat vuurwerk nog lang niet gestaakt. De vuurpijlen, rotjes en donderbussen bleven knallen tot 18 januari. Ook walste het Israëlische grondleger met tanks, geweren en bulldozers door de ruïnes, terwijl de internationale pers vanaf een heuvel toekeek. Sindsdien staat de publieke opinie in West Europa en de VS wat minder lijnrecht achter Israël.

Ter herdenking van de verwoesting van Gaza zijn wat artikelen verschenen in het Engels:

December 27, 2008: Operation Cast Lead, Israel’s brutal offensive against the Gaza Strip.
by Julie Webb-Pullman

Today, December 27, marks the second anniversary of Operation Cast Lead, Israel’s brutal offensive against the Gaza Strip. In 22 days of relentless air and land attacks, more than 1400 Gazans, mostly civilians, were killed in what the United Nations ‘Goldstone Report’ described as war crimes, and crimes against humanity.

Two years later, the perpetrator – Israel – remains unpunished. Two years later, Gaza remains in ruins, largely due to the reluctance of the international community to stand up to the bully, and deliver the materials necessary for Gaza’s reconstruction.

The Gaza Massacre And The Struggle For Justice
By Ali Abunimah, December 28, 2010

The Gaza massacre, which Israel launched two years ago today, did not end on 18 January 2009, but continues. It was not only a massacre of human bodies, but of the truth and of justice. Only our actions can help bring it to an end.

The UN-commissioned Goldstone Report documented evidence of war crimes and crimes against humanity committed in an attack aimed at the very “foundations of civilian life in Gaza” — schools, industrial infrastructure, water, sanitation, flour mills, mosques, universities, police stations, government ministries, agriculture and thousands of homes. Yet like so many other inquiries documenting Israeli crimes, the Goldstone Report sits gathering dust as the United States, the European Union, the Palestinian Authority and certain Arab governments colluded to ensure it would not translate into action.

Israel launched the attack, after breaking the ceasefire it had negotiated with Hamas the previous June, under the bogus pretext of stopping rocket firing from Gaza.

During those horrifying weeks from 27 December 2008 to 18 January 2009, Israel’s merciless bombardment killed 1,417 people according to the Palestinian Centre for Human Rights in Gaza.

“Operation Cast Lead”: Any respect for International Law left in the US Congress?

by Franklin Lamb, Global Research, January 1, 2011

This week marks the second anniversary of the 522 hour indiscriminate carnage, “Cast Lead” that killed 1,417 Palestinians, mostly civilians, 352 of them children, injuring for life more than 5,300 , indicts Israel as well as those countries that continue to supply it weapons, diplomatic cover and to enforce Israel’s illegal siege on sealed Gaza.

The US administration, as revealed in a State Department cable posted by Wikileaks, has been working overtime with Israel to parry further condemnation of Israeli crimes documented in the Richard Goldstone and Richard Falk Reports, among others. These investigations established massive violations of human rights and international law, war crimes, and possible crimes against humanity while refuting claims by Israel that it acted according to the limited international right of self-defense. Goldstone, Falk and others have demonstrated that it was both the victims of Cast Lead and the Mavi Marmara who alone possessed the right of self defense in light of Israel’s agressions, not Israel.

Al Jazeera kwam met het volgende bericht: Gaza doctor takes Israel to court

Een zeer bekende Palestijnse arts heeft tijdens “Cast Lead” drie van zijn kinderen verloren. Nu klaagt hij de staat Israël aan voor een schadevergoeding. Dat moet dan wel binnen twee jaar, anders verliest hij zijn rechtsingang wegens verjaring!

Er blijkt ook weer een konvooi op weg naar Gaza, want Egypt bans activists from Gaza convoy. Zonder dat zouden we van dat hele konvooi niets hebben geweten! Het blijkt afkomstig uit India en Egypte liet het konvooi later toch door:

Egyptian clearance for Gaza aid convoy from India

Jerusalem: Egypt has given clearance to a Gaza aid convoy, which started from India last month and has a strong Indian contingent, to dock at the Egyptian port town of El-Arish and enter the coastal strip from Rafah, a media report said today.

Egyptian newspaper Al-Ahram reported that Palestinian lawmaker, Khaled Abdel Mejid, was informed by the Egyptian embassy in Damascus about the decision to allow 120 activists to go through, with another 46 from Iran and Jordan denied entry.

Some of the aid material in the cargo was also barred, including 10 generators donated by Iran, decreasing the size of the humanitarian aid convoy to below 300 tonnes, the report said.

The ‘Asia to Gaza Caravan’ consists of activists from more than 15 Asian countries, including India, Iran, Japan, Indonesia, Pakistan, Malaysia, New Zealand and Kuwait.

It was scheduled to reach Gaza by December 27, in time for the second anniversary of Israel’s 22-day offensive against Islamist Hamas regime that started on December 28, 2008.

In 2008 herdachten de Palestijnen Al-Nakba, die toen 60 jaar geleden was. In 1948 werd de staat Israël uitgeroepen en onmiddellijk erkend, eerst door de VS en toen ook door de VN. De stichting van de staat Israël werd overgoten met Westerse propaganda, Palestina werd afgeschilderd als een land zonder volk, voor een volk zonder land. De Palestijnse bevolking werd echter met bloedig geweld verjaagd en honderden welvarende dorpen werden volledig verwoest. Het was een rooftocht, een verovering van het Heilige Land die in wreedheid veel weg had van het Bijbelboek Jozua!

De volgende hstorische documentaire over Palestina en de staat Israël werd in 2008 gemaakt door Al Jazeera, ter 60e herdenking van de Nakba. Toen dat herdenkingsjaar bijna ten einde leek, begon de aanslag op Gaza! De documentaire valt uiteen in twee delen: voor en na 1948. Aan de Palestijnse Nakba, de rampzalige verovering van Palestina in 1948, gaan echter vele decennia van politieke ontwikkeling en planning vooraf. Ook de geschiedenis na 1948 blijkt anders in elkaar te steken dan ons door de Westerse media wordt voorgehouden.

In deze documentaire komen veel ooggetuigen aan het woord en hun verhalen worden bevestigd en onderschreven door officiële documenten en oude filmbeelden. De voertaal is Engels, waar nodig is de docu in die taal ondertiteld. Het tempo ligt echter hoog en sommige getuigen spreken in gebroken Engels dat niet wordt ondertiteld. De documentaire duurt ook lang: beide delen duren een uur en 40 minuten. Ze vallen echter elk uiteen in twee afleveringen van 50 minuten.

Voor wie wil weten wanneer en hoe het Palestijns/Israëlische probleem is ontstaan, is deze docu een absolute aanrader. De welvaart van Palestina, de verraderlijke rol van de Zionisten, de onwetende Joodse immigranten, de ontwapening van de Palestijnse bevolking door de Engelse bezetter, de organisatie van de staat Israël door Engeland, de financiële en militaire steun van de VS, de honderdduizenden Palestijnse vluchtelingen, de politieke onderdrukking van de Palestijnen in bezet gebied, het komt allemaal aan bod. Alleen de aanslag op Gaza komt in deze documentaire nog niet voor. Die groteske misdaad tegen de menselijkheid en het oorlogsrecht blijkt echter meer van hetzelfde, voor wie de geschiedenis kent van dit onzalige land!

Met dank aan Rosa op Zaplog voor de link.

Al-Nakba duurt 4 maal 50 minuten.

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

1 Reactie op “De aanslag op Gaza, 60 jaar na Al-Nakba”

Laat een reactie achter