Archief
Artikelen

De gelauwerde Australische journalist John Pilger behoeft op BOUblog geen verdere introductie. Voor wie meer over hem en zijn werk wil weten: KLIK HIER! De nieuwste film van Pilger, The War You Don’t See, gaat over de rol van de media in oorlogen. Journalisten, en met name embedded journalisten, zijn er niet om de waarheid te vertellen, maar om voor het grote publiek een beeld te scheppen waarin de oorlog gerechtvaardigd wordt.

In deze documentaire spreekt Pilger met journalisten en hij vraagt hen hoe zij aan hun verhalen komen. Sommigen, zoals Rageh Omaar, zijn beschaamd omdat ze beseffen dat ze zelf werden misleid. Anderen vertellen over de angst om hun baan te verliezen, of ze excuseren zich voor het feit dat de juiste informatie niet beschikbaar was. Dat laatste is gewoon niet waar! Als journalisten hun werk zouden doen en het grote publiek objectief zouden informeren, dan zou bij voorbeeld de oorlog tegen Irak onmogelijk zijn geweest!

Deze docu werpt een helder licht op de manier waarop sommige journalisten denken. Zij doen gewoon hun werk, de waarheid is niet hun verantwoordelijkheid! Ze zeggen en schrijven alleen maar wat de politici beweren. Aan het woord komen echter ook journalisten die weigeren om zich te laten embedden. Zij vertellen een heel ander verhaal. Een Nederlandse journalist die weigert om het Micky Mouse-spel mee te spelen, is Arnold Karskens. Neem dus af en toe eens een kijkje op zijn blog.

In de laatste 25 minuten gaat het over WikiLeaks. Daarbij komt ook Julian Assange aan het woord. John Pilger heeft onlangs verklaard dat hij volledig achter Assange staat. Maar het gaat in deze documentaire voornamelijk om de video van een schietpartij in Bagdad, die vorige zomer via WikiLeaks naar buiten kwam. Zelf vind ik dit “lek” nog altijd waardevol en indrukwekkend, maar het imperialistische geweld in Irak is daarmee niet verdwenen. De waarheid lijkt zo langzamerhand te zijn dat de waarheid niet meer ter zake doet.

Update 22-02-2011: Deze video was verdwenen, maar staat nog in stukjes op YouTube. Er is nu een kleine overlap van ongeveer 3 minuten.

Update 21-06-2012: Deze video is nu vrijwel volledig verdwenen, maar toch niet helemaal. Voor wie hem wil zien: LINK EVEN DOOR en klik daarna op volledig scherm. 😉

John Pilger – The War You Don’t See duurt een uur en 37 minuten.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

14 Reacties op “John Pilger: De oorlog die je niet ziet”

 • Max:

  Aan het begin van de vorige eeuw zei Moses Montefiore tijdens een van de hun bijeenkomsten: “Zolang we geen integrale controle over de wereldpers hebben, zal alles wat jullie doen geen resultaat hebben. We moeten er in ieder geval voor zorgen dat we de wereldpers kunnen beïnvloeden als we mensenmassa’s willen besturen en ketenen.”Zoals in elke oorlog is het eerste slachtoffer de vrije pers, met overheidspropaganda vermomd als nieuwsfeiten.Zelfs in serieuze Nederlandse kranten lees je verhalen van serieuze analisten die beweren dat Milosevic de oorzaak is van alle ellende op de Balkan.Dat zonder hem al die oorlogen er niet zouden zijn geweest. Dat is klinkklare onzin. In de geschiedenis gebeuren dergelijke dingen nooit doordat één man ze uitlokt. Er zijn altijd economische en sociale omstandigheden, politieke verhoudingen, een verstoord machtsevenwicht, die leiden tot situaties waarin vervolgens iemand als Milosovic komt boven drijven. Als Milosevic er niet was geweest, dan was het wel Ivanovic of Petrovic geworden. De oorzaak van conflicten ligt namelijk altijd in de algehele situatie en de algehele toestand en niet bij personen. Dus je moet iets aan die economische en sociale factoren doen om het conflict op te lossen. En niet die ene man eruit halen en denken dat je het dan hebt opgelost. Maar goed, Milosovic was een communist en dat was eind jaren ’80 begin jaren ’90 natuurlijk ook niet zo goed.De succesvolle demonisering van de Serviërs, waardoor ze grotendeels verantwoordelijk is voor de Joegoslavische oorlogen, en als uniek en genocidale moordenaars, was een van de grote propaganda triomfen van ons tijdperk.Hoe de VS en NATO de oorlog tegen Servie organiseerden en opstookten:Ruder Finn Global Public Affairs is een Amerikaans pr-bedrijf.”J.M.: Mister Harff, welke middelen stonden tot uw beschikking; van welke methoden bediende u zich? J.H.: Dat is heel eenvoudig. Onze hulpmiddelen bestaan eigenlijk uit niets anders dan een kaartsysteem, een computer en een fax. In het kaartsysteem zijn de namen opgeslagen van honderden journalisten, politici, vertegenwoordigers van humanitaire organisaties en academici. Met de computer kunnen we deze databank koppelen aan aktuele thema’s, om zo op effectieve wijze de juiste personen aan te spreken waar we op een bepaald moment informatie van willen krijgen….Zo kunnen we in een paar minuten alle personen waarvan we vermoeden dat ze reageren zullen van de precieze informatie voorzien. Ons werk bestaat hieruit diverse informatiebronnen te kanaliseren en daarna zo snel mogelijk te verspreidden, daarbij opvattingen die met het thema overeenkomen als eerste openbaar te maken. Snelheid is hier een eerste vereiste. Wanneer wij een informatiebron achten juist te zijn, is het voor ons de opgave deze mening in de wereldopinie als de gangbare mening te verankeren. Vanaf dat moment is het duidelijk dat alleen datgene telt wat in het begin als standpunt werd ingenomen. Opdat we niet vergeten.HET IS ONS GELUKT en wel tussen 2 en 5 augustus 1992 toen de New Yorkse krant “Newsday” met berichten kwam over Servische concentratiekampen. Trefwoorden hierbij waren “dodenkamp” “gulag” en “dodenkamp van de Serven” (deze berichten werden later door de Duitse journalist Thomas Deichmann ontmaskerd Anm. d. Hrsg.). We stelden voor een aankondiging te plaatsen in “the New York Times” en bij de Verenigde Naties protest aan te tekenen.Dat werkte voortreffelijk, in een handomdraai konden we de Serviers in de wereldopinie neerzetten naast de nazi’s, opeens hebben we nu een eenvoudige geschiedenis van goeden (moslims) en kwaden (Serviers).Het appelleren aan emoties in de berichtgeving is zo sterk dat niemand het zich meer kan permiteren er een afwijkende mening op na te houden. Dat was echt een schot in de roos.J.M. Maar u bent zich er toch wel van bewust dat u hierin een grote verantwoordelijkheid draagt?J.H. We worden er niet voor betaald om te moraliseren. En zelfs wanneer het daarom zou gaan hebben we een zuiver geweten. Als u zou willen bewijzen dat de Serviers slachtoffer zijn, probeert u het dan, u zult merken dat u daarin dan helemaal alleen staat.John Swainton, gedurende vele jaren uitgever van de New York Times, deelde in zijn afscheidsrede de volgende onthullende uitspraak aan zijn medewerkers mee: “Er bestaat geen vrije pers. Jullie, lieve vrienden, weten dat, net als ik. Niemand van jullie zou het ook maar durven zijn eigen mening eerlijk weer te geven. Wij zijn allemaal instrumenten en horigen in dienst van de financiële machthebbers achter de coulissen. Wij zijn marionetten die dansen en springen, wanneer aan het touwtje getrokken wordt. Onze kennis, onze vaardigheden en zelfs ons leven behoort aan deze mannen toe. We zijn niets meer en niets minder dan intellectuele prostituees.”

 • mr. drs. BOU:

  Beste Max,

  Wat een lange tekst! Heb je die zelf geschreven? Ik ben even gaan Googlen naar de bron en kwam de volgende link tegen:
  http://szrzlj3.blogspot.com/2010/09/de-waarheid-over-de-navo-agressiebalkan.html
  Ongeveer hetzelfde stuk en ook ondertekend met Max. Is dat jouw website? Onderaan dat stuk staan ook weer bronnen, waaronder deze: http://www.daanspeak.com/Balkan03.html

  Die oorlog op de Balkan klopte van geen kant. Indertijd was ik veel op reis, daarom miste ik de essentie. Oftewel: ik snapte er nix van! Tegenwoordig staan er op Internet wel goede docu’s over de oorzaken en gevolgen van deze oorlog. Ik had me al eerder voorgenomen om deze eens te bekijken.

  Het boek van Robin de Ruiter over het proces tegen Milosevic heb ik wel gelezen. Indertijd was dat voor mij een eye-opener van jewelste!

 • localmc:

  John Pilger’s Investigation Into the War on WikiLeaks and His Interview With Julian Assange

  Friday 14 January 2011

  http://www.truth-out.org/the-war-wikileaks-john-pilgers-investigation-and-interview-with-julian-assange66847

  Julian Assange on Dutch MSM about released dutch afghanistan cables.

  January 15, 2011

  http://www.youtube.com/watch?v=bqyjrcnf6vQ

 • mr. drs. BOU:

  Beste Localmc,
  Dank je wel en ik plaatst dit ook even bij het artikel over WikiLeaks.

 • Max:

  @mr. drs. BOU:Ongeveer hetzelfde stuk en ook ondertekend met Max. Is dat jouw website?…]]]Ja, dit is mijn website:
  http://szrzlj3.blogspot.com/search?updated-max=2010-10-17T14:57:00-07:00&max-results=15

 • mr. drs. BOU:

  Beste Max,
  Even rondgekeken op jouw website: http://szrzlj3.blogspot.com/ Daarop staat veel documentatie over de Balkanoorlog.
  De achterliggende sentimenten (Christendom versus Islam) verklaren de gebeurtenissen allerminst. Joegoslavië moest volgens mij kapot van de Westerse Wereldmacht (NATO) omdat dit communistische land een spaak in het wiel kon steken van de roofzuchtige olie en gas-politiek.

  • Patrick:

   Goed gezien Bou, zo is het. Joegoslavië moest uiteenvallen en als hapklare brokken dienen zodat (Europese) multinationals zijn voordeel hiermee konden doen. De schuld moest bij de Serviërs komen te liggen. Frappant is dat juist de moslims gesteund werden door allerlei zogenaamde Islamitische liefdadigheidsinstellingen uit diverse landen. Heimelijk gesteund door inlichtingendiensten (Pakistan, USA, Saudi Arabië). Het was zelfs zo dat ook Afghaanse strijders uit de Moedjahedien naar Bosnië kwamen en deze oorlog als een soort training zagen. Hier is ook literatuur over…..Wanneer begint Wilders hier eens over, maar ja dat zijn natuurlijk in feite zijn eigen vrienden.

 • mr. drs. BOU:

  Deze docu mag in de VS niet worden vertoond! Pilger is daar boos over:

  http://www.informationclearinghouse.info/article28296.htm

 • Beste BOU,
  de uploader is er nog druk mee, vanaf deel 5 moet nog geüpload worden maar de eerste delen beloven veel goeds. Er is ook een facebook account. Bij Stan van Houcke de link naar deel 1 http://stanvanhoucke.blogspot.nl/2012/06/propaganda.html

  Aangezien John Pilger uit de lucht is gehaald met deze documentaire De Oorlog Die je Niet Ziet is dit een goeie vervanging. Uploader is ook Australisch maar de documantaire is Noord Koreaans. Maar dat zie je er afgezien van de Koreaanse schrifttekens niet aan af. Is helemaal vertaald naar het Engels. Is voorzover ik hem zag helemaal naar mijn smaak!

 • mr. drs. Bou:

  Beste Sjuul,

  De oorlog die je niet ziet STAAT NOG HIER.

  Bedankt voor de link naar Stan, die docu lijkt veelbelovend, al ga ik hem vandaag niet helemaal bekijken, want ik moet nog stofzuigen en zo voort…

  Misschien moet ik eens een kleine advertentie plaatsen: BOU zoekt meisje voor dag en nacht, dat dol is op stofzuigen en zo voort… 😉

 • Ik zie mezelf al door de politie hier in de polder een verhoor af laten nemen over hoe ik aan een interessante film ben gekomen, die ik omdat hij te interessant is om niet te delen, van een vertaling voorzien op youtube wil zetten. Ach wat, wat is er veranderd. Zodra er een lijntje kan worden gelegd naar een veronderstelde communistische herkomst gaan alle alarmbellen nog steeds rinkelen in ‘ons’ vrije Westen. Zie mezelf nog op het jaren 50 postkantoor in de rij staan op zaterdag, als m’n opa mij daar naar toe stuurde om een pakketje van een week WAARHEDEN [dagblad De Waarheid] naar mijn tante in Rusland op te sturen. Zodat zij in haar moerstaal op de hoogte kon blijven van hoe het met Nederland ging en haar dochters in hun eigen taal nog wat te lezen hadden. Dat was elke keer weer een daad van landverraad!

  In Australië is het anno 2012 nog niet anders, en hier ook niet. Maar het gaat goed komen, de andere delen worden zo snel mogelijk geüpload. Deel 5 staat er al op. http://www.facebook.com/pages/Propagandafilm/427263763965283

 • Beste BOU,

  ik vind het leuk dat ik ook iets kan doen. Zo te zien schiet het niet erg op met het uploaden van deze documentaire. Er lijken nogal wat problemen te ontstaan over de vrijheid van internet in Australië. Misschien heb jij een suggestie voor sabineprogram [de uploader] zodat die documentaire ongeschonden op het www komt te staan? Ik met mijn bouwvakkers Nederlands kan niet in het Engels communiseren op facebook. Wellicht kan de hele !vertaalde! documentaire vanuit Australië naar je e-mail adres worden gestuurd? Voor ons zou het toch niet zo’n probleem zijn om die documentaire op youtube te zetten? http://www.facebook.com/pages/Propagandafilm/427263763965283
  Ik zal je in ieder geval op de hoogte houden, en Stan van Houcke ook melden als hij compleet op youtube staat. Maar zo te zien kan dit dus nog even duren.

 • Beste BOU

  Het is nog een heel gedoe geworden maar nu staat de hele verzie in het Engels vertaald er in zijn geheel op. http://www.youtube.com/watch?v=6NMr2VrhmFI&feature=youtu.be
  Voor de discussie en meer informatie over de video en over de problemen voor hij kon worden geüpload zie http://www.facebook.com/pages/Propagandafilm/427263763965283

 • mr. drs. Bou:

  Dank je wel voor de link, Sjuul. Propaganda staat bovenaan in de wachtrij, maar ik plaats meestal geen video’s voor ik ze zelf helemaal heb bekeken.

Laat een reactie achter

Recente reacties