Archief
Artikelen

Zeeland is ruim en rustig, maar met de economisch groei wil het niet goed lukken. In de dorpen zijn de winkels vrijwel verdwenen, de bevolking trekt er weg, de dorpsscholen worden opgeheven en er staan overal huizen te koop. Zeeland moet krimpen, landbouwgrond wordt nu omgezet in natuurgebied. Maar Zeeland groeit ook: achter de dijken verrijzen vakantiedorpen met onpersoonlijke, gelijkvormige huisjes die ’s zomers worden bewoond door een massa toeristen. In de winter staan deze zomerdorpen leeg. Natuurlijk kan het ook anders, maar dan zal men op een andere manier moeten kijken naar de toekomst. Op 6 december ging Tegenlicht op zoek naar het gedroomde Zeeland.

Tegenlicht VPRO: Florida aan de Schelde

De buitengebieden van Nederland krimpen. Ouderen blijven en jongeren trekken weg, ook in Zeeland. Maar wat als ook de grote industrieën uit Zeeland zouden verdwijnen; wat zijn dán de perspectieven? Tegenlicht doet een denkoefening. Kan Zeeland toeristenland het ‘Florida van Nederland’ worden, waar gepensioneerden uit Nederland en België hun oude dag doorbrengen en zorgbehoevenden in alle rust op krachten kunnen komen? Wordt de zorgtoerist dan de nieuwe doelgroep? Tegenlicht bezoekt de jonge ondernemer Kim Bakker, die op haar familielandgoed Rijckholt, waar haar grootvader ooit als fruitkweker en aardappelhandelaar begon, een luxe zorgdorp voor ouderen bouwde. Aan de randen en de stranden ontwikkelen toeristenondernemers en bestuurders plannen voor ‘nieuwe natuur’ gebieden, waarvoor polders weer gedeeltelijk onder water worden gezet, zoals bij het plan ‘Waterdunen’. Maar gaat het laten onderlopen van polders niet in tegen het karakter van de Zeeuw, die altijd tegen het water heeft gevochten en tegen dat van de boer die vruchtbare grond weer ziet verdwijnen?

Hoe kijkt de landschapsarchitect-met-Zeeuwse-roots Adriaan Geuze naar deze projecten en hoe ziet hij de toekomst van Zeeland? En welke kansen biedt ‘Zeeland akkerland’, met name in de uitdagingen om biologisch en duurzaam te produceren? Biologisch boeren heeft de toekomst en biologische producten worden lokaal gedistribueerd, zoals bij ‘De Grote Verleiding’ waar bioboeren Alex en Anneke van Hootegem op hun boerenbedrijf ook een distributienetwerk en een webwinkel hebben opgezet. En hoe zit het met de Zeeuwse vissers? Is er een innovatief en duurzaam antwoord mogelijk op beperkingen door vangstquota’s? Is het mogelijk om vis op land te kweken? De Zeeuwse visser Adri Bout ging het proberen en met succes: zijn ‘Seafarm’ wordt nationaal en internationaal als vernieuwend en toonaangevend gezien.

Kortom: hoe Zeeland de ‘rentmeester’ van mens en natuur aan het worden is, voor heel Nederland.

Florida aan de Schelde duurt 50 minuten.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

2 Reacties op “Zeeland, Florida aan de Schelde?”

Laat een reactie achter