Archief
Artikelen

In Mexico, in Cancun, wordt deze dagen een klimaatconferentie gehouden, maar in tegenstelling tot vorig jaar in Kopenhagen, laat de pers het vrijwel volledig afweten. Amy Goodman van Democracy Now bevindt zich in Cancun en doet verslag van wat zich daar afspeelt.

Pressing the Silence: At the U.N. Climate Change Conference, the Media Center is Oddly Quiet

Deze conferentie gaat alleen over CO2 en het klimaat, terwijl allerlei andere milieu-aspecten van de industriële productie en de privatisering van natuurlijke hulpbronnen niet worden besproken. Ook wordt er een zwaar beroep gedaan op de ontwikkelingslanden om hun CO2-uitstoot te beperken, terwijl de grootste vervuilers de rijke landen zijn.

Het verdrag van Kyoto over de uitstoot van CO2 loopt in 2012 af. De VS heeft dit verdrag nooit ondertekend, maar Nederland wel. In Cancun gaat het opnieuw over de uitstoot van CO2, maar er zijn nog zoveel meer problemen. Ontbossing, vervuiling, privatisering van drinkwater, genetische manipulatie van mais en ander voedsel, de totale verwoesting van het landschap en zo voort… In Cancun is ook een alternatieve conferentie gaande, waar allerlei milieugroepen samenkomen om te praten over hun problemen en hun strategieën. Hun accommodatie staat in schril contrast met de schandalige luxe van de officiële conferentie.

Small Farmers Gather for Alternative Global Forum on Climate Change and Social Justice

Uit de laatste Wikileaks blijkt duidelijk dat de VS ijverig bezig is om de landen die worden bedreigd door de klimaatverandering te chanteren en hun stilzwijgen af te kopen. Zo staat Bolivia onder zware druk om het verdrag te tekenen, maar dat zou ten koste gaan van de ontwikkeling van dit arme land.

Pablo Solón Responds to Secret U.S. Manipulation of Climate Talks Revealed in WikiLeaks Cable

In Cancun zullen overigens geen besluiten worden genomen, dat gebeurt pas volgend jaar. Vandaar dat de internationale pers het zo massaal laat afweten. Alleen Democracy Now komt met het ene item na het andere. Ze staan allemaal hier, maar kijk in elk geval nog even naar dit verslag van een grote demonstratie.

Thousands March in Cancún at La Via Campesina’s “Global Day of Action for Climate Justice”

De jongeren protesteren tegen het belangrijkste voorstel van de conferentie: REDD, een programma om bossen aan te planten, om de compenseren voor de uitstoot van CO2. De jongeren zijn daar tegen, omdat er kunstmatig een markt wordt gecreëerd, terwijl de oorzaak van het probleem niet wordt aangepakt.

Youth Activists Protest Exclusion from U.N. Climate Summit in Cancún

Deze jongeren hebben natuurlijk gelijk. De meest krankzinnige markt die is gecreëerd op grond van de CO2-hype, is de handel in emissierechten, oftewel cap-and-trade. Inmiddels is de handel in dit imaginaire product al vele malen groter dan de wereldproductie!

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

3 Reacties op “Klimaat-top in Cancun: er komt niemand kijken”

Laat een reactie achter

Recente reacties