Archief
Artikelen

We blijven nog even bij professor David Harvey, met zijn doorwrochte kennis van de Marxistische analyse van de economie. Volgens David Harvey heeft het kapitalisme nu een punt bereikt waarop het niet langer werkt. Dit heeft te maken met het feit dat dit economische systeem moet blijven groeien met minstens 3% om te blijven werken. Zijn ideeën worden op een vrolijke manier en in snel tempo inzichtelijk gemaakt in de volgende animatie van RSA:

David Harvey Crisis of Capitalism duurt 11 minuten.

Achter deze animaties schuilt altijd een lezing. Deze werd gehouden voor de RSA op 26 april 2010. Hoewel David Harvey niet met een kant-en-klare oplossing komt, is het wel duidelijk wat hij zegt: Dit kan zo niet langer!

David Harvey: The Crises of Capitalism duurt 31 minuten.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

2 Reacties op “David Harvey: de crisis van het kapitalisme”

 • Arnoud:

  Ik dacht dat je al kennis met Harvey had gemaakt maar dat je ‘m niet interessant vond. Persoonlijk vond ik deze sterk:

  http://www.youtube.com/watch?v=rfd5kHb-Hc8&feature=related

  (Vooral deze 1e vond ik mooi & helder)

  &

  http://www.youtube.com/watch?v=YYQb0fthNfI&feature=player_embedded

  En verder kan ik de bespreking van H15 van Het Kapitaal van Marx aanbevelen (overal te vinden op ’t net), evenals deze (die ik persoonlijk als ’n soort vervolg/ aanvulling beschouw van college over H15):

  http://vimeo.com/16098398

  (Bijna?) allemaal hier terug te vinden (zoals je al vermeldde in je vorige post als ik ’t me goed herinner ;P):

  http://davidharvey.org/

  Ben benieuwd naar je reactie.

 • mr. drs. BOU:

  Beste Arnoud,

  Natuurlijk vind ik Harvey interessant. Het is zelfs nog erger, ik heb mijn “Kapitaal” weer uit de kast getrokken en ben het aan het herlezen. Voor vandaag heb ik weer een post staan over Harvey. Maar je begrijpt dat ik alles eerst goed bekijk en beluister, voor ik het op BOUblog plaats. En het gaat natuurlijk niet alleen maar over het Marxisme.

  Van die colleges van Harvey over het Kapitaal heb ik nu de inleiding bekeken (duurt 2 uur!) en ik zou ze graag allemaal volgen. Harvey vraagt zijn leerlingen echter om eerst het betreffende hoofdstuk uit het boek te lezen. Dat wordt dus een welbestede Kerstvakantie!

  Bedankt voor de links, die worden bewaard. Achter de schermen groeit de wachtrij of de waslijst! 😉

 • Arnoud:

  Ok, prima. Dacht ik dus verkeerd. Gelukkig is niet alleen Marx wat de klok slaat op jouw blog. Het is meer idd een nogal lang verhaal om er mee bezig te zijn en ik ben een tijdje terug ook begonnen met dat boek. Het helpt me om e.e.à. te begrijpen. De wijze waarop Harvey hem benadert bevalt me o.à. Daarom goed. Hij lijkt me niet dogmatisch, tegelijk helpt het me. But, like you sake, its Esther time consuming ;p

 • mr. drs. BOU:

  Beste Arnoud,
  Ik heb het eerste hoofdstuk nu herlezen. Het gaat (40 pagina’s lang) over 20 el linnen en een jas. En dat is geen Toon Hermans over een stoel. Toen ik het voor het eerst las, dacht ik: Dit schiet niet op! Maar nu ben ik ouder en wijzer: Marx is zo helder! Leve de 20 el linnen en een jas! Want ze zijn op de markt hetzelfde waard.
  Marx begreep als eerste waar de marktwaarde ontstaat: in 20 el linnen en in die jas zit dezelfde arbeid.
  Geloof maar dat ik verder ga met het herlezen van Marx. Maar gun me even de tijd en een gezellige kerstvakantie, wil je?
  Mijn kritiek op het Marxisme gaat veel dieper, maar dan moet wel eerst Marx aan het licht worden gebracht.
  Mijn analyse gaat dieper: waarom erfrecht in de naam van de vader? Ook dat is een economisch principe en ook dat gaat over geld.
  Daar heb ik het dus druk mee… 🙂

 • Arnoud:

  Ok, helder. Ik wacht vol ongeduld ;P af. Ben benieuwd. Ik heb sowieso ook nog wel wat pagina’s te verteren.

 • Groene Wolf:

  De Blije Bank is een initiatief dat tegenwicht wil bieden aan het bestaande banksysteem en veel zaken die daarmee samenhangen. Een alternatieve kijk:
  http://deblijebank.nl/index.php/huidige-systeem/waarschuwen

 • mr. drs. BOU:

  @ Groene Wolf:
  Leuk! Dank je wel… http://deblijebank.nl/

  Welkom bij De Blije Bank (DBB) van de samenleving. DBB is een coöperatieve vereniging i.o. waar elke ingezetene van Nederland lid van kan worden. Een goed beheer van alle levensvormen staat bij DBB centraal. Daarbij hoort natuurzuiver ondernemen, dat een stuk verder gaat dan het duurzaam ondernemen. DBB wordt vanuit een goed rentmeesterschap bedreven als investerings-, handels-, spaar- en kredietbank. DBB werkt 100% rentevrij, geeft rendement op kapitaal en maakt gebruik van een complementaire munt (CM).

  De CM ontleent zijn waarde aan investeringen in grondstoffen, natuurkrachten, natuurzuiver ondernemen en mensen. Met de CM kan men overal in euro’s via internet, mobiel, pinpas of chipknip betalen. Het huidige bancaire systeem, de inflatie van de euro en de waardevermeerdering van de CM zorgen er gaandeweg de tijd voor dat er minder CM eenheden van de betaalrekening worden afgeschreven. Deze overvloed zal altijd blijven bestaan op voorwaarde dat de zon schijnt, de wind waait, het water stroomt en de goede intenties van de mensen aanwezig blijven.

  Op het moment worden we allemaal geconfronteerd met turbulente banksterjaren, oplopende staatsschulden, waardevermindering van pensioenfondsen en overige crisissen. Kortom, mismanagement ten top. DBB kan als katalysator van de samenleving een belangrijke bijdrage gaan leveren aan het oplossen van de huidige problematiek. Op basis van de 12 punten van verandering zijn wij begonnen met het uitvoeren van punt 11.Femas

  Vanwege punt 11 is Femas ontstaan, die alle beschikbare middelen en mensen gaat coördineren ten behoeve van DBB. Femas is een coöperatieve beheer- en ontwikkelorganisatie. Mensen afkomstig uit het bedrijfsleven, universiteiten en non-profitorganisaties hebben zich inmiddels aangesloten bij Femas. Deze gaat als toekomstig beheerder van DBB de identiteit, continuïteit, zuiverheid en overvloed van het bancaire systeem bewaken. Mocht jij ook een mooie bijdrage willen leveren aan Femas en DBB, klik dan hier voor contact.

  Lees ook hun 12 punten van verandering!

 • petje:

  Eerste Europese revolutieverschijnselen in Kroatie als antwoord op het neo liberale roofkapitalisme van de IMF en de Wereldbank.
  De revoluties in de Arabische wereld staan niet op zichzelf. Ook Europa , de VS en de rest van de wereld komen aan de beurt.
  Morgen een dikke nederlaag voor de partijen die dit neo liberale (roof) kabinet steuen??
  http://www.zerohedge.com/article/guest-post-analysis-global-insurrection-against-neo-liberal-economic-domination-and-coming-a

 • petje:

  O ja, ik stem zelf overmorgen op PvdD. De dieren lijden nog meer onder het neo kapitalistische roof-liberalisme dan mensen.
  Dus daarom..

Laat een reactie achter