Selecteer een pagina

Archieven

De Kleine IJstijd en de klimaattop in Mexico

Het is koud voor de tijd van het jaar! Wintersportliefhebbers zijn daar natuurlijk blij mee en kinderen vinden sneeuw en ijs meestal ook dolle pret. Voor daklozen en mensen die moeite hebben met de energierekening is het huidige weerbericht minder goed nieuws. Ook voor de mensen die dagelijks in de file staan, zijn sneeuw en gladde wegen bepaald geen genoegen. Maar we zijn nog lang niet bezig om massaal dood te vriezen. Tijdens de Kleine IJstijd was dat soms wel degelijk het geval.

Het is inderdaad kouder dan normaal rond eind november begin december. Het weeroverzicht meldt: In het oosten van Duitsland vroor het streng (Berlijn -10,4º), in Polen rapporteerde Warschau -17,7 en in Bialystok werd zowaar -25,7º geregistreerd. Steenkoud was het ook in Moskou. Daar werd -23,6º gemeten. In Noord-Europa vielen de uitzonderlijke lage temperaturen in het sterk besneeuwde zuiden van Zweden op.

Op de Britse Eilanden viel zoveel sneeuw, dat het sneeuwdek er in 45 jaar (sinds 1965) niet meer zo dik is geweest. In Kielder Castle, Northumberland lag gisterochtend 40, in Nunraw, Scottish Borders 44 centimeter. Dat is ruim voldoende voor sneeuwpoppen en sneeuwballen, maar de sneeuwruimers hebben het druk.

Hoewel we eindeloos kunnen speculeren over waarom het zo koud is, komt het volgens de echte complot-denkers door de klimaattop. Vorig jaar werd deze gehouden in Kopenhagen, van 7 tot 18 december, en het was me toch koud! Al Gore kon wel inpakken met zijn Global Warming en zijn Inconvenient Truth. Om een debacle zoals vorig jaar in Kopenhagen te voorkomen, speelt de conferentie zich nu af in de warme en zonnige badplaats Cancun in Mexico. Voor politici is het een snoepreisje, maar de klimaattop was nog niet begonnen, of heel Europa verdween rillend onder een deken van sneeuw. De top duurt van 29 november tot 10 december, daarna zal het dus wel weer gaan dooien! 😉

Eigenlijk is het sinds 1850 wereldwijd aangenaam warm geweest. In de ruim 5 eeuwen die daaraan voorafging, was het veel kouder dan nu. De winter begon toen soms al in september en hij duurde dan minstens tot april. Tijdens de Kleine IJstijd (van 1300 tot 1850) stierven mensen soms massaal van de kou. Maar het was niet alleen kouder, het weer was ook veel veranderlijker dan nu. Soms regende het een heel jaar lang, soms stormde het zo heftig dat alle schepen vergingen. De mensen vielen massaal ten prooi aan misoogsten, hongersnoden, ondervoeding en de ziekten die daarmee gepaard gingen.

De volgende documentaire van History Channel gaat over de Kleine IJstijd. Hij bevat prachtige historische beelden en kan daarom het beste worden bekeken in full screen. Maar hij bevat ook een interessant verhaal over het verband tussen het klimaat en de beschaving. Alleen in de laatste 10 minuten gaat deze Amerikaanse documentaire weer op de Al Gore-toer. De Kleine IJstijd zou misschien zijn veroorzaakt door de Global Warming tijdens het Middeleeuws klimaat-optimum! Maar volgens mij komt het door het Concilie van Vienne. 😉

Little Ice Age, Big Chill duurt anderhalf uur.


Watch Little Ice Age, Big Chill in Educational |  View More Free Videos Online at Veoh.com

 

6 Reacties

 1. mr. drs. BOU

  In Cancun is nauwelijks pers aanwezig! Vergelijk dit met Kopenhagen vorig jaar. Alleen Democracy Now besteedde gisteren veel aandacht aan de klimaatconferentie. Er is ook een alternatieve conferentie gaande, die niet alleen gaat over het klimaat, maar ook over andere manieren van de vernietiging van de natuur, zoals vervuiling door de industrie.

  Democracy Now duurt een uur.

  Antwoord
 2. petje

  In Groot Britannie woedt een kleine ijstijd net als hier en toch blijft de Guardian stug volhouden dat de wereld opwarmt. De Independent orakelde in maart 2000 dat Engelse kindertjes in de nabije toekomst geen notie meer van wat sneeuw is zouden hebben. Zou Femke Halsema ooit toegeven dat ze fout zit op dit punt?? Ik denk het niet.. Ach.

  That snow outside is what global warming looks like
  Unusually cold winters may make you think scientists have got it all wrong. But the data reveal a chilling truth

  http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2010/dec/20/uk-snow-global-warming

  Snowfalls are now just a thing of the past

  By Charles Onians

  Monday, 20 March 2000

  Britain’s winter ends tomorrow with further indications of a striking environmental change: snow is starting to disappear from our lives.

  Sledges, snowmen, snowballs and the excitement of waking to find that the stuff has settled outside are all a rapidly diminishing part of Britain’s culture, as warmer winters – which scientists are attributing to global climate change – produce not only fewer white Christmases, but fewer white Januaries and Februaries.

  The first two months of 2000 were virtually free of significant snowfall in much of lowland Britain, and December brought only moderate snowfall in the South-east. It is the continuation of a trend that has been increasingly visible in the past 15 years: in the south of England, for instance, from 1970 to 1995 snow and sleet fell for an average of 3.7 days, while from 1988 to 1995 the average was 0.7 days. London’s last substantial snowfall was in February 1991.

  Global warming, the heating of the atmosphere by increased amounts of industrial gases, is now accepted as a reality by the international community. Average temperatures in Britain were nearly 0.6°C higher in the Nineties than in 1960-90, and it is estimated that they will increase by 0.2C every decade over the coming century. Eight of the 10 hottest years on record occurred in the Nineties.

  However, the warming is so far manifesting itself more in winters which are less cold than in much hotter summers. According to Dr David Viner, a senior research scientist at the climatic research unit (CRU) of the University of East Anglia,within a few years winter snowfall will become “a very rare and exciting event”.

  “Children just aren’t going to know what snow is,” he said.

  http://www.independent.co.uk/environment/snowfalls-are-now-just-a-thing-of-the-past-724017.html

  Antwoord
 3. petje

  Ondanks de Kleine IJstijd schrijdt de nieuwe wereldorde natuurlijk gestaag verder op haar heilloze pad..:

  Koudste week sinds 1772, maar:
  VN stelt in Cancun in alle stilte een wereldregering voor

  http://www.zonnewind.be/klimaat/cancun.shtml

  Antwoord
 4. mr. drs. Bou

  Op Court Fool is een helder en gedegen artikel verschenen over de invloed van CO2 op ons klimaat. Deze invloed is minder dan nix vergeleken met andere factoren, zoals de natuurlijke variaties in de aardbaan. Deze worden heel duidelijk uitgelegd! Ook de invloed van water en waterdamp op het klimaat is groot. De temperatuur van de oceanen speelt in het klimaat daarom een gigantische rol!

  Feiten en leugens over het klimaat (1)

  deel 1: Het klokwerk van de aarde en de zon.

  deel 2. De activiteit van de zon komt binnenkort online, maar link even door en geef je op voor een update! 😉

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

twee × twee =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën