Archief
Artikelen

Sir Ken Robinson was van 1989 tot 2001 professor in Arts Education aan de Universiteit van Warwick en in 2003 werd hij geridderd voor zijn werk. Volgens Sir Robinson is ons schoolsysteem verouderd. Dit schoolsysteem (plus de leerplicht!) stamt uit de 19e eeuw en vertoont nog alle kenmerken van die tijd. De school dient om mensen op te leiden tot arbeiders in een industriële wereld. Maar deze wereld is in snel tempo aan het verdwijnen. Tegenwoordig is er behoefte aan creatieve mensen die zelfstandig nadenken. Het schoolsysteem houdt deze ontwikkeling tegen, in plaats van de creativiteit in kinderen te stimuleren.

De volgende animatie van RSA laat zien waar het om gaat.

RSA Animate – Changing Education Paradigms

Sir Ken Robinson is een begenadigd spreker. Hij is humoristisch en slaat daarbij vele spijkers op de kop. Het is lachen met Sir Ken! Hem taggen onder HUMOR doet echter geen recht aan de boodschap. Sir Robinson pleit voor een heel ander schoolsysteem. En onder zijn grappen ligt het besef dat dit een urgent probleem is, want de toestand waarin de kinderen verkeren, is ernstig!

Op dit moment heeft 35% van de kinderen in de leeftijd van 9-12 jaar een diagnose van ADHD. Deze kinderen zijn niet in staat om braaf te blijven luisteren naar de saaie lessen van de meester of juf. Ze zitten te draaien op hun stoel, ze praten voor hun beurt (eerst je vinger op steken!) of ze zitten te kletsen met andere kinderen (mag niet!). Zij krijgen medicijnen voorgeschreven die veel lijken op cocaïne of amphitamine. Op ieder schoolplein is dan ook een levendige handel in deze legale harddrugs ontstaan.

Natuurlijk kan het ook anders, zoals Sir Robinson laat zien. Zijn website is ook heel vrolijk!

Sir Ken Robinson: Do schools kill creativity? duurt 20 minuten.

Sir Ken Robinson: Bring on the learning revolution! duurt 15 minuten, met een tekenfilmpje als toetje.

Sir Ken Robinson – Changing Paradigms duurt 55 minuten.

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

4 Reacties op “Sir Ken Robinson over de schoolse opvoeding”

Laat een reactie achter