Archief
Artikelen

Quants zijn de quantitatieve analisten van de financiële markt. Ze gebruiken ingewikkelde wiskundige formules, afkomstig uit de mathematische statistiek. Door deze in te voeren in hun computers, proberen ze te voorspellen of de prijzen op de wereldmarkt zullen stijgen of dalen. Als hun voorspelling uitkomt, dan maken ze winst. Het gaat dan vaak om tonnen, miljoenen en miljarden. Als hun voorspelling echter niet uitkomt, dan maken ze een dergelijk verlies. Het blijft dus een vorm van gokken!

Quants gokken niet met hun eigen geld, maar met het geld van grote beleggingsfondsen, zoals de pensioenfondsen. Maken ze winst, dan mogen ze daar een percentage van houden, maar het verlies is voor de opdrachtgevers. In dit elektronische tijdperk worden contracten razendsnel afgesloten en weer doorverkocht. De handel in opties en andere derivaten is eigenlijk gebakken lucht. Quants produceren niets en handelen zelfs niet in aardappels, huizen of grondstoffen, maar in financiële producten waarvan ze het risico berekenen met hun statistische formules.

Op maandag 8 februari 2010 zond Tegenlicht een reportage uit over deze wiskundige goochelaars in de wereld van de mondiale beurshandel. Tegenlicht praatte met de slimste Quants op Wall Street en laat zien hoe de slechte hypotheken werden versneden tot winstgevende financiële producten. Onze financiële markten zijn steeds afhankelijker geworden van wiskundige modellen en algoritmen. Een financieel-technologische revolutie waarin wordt gehandeld met de snelheid van het licht…

Met: Paul Wilmott (quant goeroe die al jaren waarschuwt voor het gevaar van een door wiskundigen ingezette ineenstorting van de financiële markten), Mike Osinski (werkte bijna 20 jaar op Wall St als programmeur van software die slechte hypotheken versneed tot aantrekkelijke financiële producten – computerprogramma’s waar banken miljarden instopten en waar biljoenen uitkwamen), Emanuel Derman (ook wel ‘de Einstein’ van Wall St genoemd) en Matthew Goldstein (onderzoeksjournalist Reuters die als een van de eersten de gevolgen van High Frequency Trading aankaartte).

Quants, de alchemisten van Wall Street duurt 48 minuten.

Nederlands ondertiteld op de website van de VPRO.

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

2 Reacties op “Quants, de alchemisten van Wall Street”

Laat een reactie achter