Archief
Artikelen

In Colombia, woedt al sinds de jaren ’60 van de vorige eeuw een burgeroorlog. Aan de ene kant staan de regering, de politie en het leger, die strijden tegen de communistische FARC en de marxistische ELN. Een derde partij in deze oorlog zijn de rechtse paramilitaire groepen, die een ware terreur uitoefenen op de bevolking buiten de grote steden. Voeg daarbij de belangen van drugsbendes die zorgen voor de toevoer van de Colombiaanse cocaïne naar de VS en Europa, dan is dat wel een explosief mengsel!

De Nederlandse Tanja Nijmeijer heeft zich aangesloten bij de FARC, die in de VS en Europa wordt beschouwd als een terroristische organisatie. In 2007 kwam de strijd van Nijmeijer in Nederland in het nieuws, nadat het Colombiaanse leger in de jungle haar dagboek had gevonden. Op 3 september 2007 zond Een Vandaag daarover een korte reportage uit. Liduin Zumpolle, de Nederlandse vrouw die het idealisme van Tanja kleineert, wordt echter betaald door de Colombiaanse regering. Zij blijkt lid van de anti-propaganda!

Om de strijd van Tanja Nijmeijer te begrijpen, volstaat het niet de FARC uit te roepen tot terroristische organisatie. De grootste terreur in Colombia is afkomstig van rechtse groeperingen, van rijke en machtige mensen die belangen hebben bij de mijnbouw, de grootschalige landbouw of andere activiteiten van de grote corporaties. Maar ook de drugsbendes zijn gewapend. In september van dit jaar zond Al Jazeera een documentaire uit over de huidige politieke situatie en het geweld in Colombia.

The Heirs duurt 45 minuten.

Eergisteren zond de Wereldomroep een reportage uit over Tanja Nijmeijer, die in Nederland opnieuw leidde tot selectieve verontwaardiging. De FARC is immers internationaal uitgeroepen tot de enige terroristische organisatie van Colombia. De Slijpsteen voor de Geest, had dan ook geen goed woord over voor deze documentaire:

Gisternacht zond de IKON nog veel meer materiaal uit, gemonteerd door de Wereldomroep tot de documentaire Tanja en haar verhaal. Er zitten wat beelden in uit haar oorspronkelijke woonplaats Denekamp, we zien flarden van het dagelijks leven in het oerwoud en er zijn twee keurige titelkaarten. De eerste maakt duidelijk dat de FARC een twijfelachtige reputatie geniet, de laatste spreekt het vermoeden uit dat er in de documentaire het een en ander werd geënsceneerd.

Voor het overige is het resultaat pure propaganda voor de FARC en zijn idealen. In Nieuwsuur (NTR/NOS) stelde Botero gisteren niet te geloven dat Tanja door de organisatie naar voren is geschoven om public relations te bedrijven, want dan zouden ze dat al veel eerder hebben kunnen doen. Het is een zwak argument, want de film is zichtbaar niets anders dan een charmeoffensief.

Het is maar dat u het weet! Uit deze reportage blijkt echter dat Tanja volledig achter de idealen staat waar de FARC voor vecht. De schandalige kloof tussen armoede en rijkdom, het inzetten van gewelddadige rechtse paramilitaire organisaties tegen de bevolking, plus de macht van de grote corporaties, hebben geleid tot haar keuze voor een gewapende strijd. Tanja Nijmeijer is geen misleide kneus die is geronseld door terroristen, maar een intelligente, zelfbewuste en opgewekte vrouw die een moedige keuze heeft gemaakt. Daar kan men het al dan niet mee eens zijn, maar ze verdient wel respect!

De reportage werd gemaakt door de Colombiaanse journalist Jorge Enrique Botero. Het interview met Nijmeijer is in augustus 2010 opgenomen. Botero werkte aan een documentaire over FARC-kopstuk Mono Jojoy, die in september om het leven kwam bij een aanval van het Colombiaanse leger op een kamp van de FARC. Het is nog altijd onduidelijk of Nijmeijer dat bombardement heeft overleefd.

Tanja Nijmeijer in her own words – full interview duurt 41 minuten.

Zie voor meer achtergronden de website van de Wereldomroep.

Zie ook dit artikel op BOUblog.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

17 Reacties op “Tanja Nijmeijer en de Colombiaanse burgeroorlog”

 • petje:

  Goed artikel. Beerenkamp praat gewoon anderen na.
  Deze docu is een zeer goede zet van de FARC na alle negatieve pr..
  Onderstaand artikel geeft goed aan hoe beperkt de speelruimte van een journalist in Colombia is:
  http://colombiareports.com/opinion/from-the-editor/12882-botero-is-farc-mouthpiece-but-how-is-that-a-problem.html

 • mr. drs. BOU:

  Dank je wel, Petje. Jij ebt deze zaak beter in het oog gehouden dan ik. Met alle feiten op een rijtje, vind ik Tanja zo moedig! Maar het zelfde geldt voor Botero, die deze opnamen maakte.

 • Bart:

  Tanja is een domme naieve meid die het slachtoffer is geworden van een political loverboy. Ze heeft inmiddels bloed aan haar handen omdat ze heeft toegegeven dat ze bommen heeft gelegd. De term ‘terroristische groepering’ is dus geheel en al op z’n plaats. De redenering in het artikel volgend zou je kunnen zeggen dat Tanja de ‘moedige keuze heeft gemaakt’ om terroriste te worden en om onschuldige mensen te gijzelen en te vermoorden.
  Lees verder eens Oud-gijzelaar boos over Tanja-film.

 • jan-47:

  Hallo mr. drs. BOU
  Als in de states een organisatie het stempel “terroristiesche organisatie” krijgt gaan er bij mij alarmbellen rinkelen
  Heb het boek van Perkins over de economic hitman gelezen
  Ik viel van de ene verbazing in de ander haast niet te geloven
  Ben 63 en heb toen al die berichten over de bananenrepublieken toen gelezen en nog geloofd ook
  Wat denkt u van de microcredits die er in afrika door de wereldbank worden uitgegeven onder leiding van o.a maxima,die n.b voor de wereldbank gewerkt heeft
  Schande, deze mensen komen er noooooit uit

 • mr. drs. BOU:

  Beste Bart,
  Ik denk niet dat Tanja dom en naïef is. In Colombia heeft iederéén bloed aan de handen, er woedt al ruim 40 jaar een burgeroorlog. De huidige regering is een strakke bondgenoot van de VS en dat gaat ernstig ten koste van de bevolking.

  Bioloog Roelant Jonker is verontwaardigd over de gisteren door de Ikon en de Wereldomroep uitgezonden film over Tanja Nijmeijer. Hij werd acht maanden door de Farc vastgehouden en kwam in 2002 vrij. Jonker wil dat de Nederlandse media ophouden met het verspreiden van ‘propaganda van deze terroristische organisatie’.

  Bioloog Roelant Jonker kwam in 2002 vrij, hij loopt dus 8 jaar achter met zijn informatie. Misschien heeft hij wel een oorlogstrauma opgelopen, maar in Colombia hebben de meeste mensen een dergelijk trauma. De grootste terroristische organisatie in Colombia is de regering! Dat wil niet zeggen dat de FARC geen bloed vergiet, maar bekijk vooral ook de reportage van Al Jazeera.

  Beste Jan-47, welkom! 😉
  Microcrediet is inderdaad een schande! Helemaal mee eens!

 • Patrick:

  Ik wantrouw de berichtgeving van beide kanten, enerzijds kan het propaganda zijn voor de FARC (maar onze media wordt net zo goed gecontroleerd door de macht en brengen echt geen berichten uit die schadelijk zijn voor de belangen van de macht) maar anderzijds kan het juist gebracht worden om de FARC in een extra negatieve daglicht te stellen en steun te krijgen voor de ‘global war on terrorism’. Ik denk eigenlijk dat beide partijen een slaatje hieruit proberen te staan. En dan is het nog maar de vraag of de FARC al niet geïnfiltreerd is door de inlichtingendiensten van de Amerikanen.
  Vergeet niet: het zijn de Amerikanen die voor deze rotzooi in Colombia en andere Latijns Amerikaanse landen verantwoordelijk zijn. En de business is ‘profitable’ voor de Amerikanen, de CIA kan in drugs handelen om te cashen op Wall Street en de wapenindustrie lacht zich ook in haar vuistje want doet natuurlijk goede zaken: een eeuwig durende strijd is voor deze industrietak het ware paradijs. Het zou geld kosten als er vrede is.
  Dus al die negatieve reactie over Tanja Nijmeijer zijn onterecht, alsof wij zo goed zijn in ons ‘vrije’ westen. En dan nog zulke (negatieve, rechtse)reacties in het blad VN. Oorspronkelijk een verzetsblad en links georienteerd en kritisch t.o.v. de macht en nu?? Wanneer worden mensen weer politiek bewust……

 • Robert Lemm:

  Liduine Zumpolle heeft een stuk van het dagboek van Tanja dat door het leger in 2007 was buitgemaakt gepubliceerd. Daarmee heeft ze Tanja binnen de Farc in een moeilijk parket gebracht. Vervolgens heeft ze continu beweerd dat Tanja dom was, afgezien nog van een slachtoffer dat bevrijd wilde worden.
  De recente film van Botero heeft de voorstelling van Zumpolle overtuigend gelogenstraft. Tanja geloof in haar missie.

  Robert Lemm is auteur van de Autobiografie van Raúl Reyes

 • mr. drs. BOU:

  Dank je wel, Robert Lemm en welkom op BOUblog.

  Tanja lijkt me beslist niet dom! Men zou eens even die film moeten zien en in haar ogen kijken. Lachen, die vrouw!!!

  Jammer dat bij die Autografie de link ontbreekt.

  Moettikdiezelfzekerweerzoeken…

  Ach, dat doe ik nu graag voor jou, maar mijn verzoek is wel: doe het de volgende keer even zelf. Wil je?

  Gaarne de links!!!

 • Raúl Reyes zou Tanja van executie door Mono Jojoy hebben gered, volgens een recent boek dat Jineth Bedoya over de gebombardeerde Mono Jojoy publiceerde op basis van gegevens die het leger in diens kamp vond.
  Tanja ontkent in de film van Botero dat er ooit sprake is geweest dat ze haar zouden executeren (vanwege dat dagboek.

 • petje:

  Ik lees op de weblog van Robert Lemm dat een Colombiaanse soldaat de usb-stick met Paul Reyes’ autobiografie in het gebombardeerde kamp vond en deze achterhield voor een relatie van Lemm. Respectvol van deze soldaat en hoe anders misbruikte Zumpolle het persoonlijke dagboek van Tanja ten bate van de Colombiaanse propaganda machine..:
  http://robertlemm.blogspot.com/2009/06/operatie-phoenix-de-autobiografie-van.html

 • mr. drs. BOU:

  Geachte heer Lemm,
  Dank u wel voor de link, pero es en Español! 😉

  Beste Petje, ook jij dank voor de link. Deze gaat naar het boek van dhr. Lemm:

  Operatie Phoenix de autobiografie van Raul Reyes
  Op 1 maart 2008 bombardeert het Colombiaanse leger het kamp van commandant Raúl Reyes, de nummer 1 van de FARC, de oudste guerrilla ter wereld. Het kamp ligt over de grens in Ecuador. Doel van de ‘Operatie Phoenix’ is Reyes, die met Frankrijk onderhandelt over vrijlating van de gegijzelde presidentskandidate Ingrid Betancourt.
  Het lichaam van de commandant wordt naar Bogotá overgevlogen en in triomf aan de media getoond. Uren later komt het Ecuadoriaanse leger poolshoogte nemen in het verwoeste kamp. In de ravage van versplinterde keten, geknakte bomen, tientallen lijken en een paar gewonden vindt een soldaat een usb-stick. Deze blijkt dagboeknotities te bevatten die via een bevriende relatie worden toegespeeld aan de auteur. Op basis van dat gevoelige materiaal reconstrueert Lemm de autobiografie van Raúl Reyes. Daarin is de geschiedenis van een halve eeuw Colombia verwerkt. Op een gegeven moment krijgt het relaas door een verrassende wending het karakter van een docu-thriller.

  Voor wie dat boek wil lezen, is hier de link naar BOLcom.

 • petje:

  Trilateralist, lid van RvB van de Rabobank, klimaatalarmist, regeringsadviseur en hoogleraar – kortom vooraanstaand lid van de politieke en wetenschappelijke elite – Louise Fresco laat in NRC de bekende neo-liberale riedel over de FARC en Tanja Nijmeijer horen:
  http://weblogs.nrc.nl/fresco/2010/11/24/de-overwinning-of-de-dood/

 • mr. drs. BOU:

  Superdom, Petje! 😉

  Net als wij allemaal zoekt ook Tanja naar de zin van het leven. Ergens stelt ze het zo: liever een verdwaalde kogel in de jungle dan sterven achter een Nederlands aanrecht.

  En dat voor een geslaagde academica! 🙂

 • petje:

  Tanja Nijmeijer heeft de FARC onlangs weer duidelijk op kaart gezet..
  De VS en Colombia halen dus alles uit de kast om de grande dame van de FARC voorgoed kalt te stellen:
  http://www.nu.nl/buitenland/2402986/arrestatiebevel-interpol-nijmeijer.html
  LOL..
  Als dit geen teken van leven is!

 • mr. drs. BOU:

  Beste Petje, dank je wel en ik heb even de link veranderd.
  Zie ook:
  http://www.depers.nl/binnenland/532015/Arrestatiebevel-Interpol-Nijmeijer.html
  Allemaal het zelfde bericht!

 • mr. drs. BOU:

  Top FARC leader killed in Colombia

  The Colombian government says it has killed the top FARC rebel leader Alfonso Cano in combat.

Laat een reactie achter