Archief
Artikelen

Op dit moment is er weer een hoop gedoe over de wereldeconomie. De 20 grootste economische landen kwamen vorige week samen in Seoel voor de G-20. Vlak daarvoor had de VS aangekondigd dat men 600 miljard dollar zou bijdrukken, in de QE-2, oftewel de tweede Quantitative Easing. De FED zou dit geld uitlenen aan de banken tegen een rente van 1%. Dit leidde tot grote onrust op de wereldmarkt, maar ook in de VS, zoals blijkt uit het volgende animatie-filmpje:

Van economie heb ik nooit veel begrepen, behalve dan van Het Kapitaal van Karl Marx. Nutscurves en prijselasticiteit spraken me niet aan, hoewel de formules gemakkelijk waren en de uitkomst voor de hand lag. Wat ik miste, waren de basisfactoren: kapitaal en arbeid, die samen leiden tot meerwaarde. Het kapitaal wordt ons geschonken door de natuur en door de menselijke arbeid verandert graan in brood, klei in aardewerk en ijzererts in ploegscharen. Dank zij de ploegschaar kan de boer meer graan oogsten, dat is dus een accumulatie van kapitaal. Deze basis snap ik wel. En de volgende uitleg van de econoom Michael Hudson op Democracy Now over de gevaren van QE-2 begrijp ik ook.

The Federal Reserve will pump $600 billion more into the US economy and keep interest rates at historical low levels. The short-term impact of the Fed’s move, known as quantitative easing, has been a jump in stock prices across the globe. Many nations, however, have accused the United States of waging a currency war by devaluing the dollar. We speak to former Wall Street economist and University of Missouri professor Michael Hudson. “The object of warfare is to take over a country’s land, raw materials and assets, and grab them,” Hudson says. “In the past, that used to be done militarily by invading them. But today you can do it financially simply by creating credit, which is what the Federal Reserve has done.”

De FED maakt 600 miljard dollar aan uit het niets. Dit geld wordt uitgeleend tegen 1%, maar alleen aan banken. De voorwaarde is slechts dat ze maximaal 99 dollar mogen lenen voor iedere dollar die ze bezitten. Voor 100 dollar kopen ze dan Chinese yuan, terwijl er economische druk wordt uitgeoefend op China om zijn geld op te waarderen met 20%. Als China dat doet, dan kan de bank zijn yuan weer verkopen voor 120 dollar. De bank betaalt 101 dollar terug aan de FED (inclusief 1% rente) en houdt 19 dollar over. Lees voor dollar even een miljard en het spel wordt duidelijk. Deze winst is echter verlies voor de valuta waarop wordt gespeculeerd. Het is een economische oorlog, met als inzet de verovering van grondstoffen (kapitaal). Natuurlijk verzet de wereld zich daartegen.

Lees voor meer achtergronden Information Clearing House.

Zie voor het transcript Democracy Now.

Democracy Now: Finance Has Become a New Form of Warfare, An interview with professor Michael Hudson duurt 20 minuten.

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

4 Reacties op “Kwantitatieve versoepeling en de wereldeconomie”

Laat een reactie achter

Recente reacties